Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Trénujte na maraton v severské chůzi

Společný projekt Místní akční skupiny Podhostýnska, o. s., a Občanského sdružení MAS Střední Vsetínsko má zpěvný název „S nordic walking holí vydej se do okolí“. Na jeho realizaci se pilně pracuje od začátku letošního roku a nejde v něm o nic jiného než o moderní, módní a pro všechny vhodný rekreační sport, chůzi volnou přírodou s použitím speciálních holí – o nordic walking. Jak uvádějí odborníci, oproti běžné chůzi při něm člověk spotřebuje daleko více energie a při správné technice zaměstná  až  90 % svalstva svého těla. Tento způsob chůze nevyžaduje žádnou zvláštní fyzickou kondici, takže ho mohou bez obav vyzkoušet mladí nesportovci, dosud usedlí lidé ve středním věku i aktivní senioři.


Základem úspěšného projektu obou místních akčních skupin a Nordic walking centra při Wellness hotelu Sola Gratia je záměr vytvořit v Hostýnských vrších síť tras s náležitou materiálně technickou základnou a informačním zázemím. Do realizace projektu je zapojeno celkem 17 obcí (osm na území Místní akční skupiny Podhostýnsko a devět z území MAS Střední Vsetínsko), několik partnerů z podnikatelské i neziskové sféry, média a profesionální lektoři z občanského sdružení Nordic walking live.


V Bystřici pod Hostýnem stejně jako v dalších partnerských obcích budou instalovány informační tabule, na nichž zájemci získají informace o správné technice severské chůze. Najdou zde mapu Hostýnsko-vsetínských vrchů s vyznačením velkého a malého nordic-walkingového okruhu a navazujícími dalšími trasami v nejbližším okolí. Projekt počítá také s vytvořením obrazové a mapové aplikace umístěné na webových stránkách Nordic walking centra a stránkách obou místních akčních skupin, kde si turisté a zájemci budou moci naplánovat trasu, zjistit její délku, profil, převýšení a třeba i zajímavosti o historii navštívených míst.


Projekt je navíc součástí jedinečné akce Tour Nordic Walking, která se v letošním roce bude konat na 16 místech České republiky a již třetím rokem nabídne pod záštitou ministra zdravotnictví seriál akcí podporujících severskou chůzi. U nás se uskuteční 28. září 2013 v areálu hotelu Sola Gratia pod názvem „Extrem nordic walking maraton 2013“. Pořadatelé chystají maraton a půlmaraton v severské chůzi s délkou a převýšením, které nemají na území České republiky srovnání. Začátečníkům a rodinám s dětmi pořadatelé nabídnou i kratší 4,5kilometrový okruh. V hotelovém parku se bude během celého dne vyučovat správná technika chůze, návštěvníci si budou moci nechat na speciálně připravených stanovištích změřit fyziologické hodnoty a vše konzultovat s odborníkem. Chystá se hudební program a soutěže pro všechny.
                                

msch



Design By Macik