Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projekty města Bystřice pod Hostýnem vytvořené v roce 2009

Získávání finančních prostředků z fondů EU předpokládá vždy sestavení dobrého konkurenceschopného projektu, který uspěje. Usilujeme o to, abychom v plánovaném čase a s plánovanými náklady dokázali přípravu a realizaci úspěšného projektu zajistit. Během posledního půl roku jsme připravili několik projektů. Níže uvádím jejich stručný obsah a požadované finanční prostředky. Na neinvestiční projekty město žádá celkem 13.510.365 Kč (vlastní podíl žadatele na dofinancování je 912.794 Kč), na investiční projekty město žádá    19.693.435 Kč (vlastní podíl žadatele na dofinancování je 2.788.982 Kč). Celkové požadované prostředky tedy přesáhly hranici 33 milionů Kč. Žádosti jsou podány, čekáme na jejich vyhodnocení a věříme, že budou úspěšně podpořeny.


1. Vzdělávání v eGon Centru Bystřice pod Hostýnem

Projekt je zaměřen na realizaci činnosti eGON Centra Bystřice pod Hostýnem při realizaci systému vzdělávání v používání eGovernmentu. Je zaměřen na školení všech subjektů, které budou zapojeny do procesu elektronizace veřejné správy. Projekt je součástí zavádění eGovernmentu v krajích a ORP prostřednictvím eGON center.
V rámci projektu eGon zajistí Centrum Bystřice pod Hostýnem školení prostřednictvím vlastních školitelů (proškolených Institutem pro místní správu Praha) s bezplatným využitím centrálního eLearningového výukového prostředí Institutu pro místní správu Praha pro úředníky obcí základního typu, členy zastupitelstev těchto obcí a zaměstnance jimi zřizovaných organizací, dále vlastní úředníky, vlastní zaměstnance, členy zastupitelstva města a zaměstnance městem zřízených organizací, kteří budou plnit úkoly spojené s jednotlivými prvky eGovernmentu.
Jedná se o individuální projekt systémového charakteru, který je součástí celkové republikové  modernizace veřejné správy a  rozšíření kapacity a nabídky veřejných služeb. Uskutečnění projektu představuje klíčovou podmínku pro naplňování strategie: Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby.
Projekt navazuje na Strategický plán rozvoje města BpH, strategický cíl D3 – Rozvoj veřejné správy.

Předpokládaný termín realizace projektu: 1. 10. 2009 – 30. 9. 2012
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Žádaná  částka: 2.686.268,00 Kč
Stav projektu k dnešnímu dni: Projektová žádost splnila podmínky přijatelnosti. Postupuje do dalšího kola hodnocení.


2. Zvýšení kvality řízení města Bystřice pod Hostýnem

Cílem projektu je zvýšit efektivitu a kvalitu řízení města B. p. H., zřízených organizací a založených společností a sjednotit jejich řídicí a kontrolní mechanizmy. Cílem je také zvýšit kvalitu služeb poskytovaných občanům.
Hlavním cílem projektu je zavedení funkčního systému řízení, který prokazatelně podpoří zpětnou vazbu a umožní trvalé kontinuální zlepšování. Kritériem pro výběr systému řízení bylo dosažení měřitelnosti v rámci zavedeného systému řízení, který umožní naplnění samosprávných cílů, především spokojenost občanů a rozvoj obce, naplňování státoprávních cílů, tj. zajišťování efektivity činností a snižování nákladů a také cíle zkvalitňování systému řízení a profesionalizace lidských zdrojů řízených organizací.
Město B. p. H. přistoupilo k rozhodnutí o zavedení kvalitativně vyššího systému řízení z důvodu zájmu o lepší využívání vlastních i veřejných zdrojů a zlepšování veřejných služeb.

Předpokládaný termín realizace projektu: 1. 5. 2010 – 30. 4. 2013
Název OP: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Žádaná  částka: 3.998.854,80 Kč
Stav projektu k dnešnímu dni: Projektová žádost splnila podmínky přijatelnosti. Postupuje do dalšího kola hodnocení.

