Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



25. výročí založení sportovního minigolfu v Bystřici pod Hostýnem – 4. část

Léta 2004–2005

V sezoně 2004–2005 obsadilo smíšené družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem 3. místo v I. lize. Týmy na 1. a 2. místě MGC 90 Brno B a TJ Start Kopřivnice z ekonomických důvodů neměly zájem o postup do nejvyšší soutěže, a tak do extraligy postoupil bystřický celek. Pro bystřické minigolfisty to byl po osmi letech návrat mezi elitu a  pěkný dárek  k jubilejnímu 20. výročí založení klubu. A kteří hráči se o návrat do nejvyšší soutěže zasloužili? Radoslav Hudec, Martin Mlčoch, Lukáš Havrda, Pavel Doležel, Petra Kouřilová, Silvie Švehlíková, Lenka Doleželová a Martin Hasal.
V soutěži jednotlivců se v roce 2005 opět prosadil talentovaný žák Radoslav Hudec, který vybojoval nejpřednější umístění ve vrcholných turnajích, tj. v turnajích Grand Prix (GP), z nichž v jednom v Tovačově zvítězil.
Lenka Doleželová byla opět výborná. V Jedovnicích u Blanska vybojovala svůj devátý titul mistryně Moravy a Slezska. Zvítězila také na GP v Plzni a na dvou zemských turnajích (Moravia Tour–MT) v Kopřivnici a v Přerově. A k tomu přidala čtyři vítězství v oblastních turnajích (OPEN).
Na mistrovství Evropy juniorů v portugalském Pombalu obsadila Silvie Švehlíková 12. místo a zasloužila se tím o třetí místo a zisk bronzové medaile celého družstva ČR.

Sezona 2005–2006

Bystřický tým obsadil v extralize 5. místo. Sestavu bystřického družstva tvořili: L. Doleželová, M. Stančík, P. Doležel, M. Mlčoch, M. Švehla, R. Hudec, O. Mlčoch. Největším úspěchem týmu bylo výborné 2. místo ve finále extraligy na mistrovství ČR v Olomouci.
V soutěži jednotlivců byla v roce 2006 nejúspěšnější Kateřina Tietzová (přestoupila z MGT PLUPO Vratimov, předtím hráčka MGC Olomouc), která na mistrovství Moravy a Slezska v Rychnově nad Kněžnou vybojovaly titul zemské mistryně v soutěži žen. Rychnov nad Kněžnou je vzhledem ke své poloze účastníkem moravskoslezských soutěží. Tietzová zvítězila i v Moravia Tour v Olomouci. spolu s dalšími dvěma hráči bystřického klubu se podílela na sedmi vítězstvích v oblastních turnajích (OPEN turnaje).
Na mistrovství světa juniorů v dánském Odense měla Bystřice tři zástupce, což se stalo poprvé. Silvie Švehlíková obsadila mezi juniorkami  16. místo a podílela se na výborném 2. místě družstva ČR, což znamenalo zisk stříbrných medailí. M. Stančík  a O. Mlčoch obsadili mezi juniory 38. a 45. místo. Přičinili se tak svým dílem o 3. místo družstva ČR a zisk bronzových medailí.

Sezona 2006–2007

Tým 1. DGC Bystřice pod Hostýnem obsadil v extralize 6. místo. Zasloužili se o to M. Stančík, O. Mlčoch, P. Doležel, D. Dvořák, a M. Mlčoch. Bystřický celek tedy odehrál celou sezonu bez jediného vystřídání. Soutěž byla velmi vyrovnaná. Jen půl bodu před Bystřicí byly týmy SK Tempo Praha a MGC 90 Brno. Svým umístěním se však bystřický tým připravil o účast ve finále extraligy.
Největšími úspěchy bystřického družstva v sezoně 2006–2007 byla 3. místa v Hradci Králové a 4. místa  v Přerově a Grygově u Olomouce.
V soutěžích jednotlivců si v roce 2007 zasloužily pochvalu opět hlavně bystřické minigolfistky. Kateřina Tietzová vyhrála turnaje GP v Holešově a Brně-Bohunicích a turnaje MT v Kopřivnici a Holešově. Lenka Doleželová zvítězila s obrovským náskokem a stala se počtvrté mistryní ČR (předtím v r. 1993, 1996, 2002). Tím se zařadila mezi čtyři golfistky, které v historii českého  a československého dráhového golfu, později minigolfu, vybojovaly čtyři mistrovské tituly. 
Triumf Bystřice dovršila K. Tietzová, když vybojovala 2. místo. Rovněž junior O. Mlčoch byl druhý. Druhý titul získalo družstvo žen ve složení Doleželová, Tietzová a Švehlíková.
Mezi další úspěšné jednotlivce patřili i senior Ivan Roemer, vítěz GP v Grygově a opět junior O. Mlčoch, jenž se stal v Tovačově mistrem Moravy a Slezska a vyhrál MT v Holešově, Bystřici a GP v Holešově. K tomu je nutno přidat jedenáct vítězství v OPEN turnajích.
Na mistrovství Evropy juniorů ve švédském Södertälje obsadila S. Švehlíková mezi juniorkami 15. místo a přispěla tím ke skvělému vítězství družstva ČR a k zisku zlatých medailí. Stančík a O. Mlčoch obsadili mezi juniory 18. a 25. místo a podíleli se na 3. místě družstva ČR a na zisku bronzových medailí.
Na mistrovství světa dospělých v italském Canegrate obsadila K. Tietzová 30. místo. Na mistrovství světa seniorů ve Vídni obsadil I. Roemer 45. místo. Ve 43. ročníku PMEZ ve švédské Eskilstuně obsadilo družstvo žen 1. DGC Bystřice ve složení Tietzová, Kouřilová a Doleželová 6. místo.

