Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Památce Oldřicha Oškery

Dne 11. března 2014 navždy odešel vzácný a výjimečný Bystřičan Oldřich Oškera.  Byl členem Sokola Bystřice pod Hostýnem, aktivním členem Věrné gardy v Sokole Kroměříž a také členem Podhorské jednoty Radhošť. Bylo mu pět, když sokolové vítali v Bystřici Masaryka, ve 14 letech jel z Tesáku svůj první sokolský závod na lyžích, v roce 1941 získal první medaili za vítězství. Věnoval se běhu, kopané, házené, plavání, bruslení, jízdě na kole i rugby. Nejvíce trofejí měl z lyžařských maratonů, běhů do vrchu a triatlonu. Ve svých 59 letech získal titul „Železný muž“, poté co během 24 hodin uplaval 3 800 metrů, ujel na kole 180 km a uběhl maraton. Závodil po celé Evropě. A když mu bylo v roce 2004 osmdesát a půl, absolvoval ve Švédsku na vypůjčených lyžích 90kilometrový Vasův závod.
Jak sám říkal, trasy závodů vždycky poměřoval stezkami v Hostýnských vrších, k tréninku mu stačilo město a kopce kolem. Bystřici miloval a zajímal se o její historii. Mnohé inspiroval a přivedl ke sportu. Byl dlouholetým příznivcem a milým spolupracovníkem Zpravodaje.
Oldřich Oškera, jeden z nejúspěšnějších sportovců v bystřických dějinách, dospěl do svého posledního cíle. Čest jeho památce.

Vzpomínkou na Oldřicha Oškeru může být i rozhovor, který vyšel ve Zpravodaji v září 2010  (str. 51–55).



Design By Macik