Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Větší a rychlejší voda než loni

Přívalový déšť zasáhl náhle a s nebývalou intenzitou  ve čtvrtek 30. června 2011 Bystřici pod Hostýnem a okolní obce Rusava, Brusné a Chvalčov. Pršet začalo před 15. hodinou a o hodinu později se už voda valila městem. Na Bystřičce byl v 17 hodin vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity, který trval až do pátečního dopoledne. Nejpostiženější byly oblasti kolem Černého potoka, v odpoledních hodinách ve čtvrtek se voda vylila z jeho koryta a dostala se až do sklepů obytných domů v nejbližším okolí i na hřbitov. Voda se valila z kopců, kameny a písek ucpávaly nejen koryta řeky, ale i kanalizaci, a pod vodou se tak ocitly i části města, kde voda nikdy problémy nedělala. Zaplaveny byly desítky sklepů, z nichž odčerpávali vodu hasiči – jednalo se o domy v ulicích Vsetínské, Kroužky, Havlíčkova Nádražní, Mlýnská, Slobodova, tř. Legií, Meziříčská, Komenského. Voda  ničila i zahrady. Asi ve čtyřech případech se voda dostala i do obytných částí domu. Vozovka pod železničním mostem směrem na Chvalčov byla částečně uzavřena, kameny ohrožovaly dopravu i na vozovkách v Lázních směrem na Hostýn. Náměstí před radnicí se během necelé hodiny změnilo v jednu velkou lagunu a počasí hned v začátku přerušilo první vystoupení festivalu Na rynku v Bystřici. Kolumbijský soubor zůstal nenadálým přívalem vody uvězněn na pódiu.


Během noci ze čtvrtka na pátek se plnily pytle pískem a stavěly se protipovodňové bariéry hlavně v okolí Černého potoka. Voda však byla v pátek už v korytech a nepřetékala, i když  dopoledne stále vytrvale pršelo a po celý den zůstávalo zataženo. Povodňová komise rozhodla v pátek 1. 7. ráno o rozmístění kontejnerů, do nichž budou moci lidé vynášet odpad a zničené věci ze zaplavených sklepů. Vysoušeče k zapůjčení nabídla městu společnost ADRA Zlín. Situaci stále monitorovali hasiči i policie. Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, pracovníci technických služeb v průběhu dne čistili dešťové vpusti, aby voda mohla volně odtékat. Probíhal úklid bahna a kamení z městských ulic.


Podle měření meteorologické stanice v Bystřici p. H. spadlo ve městě od 15.00 hodin 30. 6.  do 8.00 hodin 1. 7. 2011 celkem 135 mm srážek. Uvedl to meteorolog RNDr. Jiří Barbořík a dodal, že celkový úhrn srážek v Hostýnských vrších mohl během těchto hodin dosáhnout až 160 mm. Intenzivní déšť se vyskytl na zadní straně tlakové níže, která se nacházela nad Ukrajinou. Situace byla komplikována přechodem studené fronty od západu.


Za pomoc při řešení kalamitní situace vyslovil starosta města poděkování HZS Zlín, dobrovolným hasičům z  Bystřice pod Hostýnem, Rychlova, Chvalčova, Podhradní Lhoty, Kroměříže, Holešova, zúčastěným pracovníkům města a všem dalším dobrovolníkům, kteří obětavě pomáhali, organizaci ADRA, České katolické charitě, Vodovodům a kanalizacím, Vodohospodářským stavbám, firmě Princ z Přerova. Zvláštní poděkování patří bystřickému Pekařství Januš, které podpořilo plně nasazené hasiče dodávkou sta rohlíků zdarma.

                                                                                                                                                                            -jan-, msch



Design By Macik