Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Viktorie Vlachová Sládková

Viktorie Vlachová Sládková
(9. 8. 1935 – 6. 9. 2015)

V neděli 6. září 2015 se uzavřela životní pouť paní Viktorie Vlachové, rozené Sládkové, narozené v Bystřici pod Hostýnem.
Na svět přišla 9. srpna 1935 jako druhorozená dcera manželů Viktorie a Jana Sládkových. Otec Jan Sládek byl v té době již uznávaným kampanologem, ředitelem kůru a organizátorem hudebního života v Bystřici pod Hostýnem. Matka Viktorie, rozená Lonská, byla rovněž absolventkou konzervatoře. Od dětství byla malá Viktorie svědkem a později i aktivní účastnicí setkání s hudebními osobnostmi, které se ve městě objevovaly, jako byl například varhaník Bedřich Wiedermann, skladatel Jaroslav Křička a mnoho dalších.


Po vystudování Státní konzervatoře v Brně, obor varhany, se vrátila do Bystřice pod Hostýnem a učila na zdejší hudební škole, kterou v roce 1948 založil její otec Jan Sládek. Po svatbě v roce 1955 se vlastně vrátila do kraje svých předků – do středních Čech, do Kostelce nad Černými lesy. Zdejší konzervativní hudební obec na malém městě jen velmi těžko snášela příchod mladé hudebnice zvyklé na aktivní hudební život. Po narození syna Jaroslava v roce 1956 a dcery Viktorie v roce 1958 se ovšem již se zápalem pustila do hudebních aktivit. Vedle výuky hry na klavír a akordeon působila deset let jako klavíristka (dnes bychom řekli klávesistka) v tanečním orchestru, od roku 1965 jako kapelnice. Zároveň doprovázela na klavír pěvecký sbor Lumír v Kostelci nad Černými lesy. Zde mohla navázat na zkušenosti a znalosti získané v bystřickém souboru Tregler. Vedle hudebních aktivit se zabývala též malířskou činností. Od roku 1963 se účastnila několika výstav amatérských umělců v Praze a Kolíně. Od roku 1969 působila rovněž jako učitelka hudební výchovy na Základní škole v Kostelci nad Černými lesy, na Gymnáziu v Českém Brodě a vyučovala hru na klavír, zobcovou flétnu, akordeon a kytaru na Základní umělecké škole v Českém Brodě. Zde vychovala řadu mladých zpěváčků a hudebníků, s nimiž se zúčastnila s velkým ohlasem mnoha vystoupení i soutěží. Rozpoznala včas talent nynějšího sólisty a choreografa baletu Národního divadla Petra Jirsy a jejím žákem byl například i Vladimír Vytiska, pozdější kontrabasista skupiny Nerez a otec dnešní mladé zpěvačky Kláry Vytiskové.


Od roku 1987, kdy prodělala operaci kyčelního kloubu, musela mnoho aktivit omezit. Ještě několik let učila doma žáky ve hře na klavír a na kytaru. V roce 1995 odešla do důchodu a její činnost se soustředila na studium. Utřídila a sepsala dílo svého otce Jana Sládka. Tento přehled byl představen v září 1998 u příležitosti slavnostního koncertu ke 100. výročí narození Jana Sládka a 50. výročí založení hudební školy v Bystřici pod. Hostýnem. Tehdy vystoupili vnuci Viktorie Vlachové – Veronika Vlachová na klavír a Martin Vlach na tenorsaxofon – se skladbou svého pradědečka Jana Sládka.


V roce 2012 naposledy navštívila společně s dcerou Viktorií svůj rodný kraj a snažila se o setkání se všemi, kteří se zapsali do její duše, vědoma si toho, že čas je neúprosný. Od roku 2013 se její zdravotní stav postupně komplikoval. Čile ovšem komunikovala se spolužáky a přáteli, velmi se zajímala o dění ve své rodné Bystřici pod Hostýnem. K tomu ráda používala i moderní komunikační prostředky – mobil, počítač a tablet. Denně sledovala dění v Bystřici i na Hostýně prostřednictvím webových kamer. V kruhu svých blízkých oslavila letos v srpnu své krásné osmdesátiny. Bohužel to byla oslava poslední, zanedlouho se přihlásily silné zdravotní komplikace, kterým v neděli 6. září 2015 podlehla v nemocnici v Říčanech u Prahy.

S velkým žalem se rodina, přátelé i známí rozloučili s Viktorií Vlachovou Sládkovou, stalo se tak v pondělí 14. září 2015 v obřadní síni bystřického hřbitova. Velký dík patří  MgA. Pavle Caletkové a dalším členům Základní umělecké školy Bystřice pod Hostýnem za citlivě vybrané a provedené skladby a písně, které obřad provázely. Velké poděkování patří Mgr. Petrovi Hlavizňovi a Mgr. Martě Pořízkové za projevy soucítění a účasti v této pro nás tak smutné chvíli.

Jaroslav Vlach, Viktorie Vlachová



Design By Macik