3. Středisko volného času – Včelín
Předmětem projektu je rekonstrukce nevyužitého objektu v majetku žadatele. Jedná se o vilu umístěnou v lokalitě Kroužky v obci Bystřice pod Hostýnem, která byla původně využívána jako lidová škola umění, zvláštní škola a v nedávné době se zde nacházel ateliér dřevařské průmyslovky.
V tomto objektu vznikne středisko volného času, ve kterém bude město Bystřice pod Hostýnem provozovat volnočasové aktivity pro žáky místních základních a středních škol, mládež, dospělé i seniory. Středisko bude přístupné všem obyvatelům města.

Předpokládaný termín realizace projektu: 1. 9. 2010 – 2. 12. 2011
Název OP: Regionální operační program NUTS II Střední Morava
Žádaná  částka: 17.112.535,00 Kč
Stav projektu k dnešnímu dni: Projektová žádost splnila formální náležitosti a podmínky přijatelnosti.

4. Projekt ZVONEK
Projekt Zvonek je zamřen na zapojování dětí, mládeže a mladých dospělých z města Bystřice pod Hostýnem a 13 okolních malých obcí, s důrazem na osoby ve věku 15–19 let a osoby opouštějící zařízení ústavní péče, do společenského a pracovního života. Celkem se projektu zúčastní 715 osob z cílové skupiny.
Smyslem projektu je připravit mladé lidi na vstup do samostatného života tak, aby byli schopni integrovat se do společnosti a nalézt pracovní uplatnění, a zároveň působit preventivně proti vzniku sociálně patologického chování u této skupiny, které velmi často pramení právě z neúspěchu ve snaze začlenit se do společenského a pracovního života.
Hlavními přínosy projektu a zároveň důvody podporujícími jeho realizaci jsou zejména:
1) snížení výskytu sociálně patologických jevů ve městě B. p. H. a okolních obcích spadajících do oblasti jeho rozšířené působnosti;
2) zvýšení šancí osob z cílové skupiny nalézt pracovní uplatnění;
3) snížení rizika návratu osob opouštějících zařízení ústavní péče k původnímu způsobu života (kriminalita, návykové látky apod.).
Projekt sestává z následujících klíčových aktivit: tvorba metodického materiálu, obsahové náplně seminářů a workshopů a informačních materiálů pro cílovou skupinu; vytvoření a provoz centra pro děti a mládež, zapojování dětí a mládeže do společenského a pracovního života, prevence sociálně patologických jevů, závěrečná analýza a návrh nového programu sociální integrace a prevence sociálně patologických jevů.
Řízení a koordinaci projektu bude mít na starosti projektový tým složený z koordinátora projektu, dvou pracovníků centra a finančního manažera projektu.

Název OP: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Žádaná  částka: 3.991.290,00 Kč
Stav projektu k dnešnímu dni: Projektová žádost nesplnila podmínky přijatelnosti.


5. Základní škola Bratrství bez bariér
Projekt řeší Základní školu Bratrství Čechů a Slováků v Bystřici pod Hostýnem ve třech úrovních bezbariérového přístupu k výuce cizích jazyků z hlediska využívání moderních technologií a netradičních přístupů, k výuce informatiky z hlediska využití informačních a komunikačních technologií (dále IKT) a k bariérám omezujícím pohyb a orientaci po budově školy.
Projekt řeší zkvalitnění výuky cizích jazyků prostřednictvím vytvoření nové multimediální jazykové učebny, která bude vybavena moderními informačními a komunikačními technologiemi. Dále pak zkvalitnění výuky informatiky prostřednictvím využití IKT ve dvou modernizovaných učebnách. V rámci stavebních úprav bude provedeno odhlučnění dvou učeben. V neposlední řadě řeší projekt bezbariérový přístup a orientaci v budově školy zakoupením schodolezu pro osoby se zdravotním fyzickým postižením.
Žadatelem projektu je město Bystřice pod Hostýnem, které je rovněž zřizovatelem ZŠ. Projekt bude realizován od května do prosince 2010.

Předpokládaný termín realizace projektu: květen až prosinec 2010
Název OP: Regionální operační program NUTS II Střední Morava
Žádaná  částka: 2.580.900,00 Kč
Stav projektu k dnešnímu dni: Projektová žádost zaregistrována.

Máte-li nějaký projektový námět, můžete se obrátit na pracovníky oddělení projektové řízení, Odboru regionálního rozvoje MěÚ Bystřice pod Hostýnem, sídlícího na zámku.

        Bc. Gabriela Mikešková       projektová manažerka města Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik