Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Duchovní koncert k poctě Krista Krále

Českobratrská církev evangelická se pečlivě stará o pěstování hudby a zpěvu.  Svědčí o tom nejen zřízení funkce celocírkevního kantora, ale především pravidelné pořádání vzdělávacích a zdokonalovacích akcí pro varhaníky i sbormistry. Tyto semináře církevní hudby evangelické akademie (SCHEA) se konají již dlouhou dobu v areálu ČCE Sola gratia v Lázních. Jejich vyvrcholením jsou veřejná vystoupení.  Na koncertech v kostele sv. Jiljí v Bystřici se posluchačům představují zpěváci, mladí dirigenti a varhaníci, kteří celý program koncertů nastudují během víkendu se zkušenými lektory manželi Moravetzovými, a především pod odborným vedením zahraničního hosta. Tentokrát jím byl prezident Spolku evangelických pěveckých sborů v Německu Christian Finke. Pro letošní již 29. setkání SCHEA připravil sborovou tvorbu autorů ze Skandinávie. Texty sborů byly přeloženy do němčiny, aby byl pro zpěváky, ale i posluchače přijatelnější.


Sborové texty vycházejí z textů Starého i Nového zákona.  Pro toto setkání použili organizátoři semináře skladby německých, dánských, finských a švédských autorů. Jako sbormistři se představili studenti SCHEA. Je na nich patrný umělecký a hudební posun, s nímž před sbor předstupují. Ti nejmladší skladby pečlivě odtaktují, ti pokročilejší již řídí sbor s procítěným a zvládnutým dirigentským projevem. Pro všechny je však společné perfektní zvládnutí nacvičeného sborového díla.


Tradičně již bývají součástí těchto koncertů vystoupení varhaníků, studentů varhanní improvizace prof. Ladislava Moravetze z Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži. Letos vystoupila Hana Kubíková s improvizací na píseň Svaté Boží požehnání a Sabina Krásná s improvizacemi na motivy P. Ebena. Čtyřdílná improvizace krásně využila a zpracovala charakteristické prvky používané P. Ebenem v jeho varhanních skladbách. Jednotlivé díly improvizace vystihly i kontrasty nálad pro Ebena typické. Často si při těchto prezentacích uvědomím, jak je výtečné, že máme v našem městě tak dobré varhany.  Jejich technický i výrazový stav je takový, že je na ně možné hrát repertoár různých kompozičních i výrazových období.


Hlavní osobností letošního semináře byl Christian Finke. Jako zkušený pedagog a hudebník dokázal sdělit studentům SCHEA  své představy a požadavky. Zpěváci se jim ochotně přizpůsobili. Provedení nastudovaných skladeb v podání padesátičlenného sboru bylo krásné. Akustika kostela umožnila využít všech dynamických poloh. Sbormistr Finke dokázal připravit perfektní výslovnost sboru, takže bylo rozumět každé frázi.  Věřím, že s takto disciplinovaným a dobře připraveným sborem bylo pro ředitele Finkeho radostí spolupracovat.  Vyvrcholením koncertu byla skladba Knuta Nystedta The Benediktion  (Požehnání). Sbor i dirigent ji provedli s opravdovým zaujetím. A věřím, že si ji vychutnalo i početné obecenstvo, které odměnilo všechny účinkující, kteří se na koncertě podíleli, zaslouženým dlouhým potleskem.                                                                                      

PaM

 



Design By Macik