Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny Bystřice a světa v zápiscích (léta 1859–1862)

1859
Krumpholc
* R. 1859 vytryskl při vrtání studně v Pensylvánii petrolej. Pak se jím začalo svítit.
* Vypukla válka s Itálií. Válka Francie a Sardínie s Rakouskem.

Galuška
* R. 1859 vypukla válka sardinská, císař francouzský Napoleon III. pomáhal jim. Sardinsku potom postoupena západní část království lombardského, samo se však zmocnilo Parmy, Modeny a Toskány (Ultimátum, které dalo 23. dubna 1859 Rakousko Sardínii bylo počátkem války mezi oběma státy. Sardínii podporovala Francie. Došlo ke dvěma velkým bitvám, Rakousko ztratilo Lombardii a bylo nuceno podepsat příměří. Pozn. red.)

Krumpholc
* Zrušeny cechy. Zato zřízeny na hájení zájmů obchodních a průmyslových obchodní a živnostenské komory. Rozvoji průmyslu měly pomáhat i soukromé banky akciové.
* Zavedena všeobecná branná povinnost osmiletá, ale setrváno při zásadě, že zámožní se mohou z povinnosti vyplatit. (…)
* Zhoršená situace zahraniční po vítězství Italů a finanční nesnáze monarchie rozhodly o pádu absolutismu. V srpnu 1859 propuštěn Bach a odešel do Říma jako vyslanec ve Vatikánu! (Ministr vnitra Alexandr Bach byl propuštěn z úřadu 22. srpna 1859, postupně odstoupili i další úředníci absolutistického aparátu. Pozn. red.)

1860
Krumpholc
* Obnovena ústava a prohlášena svoboda řemesel a živností, Židům dovoleno provozovat živnosti a nabývat nemovitostí. (K faktické obnově ústavy došlo až o rok později, císař František Josef  I. vydal 20. února 1861 Únorovou ústavu, která realizovala tzv. Říjnový diplom vydaný 20. října 1860. Říjnový diplom byl základním zákonem říše, kterým se císař zříkal absolutismu a zřídil Říšskou radu. Únorová ústava znamenala faktickou změnu systému na konstituční monarchii. Pozn. red.)

Sova
* R. 1860 vyšel zákon říšskou radou vypracovaný, jímžto potvrzena svoboda řemesel a jiných živností. Zákonem tímto utrpěly docela staré cechovní pořádky. (Nový živnostenský řád byl uzákoněn patentem z 20. prosince 1859. Odstraňoval poslední zbytky cechů. Zřejmě proto, že vyšel až koncem prosince, posunují J. Sova i J. Krumpholc jeho vznik do roku 1860. Spolu s živnostenským řádem vyšel i nový obchodní zákoník, který legalizoval zásady volné konkurence. Pozn. red.)

Krumpholc
* R. 1860 vznikla aliance židovská na ochranu utlačovaných Židů.
* Sjednocení Itálie, Garibaldi. (Italský revolucionář Giuseppe Garibaldi patřil ke členům hnutí Mladá Itálie, které usilovalo o sjednocení Itálie. V květnu 1860 vedl povstání na Sicílii, dobyl Neapol, obsadil Palermo, tím pomohl svrhnout vládu Bourbonů a sjednotit Itálii. Pozn. red.)
* Vlivem vlasteneckého a svobodomyslného ruchu let 60. a 70. začíná české uvědomění se probouzet.
* 6. 5. 1860 prohlášen Jan Sarkandr (!) za blahoslaveného (!)
* Bystřice žinčičným léčebním místem. Léčební hosté byli většinou z Brna, Olomouce, Vídně, Pešti, Prahy a jejich okolí, v sezonu od května do září lékaři dva: MUDr. Leopodl Toff a ranlékař Antonín Tichý.
* Pošta 2x denně.
* Hostýn je pilně navštěvován z oblasti střední a severní Moravy.

