Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Poznáváme ptačí svět

S příchodem jara a s příletem  ptáčků z teplých krajin ožívá příroda a u nás ve školní družince při ZŠ TGM ožívají aktivity zaměřené na ornitologii.Již 4. rokem jsme zapojeni do projektu ČSO „Jaro ožívá“, který se zabývá sledováním příletu ptáčků z teplých krajin - kukačky, čápa, rorýse, vlaštovky a vlhy pestré. Tím, že aktivně hlásíme přílety těchto opeřenců, pomáháme ornitologům zmapovat týden, kdy většina pozorovatelů viděla posly jara u nás v republice poprvé.


O tajemství ptačí migrace hovořila při besedě s dětmi i členka ČSOP VIA Hulín Pavlína Vymazalová. Toto povídání jsme zorganizovali v rámci mezinárodního environmentálního projektu „Příroda nezná hranic“, akce se u nás v družince konala již po čtvrté. Zábavnou a hravou formou hovořila p. Pavlína Vymazalová nejen o příletu ptáčků, ale i o Ptáku roku 2013 – břehuli říční.


Na to jsme v družince navázali  výtvarnou a vědomostní soutěží, v rámci „Ptačího odpoledne“ děti získaly další vědomosti v doplňovačkách, kvízech, křížovkách a jiných úkolech o ptácích.


Do našich ornitologických aktivit jsme zapojili i rodiče, a to ve fotosoutěži  „O nejzajímavější snímek našich opeřenců“. Všechny fotografie jsme umístili na nástěnku a autoři nejzdařilejších snímků získali drobnou odměnu.


Vyvrcholením našich ptačích aktivit mělo být „Vítání ptačího zpěvu“ – již tradiční turistická vycházka se zkušeným ornitologem Martinem Vymazalem také z ČSOP VIA Hulín a z Moravskoslezského ornitologického svazu. Akce byla naplánována na jednu květnovou sobotu po trase Říka – Hadí kopec – Kozinec – Zahájené. Plánováno bylo i kroužkování ptáčků. Počasí nám ale nepřálo, od ráno pršelo, a proto jsme přikročili k náhradnímu suchému programu. Celkem 35 účastníků „Vítání ptačího zpěvu“ se přesunulo do prostor naší školní družinky, kde jsme měli pro všechny připravené soutěže v určování ptáků a jejich hlasů, poznávání siluet těl a nožiček, různé ptačí křížovky, doplňovačky a spojovačky. Děti skládaly i ptačí puzzle, hádaly hnízda ptáků a na závěr jsme měli pro ně připravenou Sazku, soutěž v určování druhů ptáků. Za správné výsledky děti obdržely cukrovinky, magnetky a záložky z projektu Jaro ožívá.
Dvě hodiny soutěžení utekly jako nic a my  jsme ještě společně naplánovali  další ročník naší akce. Pokud i vy patříte k milovníkům ptactva, sledujte naše internetové stránky a můžete se příště přidat k nám.

 

 KUK



Design By Macik