Sezona 2007–2008

Družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem vybojovalo v extralize 4. místo. Postarali se o to: O. Mlčoch, Dvořák, Zdeněk Macháček, Stančík, M. Mlčoch, P. Doležel a Tietzová. Největším úspěchem týmu bylo 2. místo v Děčíně a 3. místo v Tanvaldě a ve finále extraligy v Chebu.
Již při svém prvním vstupu mezi elitu v r. 1993 sestavil bystřický klub také družstvo B a později i družstvo C. Tým Bystřice B byl účastníkem II. ligy, ale také I. ligy. V sezóně 2007–08 však první rezerva vybojovala prvenství v I. lize a tím i postup do extraligy. Zasloužili se o to: Michal Stančík, Ivan Roemer, Lenka Doleželová, Kateřina Tietzová, Ondřej Mlčoch, Silvie Švehlíková, Jiří Solař, Petra Kouřilová, David Schreiber a Břetislav Sedláček.
Od podzimu r. 2008 má tedy 1. DGC Bystřice pod Hostýnem v nejvyšší soutěži dva zástupce, což historie dráhového golfu od vytvoření ČR v r. 1993 nepamatuje.
Na hodnotných výhrách jednotlivců v r. 2008 se podílelo šest hráčů. Junior O. Mlčoch zvítězil na GP v Děčíně a v Tanvaldě, dále na MT v Přerově a v Příboře, v Olomouci se stal mistrem Moravy a Slezska a tím obhájil svůj titul z r. 2007. Junior M. Stančík se stal v Chebu mistrem ČR a vyhrál i na GP v Blansku.
Velmi talentovaný žák J. Solař zvítězil na GP v Bystřici a v Rakovníku, na MT v Jedovnicích a stal se v Olomouci mistrem Moravy a Slezska. Další nadaný žák Matěj Novák vybojoval prvenství na GP v Blansku.
I ženy byly skvělé. K. Tietzová zvítězila na GP v Děčíně, v Tanvaldu, v Rakovníku, v Blansku a na MT v Přerově a v Ostravě. Velmi zkušená L. Doleželová vyhrála na GP v Bystřici, na MT v Jedovnicích a v Olomouci se stala mistryní Moravy a Slezska (její desátý zemský titul).
Družstva juniorů v sestavě O. Mlčoch, Stančík, Solař a žáků ve složení Solař, Novák a Alena Doleželová se stala v Chebu mistry republiky. Na mistrovství světa juniorů v Budapešti obsadili O. Mlčoch a Stančík 9. a 12. místo a s družstvem ČR vybojovali 3. místo a bronzové medaile. Na OPEN turnajích vyhráli bystřičtí hráči šestkrát.

Sezona 2008–2009

Smíšené družstvo A bystřického klubu získalo v extralize výborné 2. místo. Zasloužili se o to: Macháček, Tietzová, Stančík, O. Mlčoch, M. Mlčoch, Dvořák a P. Doležel.
Družstvo Bystřice B obsadilo v sezoně 2008–2009 v extralize 5. místo v sestavě: Sedláček, Solař, Švehlíková, Mojmír Krecl, D. Schreiber, M. Novák, Kouřilová, L. Doleželová, Ivan Doležel a Alena Doleželová. Nováčkovský křest v extralize se tedy bystřické rezervě vydařil.
Zatímco bystřický golfový klub si v r. 2010 připomínal jubilejních 25 let své činnosti, hřiště miniaturgolfu v Zahájeném má v r. 2011 půlkulaté výročí. Je v provozu 35 let. A kdo hřiště provozoval od r. 1976 do r. 2011? Od r. 1976 do r. 1989 to byla TJ Tatran Bystřice pod Hostýnem, v letech 1990 až 1995 to byla TJ Bystřice pod Hostýnem, v letech 1996–2000 to byli manželé Radek a Zdenka Doleželovi a od r. 2001 je to 1. DGC Bystřice pod Hostýnem.
                                                                                                                                                                   Vlastimil Doležel



Design By Macik