Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Památná alej zblízka

Skupina památných stromů Platanová alej u zámku roste na pozemcích p. č. 2879/63, 2879/150 a 2879/10 v k. ú. Bystřice pod Hostýnem. Podle revize památných stromů provedené v roce 2009 Agenturou ochrany přírody ČR ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem a Ústředního seznamu ochrany přírody, kde má přidělen kód 100845, sestává z 25 ks stromů v druhové skladbě platan javorolistý, lípa srdčitá (3 ks) a jasan ztepilý (4 ks).
Stromy byly vysazeny zámeckým zahradníkem  Josefem Machaczem kolem roku 1850.


Průměr největších platanů přesahuje jeden metr, jejich výška je od 19 m do 27 m. Vzhledem k mimořádné významnosti platanové aleje vynakládá město velkou péči na její zachování. Tato péče spočívá v pravidelné kontrole stromů, a především v jejich ošetřování. Stromy rostou u velmi frekventované komunikace, na hlavním průtahu městem a přímo pod alejí se nachází nábřežní chodník. Ošetření stromů přispívá k prodloužení jejich životnosti, zvýšení provozní bezpečnosti i oddálení okamžiku, kdy bude nutné stromy skácet. Důležité je, aby každé ošetření prováděl odborně způsobilý arborista.  

 
Mimo průběžné ošetřování se poslední větší ošetření platanové aleje uskutečnilo v roce 2013. S podstatným přispěním finančních prostředků ministerstva životního prostředí byly provedeny bezpečnostní, zdravotní, obvodové a redukční řezy, řezy upravující podchodnou nebo podjezdnou výšku, proběhly kontroly i instalace bezpečnostních vazeb.


Protože jsou stromy živé organismy, a v případě platanové aleje i dalších městských stromů, které rostou v nepříznivém a umělém prostředí, je nutné přes finanční náročnost počítat s většími zásahy i v budoucnu. Vedle nedoceněných ekologických funkcí stromořadí vede k tomuto závěru v případě platanové aleje i její unikátnost přesahující regionální měřítko.

Ing. Tomáš Svačina
Odbor životního prostředí MěÚ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik