Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

Část 5.

Od počátku 20. století psala pěstounka Gusta Holibková kroniku historicky první bystřické mateřské školy. Při jejím čtení jsme dospěli do školního roku 1932–1933.

Zápis pro tento školní rok se výjimečně uskutečnil už v červnu 1932. Zvyk je ale železná košile – nejvíce dětí rodiče zapsali, jak konstatuje kronika, až 1. září téhož roku.

Přezouvání dětí se vžilo a děti již od prvního návštěvního dne přinášely trepky s sebou. I  maminky upozorňovaly, že nesmí do učebny jíti v botách.


Děti chodí do mateřské školy velmi rády a nové povinnosti vykonávají horlivě, bez pobídky. Na podzim, když se počasí změnilo a choulostivé děti onemocněly, bylo zajímavé pozorovati, jak radostně přišly zpět i po dlouhé době a jak starostlivě se tvářily, když jim spolužáci vyprávěli, co jsme všecko dělali a co ony zameškaly, když byly nemocné.


Nynější škola mateřská poskytuje radostné prostředí pro děti věku předškolního a je opravdu škoda, že tohoto dobrodiní krásného soužití dětského světa nemohou využíti použíti všechny děti, bez rozdílu sociálního rozvrstvení svých rodičů.
V měsíci říjnu byly děti z mateřské školy očkovány proti záškrtu. Očkovací akci provedl spolek ČČK v Bystřici pod Hostýnem za nepatrný poplatek 4 Kč. Úhradu bezplatného použití očkovací látky pro děti nemajetných rodičů poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Přihlášky byly dobrovolné.


V sezení městského zastupitelstva dne 31. října 1932 bylo usneseno, aby mateřská škola umístěna byla v budově městské nemocnice. Protože byt domovníka Tillera nebyl uvolněn, byla mateřská škola přestěhována dne 2. listopadu do budovy městské nemocnice, do místnosti v I. poschodí. (Budova tehdejší „městské nemocnice“ stála v Holešovské ulici. Dnes je na jejím místě přestavěný komplex budov Střední školy nábytkářské a obchodní. Pozn. red.)

Od 24. listopadu do 16. ledna byla docházka do školy mateřské přerušena pro nemoc pěstounky.


Od 16. ledna do 31. března zavedena byla mléčná akce. Mateřská škola dostávala příděl 5 litrů mléka na každý návštěvní den.


Dne 21. května pořádala Okresní péče pro mládež Svátek matek v sokolovně. Děti z mateřské školy přednesly výstup „Malé maminky“.


Dne 15. června uspořádaly učitelské sbory a rodičovské sdružené Dětský den v Zahájeném. Děti z mateřské školy zúčastnily se slavností také. Čistý výnos slavnosti byl věnován na školní mléčnou akci.


Ve dnech 29. června až 1. července zúčastnila se pěstounka celostátní konference čsl. učitelek mateřských škol pořádané Svazem čsl. učitelek mateřských škol v Praze k 10. výročí jeho trvání. Konference obsahovala v pěti pracovních půldnech přednášky, demonstrace, návštěvu výstavy mateřských škol i studovny, pomůcek věcných i administrativních a prohlídku několika mateřských škol pražských, kde vystaveny byly výchovné materiály cizí i pomůcky vlastní. Závěrek konferenčních dnů byla přijata rezoluce, v níž učitelky mateřských škol poukazují na křivdy páchané na školství mateřském a jeho učitelkách. Žádají uzákonění mateřského školství a jeho reorganisaci.


Školní rok ukončen 27. června 1933.


Následující školní rok 1933–1934 se školka stěhovala z 1. patra do bezpečnějšího a pohodlnějšího přízemí. Byt domovníka Tillera byl přestavěn na učebnu.

Mateřská škola má nyní dvě místnosti, šatnu a pracovnu. Učebna je používána jako herna i pracovna. Hernu postrádá mateřská škola velmi citelně, učebna o rozměrech 6,75 m x 5,55 m na hry dětí nestačí. Na zahradě bylo upraveno pískoviště, které alespoň za pěkného počasí částečně nahradí nedostatek místa v učebně. V tělovýchově osvědčila se velmi stavebnice typu Očenášek-Kroupa, kterou správa mateřské školy koupila v květnu 1932. Také ve výchově smyslů je zmíněná stavebnice velmi dobrou pomůckou.


V měsíci září učily se děti péči o sebe, starší pomáhaly mladším spolužákům. Učily se vyzouvat a obouvat, svlékat, oblékat, dveře otevírati a zavírati, obuv na rohožce čistit. Děti se vážily a měřily. V říjnu zavedeno umývání rukou, péče o celé tělo, šetření šatstva, obuvi a místností obývacích. Zvoleni střídavě hospodáři a hospodyňky. Cvičena správná výslovnost volnými rozhovory, říkadly, hrami. Z výchovy mravní a sociální naučily se děti pozdravovat, poslouchat a vzájemně si pomáhat. V prosinci modelovaly a kreslily děti všechno, o čem jsme si vyprávěli. V lednu únoru a březnu dbáno samostatných projevů slovních i výtvarných. V dubnu, květnu a červnu pozorovaly děti změny ve svém okolí, poznávají všeobecně prospěšná zařízení v našem městě (mosty, svítilny…). Podle ročních časů poznávají děti účinky mrazu, deště, slunce, větru. Na vycházkách v nejbližším okolí poznaly děti stromy, květiny, zvířata, brouky a ptáky. Na pískovišti učily se měřit a vážit, osvojily si pojmy těžký, lehký, dlouhý, krátký, tlustý, tenký.


V listopadu vzdal se úřadu starosty města Václav Zbořil, továrních v Bystřici pod Hostýnem, pro zhoršenou ušní chorobu. Do 1. ledna zastupoval jej 1. náměstek starosty František Ermis, úředník městské spořitelny. v lednu zvolen byl novým starostou města František Macfelda, továrník v Bystřici pod Hostýnem.

V zimním období nebyly děti nemocné a docházka vázla jen pro velkou vzdálenost za nepříznivého počasí. Od 15. dubna nastalo velmi teplé počasí, které děti lákalo do polí a do lesa. Návštěva v mateřské školce velmi poklesla, zvláště odpoledne.

Školní rok ukončen loutkovým divadlem 28. června 1934.

Na závěr zápisu připojila Gusta Holibková informaci o zásadním a historicky významném výnosu tehdejšího Ministerstva školství a národní osvěty.


Po dlouholetých a usilovných intervencích Svazu učitelek mateřských škol u Ministerstva školství a národní osvěty o jednotný název ústavů pro výchovu dětí ve věku od tří do šesti let a jejich vychovatelek byl vydán v květnu 1934 následující výnos:
„Výnos Ministerstva školství a národní osvěty ze dne 30. května 1934 o užívání jednotných názvů v oboru správy mateřských škol v zemích České a Moravskoslezské ustanovuje takto: Za názvy „Kindergarten“ a „Kindergärtnerin“, jichž se užívá v původním německém znění bývalého Ministerstva kultu a vyučování ze dne 22. června 1872, nechť se užívá nadále jednotně v českém znění názvu „mateřská škola“ a „učitelka mateřské školy“ a v polském znění názvu „szkoła macierzyńska“ a „nauczycielka szkoły macierzyńskiej“.

Připravila msch
Pokračování příště. 



Design By Macik