1861
Sova
* Dne 2. září odbývána na Hostýně velká národní pouť. Tam řečnil nějaký Balcárek rodem Čech a František Skopalík, kteří ku vzpružení národnosti pobízeli. Při schůzi této byl též jeden Rus přítomen, což velmi mnohé vyzvědače poplašilo. Tři tajní komisaři vládní z Brna chtěli lid rozehnati, narazili však na tuhý odpor. Na národní účel vybráno 25 zl.

Galuška
* Firma bratří Thonetů zařídila v Bystřici továrnu na nábytek z ohýbaného dřeva pod domovním číslem 224 a 225. Přibývalo cizinců, započala se Bystřice co do počtu obyvatelstva množiti a rozkvétati.
* R. 1861 nastaly hlučné volby do sněmu, kandidáti byli dlouhými řečmi a lid posloucháním zaměstnáni. (První volby do zemských sněmů se uskutečnily ve dnech 18. a 20. března 1861 a konaly se podle Únorové ústavy, pozn. red.) Lid, který doposud svorně žil, roztrhl se na dvě nepřátelské strany českou a německou, započaly štvanice, Slované se sešli na Hostýně a po několika řečích, jda přes rozvaliny bývalého kláštera, skládali na zjištění jejich počtu po jednom penízu, čímž nastala první sbírka na sochy sv. Cyrila a Metoděje na Hostýně.

Krumpholc
* V této době začala se Bystřice i Holešov národně probouzet.
* Toho roku započato se stavbou nábytkářské továrny Thonetovy. Zjara přijeli do Bystřice Michael Thonet se synem Augustem z Vídně, 12. 2. položili základy továrny na ohýbaný nábytek a 166 dělníků započalo své dílo 2. prosince. Dne 7. prosince vyplacena první mzda za uplynulý týden. Vyrobeno 363 opěradel, 400 sedadel, 435 nožek a 312 kroužků na židle. Hojnost bukového dřeva v Loudonských lesích, hlavně však nadbytek laciných sil pracovních, přivedly Thonety do Bystřice. Lesy vystačily asi jen na 4 roky, od r. 1865 se dováželo ze Slovenska.

1862
Sova
* Touha po společenském životě měla za následek založení slovanského čtenářského spolku. Opatřeny stanovy, zvoleni Karel Spáčil, obchodník, za předsedu, Florián Pajtl, pekař, za pokladníka, Eduard Knotek, obchodník, a Jan Sova, stolář, za výbory. Stanovy zaslány k místodržitelství dne 12. ledna 1862 a potvrzeny 2. března téhož roku. Čtenářský spolek zvolil odbor, jenž se staral, aby na sv. Hostýně sochy sv. Cyrila a Metoděje postaveny byly. Sbírány všude příspěvky. 28. září 1863 byly sochy z Kroměříže do Bystřice dovezeny, odkud zavezeny do chrámu hostýnského.

Galuška
* V Bystřici utvořil se čtenářský spolek, postaral se on sbírkou o postavení těch soch (sv. Cyrila a Metoděje), ochabl však. Až roku 1862 přičiněním Jana Galušky opět oživil, postaral se o pamětní desku na dům úmrtní Františka Sušila a se napotom v občanskou besedu proměnil.

Krumpholc
* Podle Sibylina proroctví čekali někteří lidé konec světa. Veliká kometa. Světová výstava v Londýně. Začala u nás výroba cigaret.
* Po uvolnění Bachova absolutismu vznikají první spolky pěvecké, čtenářské, vzniká i první jednota Sokol v Praze (Sokol byl v Praze založen 16. února 1862, kdy se na první valnou hromadu dostavilo 75 členů. Pozn. red.)
* Před rokem 1862 měla Bystřice asi 225 čísel se 2000 obyvateli národně neuvědomělými. R. 1862 začala pracovat Thonetova továrna a začalo v Bystřici  přibývat cizinců.
* Dne 2. března založen první spolek čtenářský se 36 členy. 
                            

Připravila -eda-



Design By Macik