Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Benchmarking znamená srovnávání

V polovině dubna se Bystřice pod Hostýnem stala hostitelským městem pro setkání Benchmarkingové iniciativy – sdružení měst podobné velikosti. Setkání probíhají dvakrát ročně, vždy v některém z měst, která jsou členy této obecně prospěšné společnosti. Naše město do ní vstoupilo v roce 2011. 

Hlavním přínosem projektu „Benchmarking“ je sesbírání výsledků, údajů a dat za období jednoho kalendářního roku. Tato data pak porovnáme v tzv. jednotlivých agendách, jako je například doprava, matrika, živnostenský úřad, stavební úřad, místní poplatky, školství. Dále porovnáváme také údaje o provozních výdajích města, přípravy a realizace investic na jednoho obyvatele, žádané finanční zdroje, získané dotace, příspěvek na výkon státní správy a další. Porovnáváním za uplynulé období tří let, ve kterých sbíráme data, vyhodnocujeme jak vlastní vývoj, tak se srovnáváme s  podobnými městy, jakými jsou například Bučovice, Mikulov, Hustopeče, Bílovec, Konice a další.

Tyto výsledky používá město například jako podklad pro rozhodování městské rady a zastupitelstva nebo jako nástroj řízení hospodárnosti vynakládaných prostředků města za poskytované služby a v dalších případech. Jedním z  příkladů využití výsledků benchmarkingu je snížení objemu výdajů na telefony v korunách na jednoho zaměstnance městského úřadu (včetně mobilních telefonů) z částky 3.100 Kč za rok 2010 na částku 810 Kč  za rok 2012 nebo snížení celkových výdajů v korunách na jednoho zaměstnance z částky 35.112 Kč za rok 2010 na částku 19.091 Kč za rok 2012. Ke snížení cen nám výrazně napomáhají elektronické aukce, v nichž se snažíme soutěžit nejlevnější cenu v poměru ke kvalitě poskytované služby.

Ing. Pavla Milerová



Design By Macik