Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Den válečných veteránů

Vážené dámy, vážení pánové, milí občané,

i letos si připomínáme 11. listopad jako Den válečných veteránů. Je památkou na uzavření příměří po strašlivých letech 1. světové války. Historicky je tento den spíše americkou záležitostí, v Evropě byl 11. listopad vždy vnímán spíše jako Den příměří. Všude je však tento den slaven. Má dokonce svůj symbol v podobě květu vlčího máku. Kanadský chirurg a básník John McCrae oslavil svého přítele, který padl na bojišti u Ypres 2. května 1915 básní začínající slovy „Na flanderských polích vlčí máky vlají…“ Sám hrůzy války nepřežil, ale báseň se stala velmi populární. Vlčí mák se stal po uzavření příměří symbolem a prostředkem pro sbírky na pomoc válečným invalidům, sirotkům a později i veteránům.
Dnes se slaví den veteránů po celém civilizovaném světě.  Slavil se i po skončení Velké války.  A přece se lidstvo, s živými vzpomínkami na hrůzy válečného běsnění, nepoučilo. Trvalo pouhých dvacet let a válečný konflikt se rozhořel znovu. Nabral na větší intenzitě, rozhořel se po celém světě. Síly zmaru působily daleko sofistikovaněji, zasáhly prakticky všechno obyvatelstvo, ničení a smrt se odbývaly na vědeckých základech.
Na tisících válečných hřbitovů spí svůj věčný spánek miliony padlých. Statisíce z nich nemají dokonce ani svá jména. Na mnoha místech, často v cizí zemi, leží vedle sebe vojáci, kteří stáli proti sobě. A často najdeme místa, podobně jako na tomto hřbitově, kde si připomínáme oběti běsnění obou válečných konfliktů 20. století. Může se nám zdát absurdní, setkávají-li se dnes veteráni druhé světové války, bývalí protivníci, aby si společně připomněli tehdejší události. Zdá se však, že je to jedna z cest, jak předejít dalším konfliktům. Ani dnes totiž nevymizely různé pochybné politické ambice některých států a jejich představitelů, různé hospodářské, národnostní, náboženské a ideologické požadavky. O to složitější je dnešní geopolitická situace. Ale hrůzy obou světových konfliktů a miliony mrtvých by nám měly být věčným mementem.
Stojíme-li dnes na tomto místě, vnímejme utrpení všech veteránů jako stále živé svědectví a odkaz našim generacím. Vzdáváme dnes všem veteránům poctu. Vaše památka, kterou si připomínáme, je stále živá.

Projev starosty města Zdeňka Pánka u příležitosti setkání věnovaného Dni válečných veteránů 11. 11. 2016 na hřbitově v Bystřici pod Hostýnem.



Design By Macik