Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rychlovský kulečníkový turnaj

Kulečník je všeobecný název zahrnující všechny kulečníkové sporty. Karambol je výraz pro kulečník bez děr. V Rychlově se tedy hraje karambol. Velkolepé vánoční karambolové klání bylo zahájeno jako obvykle s dostatečným předstihem 30. října 2009 v pohostinství  U Kapličky. Soutěž byla jako každý rok otevřená pro zájemce všech věkových kategorií, pro věčné začátečníky, mírně pokročilé i pokročilé. Pravidla zůstala stejná z minulých let, to znamená hra ve tři kule, každý s každým na dva vítězné sety v základní skupině a poté vyřazovací zápasy a finálová utkání. Černé kalhoty, vesta, lakýrky, bílá košile a motýlek nebyly podmínkou. Ovšem podmínkou bylo zaplatit předem startovné.


Na turnaj se do letošního ročníku přihlásilo 16 hráčů. Základní část vánočního turnaje musela být odehrána do18. prosince, to proto, aby bylo dost času k odehrání vyřazovacích zápasů. Pokud někdo nestihl do tohoto data odehrát alespoň polovinu zápasů, byla jeho utkání anulována a nezapočítávala se do závěrečného hodnocení. Tahle situace postihla tři hráče a výsledné hodnocení pak vycházelo z počtu 13 závodníků. Do osmičky nejlepších se probojovali Roman Svoboda – skóre 4:7, Miroslav Zicháček – skóre 6:4, Ivo Matyáštik – skóre 7:5, Marek Štěpanik skóre – 7:5, Jan Zbranek – skóre 9:1, Pavel Novotníček – skóre 10:2, Olda Hlaváč – skóre 11:2 a nejlépe si vedl v základní skupině Martin Zbranek – skóre 10:1.


Na druhý vánoční svátek zhlédl diváky zaplněný sál závěrečné finálové zápasy. Do elitní čtyřky se letos probojovali Ivo Matyaštik, Marin Zbranek, Pavel Novotníček a Jan Zbranek. Finálové odpoledne bylo i tentokrát zahájeno hrou dvou posledních hráčů základní skupiny o litr pravé trnkové slivovice. Utkali se mezi sebou Jaroslav Zábranský – skóre 1:11 a Gabriel Orban – skóre 0:10. Štěstí se přiklonilo k panu Zábranskému. V přátelské atmosféře se pak pokračovalo v rozhodujících zápasech. V boji o třetí a čtvrté místo překonal Martin Zbranek Ivo Matyáštika a v boji o první a druhé místo podlehl Pavel Novotníček Janu Zbrankovi. Putovní pohár převzal z rukou Romana Svobody opět Jan Zbranek. Jeho prostorová představivost, pevná ruka a železné nervy jsou při kulečníku v Rychlově málokdy porazitelné. Atmosféra finálových zápasů nato pozvolna doznívala nad podávaným národním jídlem vepřo-knedlo-zelo od nejlepších místních kuchařů a nad točeným pivem. Já tam také byla, fandila, jedla, pila, a ten, kdo nevěří, ať si příští ročník nenechá ujít.
Závěrečné poděkování náleží nejen všem účastníkům turnaje, organizátoru Romanu Svobodovi, sponzorům, ale i panu Milanu Vildovi, který každoročně propůjčuje sál k uskutečnění tohoto tradičního turnaje.

                                                                                             ŠraM

 



Design By Macik