Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Původ čínského mandarína odhalen!

Ad: Foto z depozitáře 1

V minulém čísle Zpravodaje jste se mohli seznámit s jedním ze zajímavých exponátů z bystřického muzea, malou porcelánovou figurkou Číňana. Nepodařilo se nám najít výrobce této figurky, proto jsme vás informovali jen o jeho pravděpodobném původu. Na článek reagoval jeden z členů redakční rady Zpravodaje Mgr. Karel Zahradník a přinesl publikaci s podrobnějším soupisem značek výrobců porcelánu, než jsme měli k dispozici my. Podle této publikace se nám podařilo zcela bezpečně určit bližší okolnosti vzniku figurky, které vám teď přinášíme.

Číňana vyrobila továrna používající výrobní značku EBS, Ernst Bohne Söhne. Tuto továrnu založil v německém Rudolstadtu (v Durynsku) v roce 1848 malíř porcelánu Ernst Bohne. Po jeho smrti se továrny ujali Ernstovi synové Gustav, Karl a David. Továrna se specializovala na výrobu porcelánových sošek a figurek – zejména zvířat, ale i lidských postav a dalších upomínkových předmětů.
Figurky sedících Číňanů se do Evropy dostaly z Číny v 17. a 18. stol., kde představovaly čínského boha štěstí a hojnosti Pu-Tai. Protože mají pohyblivé ruce, hlavu a jazyk, které reagují na sebemenší pohyb podložky, používaly se prý k předpovídání zemětřesení. Především měly ale přinášet do domu štěstí.
S podobnými figurkami, jako je náš Číňan, přišli jako první v Evropě na trh Němci. Vyráběla je nejen porcelánka Ernst Bohne Söhne, která se později stala součástí továrny Albert Stahl & Co., ale třeba i slavná Míšeň nebo Drážďany. Později se k jejich výrobě přidali i Francouzi. V Evropě už figurky nepředpovídaly zemětřesení, ale staly se spolu s dalšími výrobky napodobujícími čínskou produkci symbolem šlechtického sídla. Začalo se jim říkat „magot“, což ve francouzštině může znamenat ošklivého člověka, groteskní sošku i skryté peníze. Protože mají duté břicho, používali je ve šlechtických sídlech i k ukrytí menšího množství peněz.
Dnes projevují o figurky zájem především italští sběratelé, kteří je shánějí po celém světě a nakupují za poměrně vysoké ceny. Jsou ale těžko k sehnání. Z kdysi masové produkce se dnes staly poměrně vzácné sběratelské kousky.
                                                                                                                                                                                      eda


Fotografie


Design By Macik