Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sensei Avi Rokah v Bystřici pod Hostýnem

Semináře Sensei Aviho Rokaha z Los Angeles se ve dnech 15. 4. 2011 – 17. 4. 2011 v Bystřici pod  Hostýnem zúčastnilo více než 110 karatistů. Měli jsme tu čest přivítat i zahraniční hosty z Chile, Německa, Polska a Litvy.


Během semináře byl v dojo (sportovní hale) cítit bojový duch a přátelská atmosféra se nesla celým víkendem. Navzdory tomu, že seminář byl v angličtině, byla většina věcí snadno pochopitelná i pro neznalé anglického jazyka – díky zkušenému překladu Radka Januše. Cvičení bylo zahájeno rozcvičkou, která měla za cíl aktivovat všechny svaly v těle,
potřebné pro následný trénink. Dále byly na programu základní věci –  správné držení těla, správné dýchání, KIME. Sensei Rokah nám sdělil, že všichni, kdo jezdili trénovat k Sensei Nishiyamovi byli vždy natěšení, že budou trénovat něco speciálního, ale Sensei Nishiyama se často věnoval základům až do detailu. Opodstatňoval to tím, že pokud jsou dobré základy, tak můžeme cvičit cokoliv a už záleží jen na nácviku.


Poté jsme cvičili kata Tekki Sandan, na které Sensei vysvětloval práci centra těla, o němž se mluvilo po celý seminář. Mimo jiné byla na programu i kata UNSU, převážná část semináře však byla věnována správnému načasování techniky a využití různých strategií proti soupeři.


Organizace semináře byla perfektně zvládnutá pořádajícím oddílem TJ Bystřice pod Hostýnem a speciální poděkování patří Tomáši Neradilovi. Jediný kdo „narušoval“ přesný harmonogram byl Sensei Rokah, který vždy trénuje přes plánovaný čas a nezřídka o více než půl hodiny. Bylo vidět, že se s námi chtěl podělit o co největší množství informací, za což jsme byli všichni vděčni.


Podpora  konání semináře byla cítit i z města Bystřice pod Hostýnem. Návštěvou nás poctil starosta Zdeněk Pánek, který se přišel v neděli podívat na průběh semináře a zúčastnil se slavnostního oběda se Sensei Rokahem. Seminář byl ukončen zkouškami na stupně technické vyspělosti dan.


A co znamená japonský titul Sensei? V japonské kultuře a také v oblasti japonských bojových sportů se učitelé oslovují Sensei. V užším slova smyslu to znamená „Učitel cesty“. Protože se jedná především o zdvořilostní titul, sám dotyčný ho nepoužívá. Mezi žákem a učitelem se během výuky bojových umění vytvoří pouto a žák svého učitele oslovuje uctivě – Sensei.  (pozn. red.)  
                                                                                                
Ing. Martin Ryšica
Česká asociace tradičního karate



Design By Macik