Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jiří Ott, Pavel Malének – bystřičtí místostarostové

Jak rozhodlo městské zastupitelstvo na svém ustavujícím zasedání, pro volební období 2014–2018 má Bystřice pod Hostýnem opět dva místostarosty. Kdo jsou tito dva pánové, jak se v nových pozicích zabydlují, jaké pracovní plány mají? Zeptali jsme se jich.

Jiří Ott (ČSSD)
dlouhodobě uvolněný místostarosta města Bystřice pod Hostýnem

Pocházíte z Bystřice pod Hostýnem?
V Bystřici žiji 39 let. Narodil jsem se ve Vsetíně, kde jsem s rodiči a sourozenci bydlel do svých necelých čtyř let. V roce 1975 jsme se stěhovali zpět do Bystřice. Tatínek je Bystřičan a do Vsetína jej zavedla práce, tam se také poznali s maminkou. Jsem Bystřičan a nedám na naše město dopustit. Naše rodinné kořeny v Bystřici sahají až do 30. let 19. století.
Jak dlouho už pracujete pro město a jaké funkce jste dosud zastával?
V minulém volebním období jsem působil v zastupitelstvu města za ČSSD, jejímž členem jsem 14 let. Pracoval jsem ve finančním výboru města, také v dozorčí radě Centra pro seniory Zahrada a ve školské radě při ZŠ Bratrství Čechů a Slováků.
Jaká je vaše profese? Nebude vám dosavadní práce během nadcházejících čtyř let chybět?
Více než dvacet let pracuji v gastronomii na různých pozicích, posledních pět let pak jako jednatel společnosti ve své vlastní firmě, která provozuje restauraci se sportovním centrem v  Hranicích. (To vše už jen do února 2015.) Moje práce mi trochu chybět bude, pokud se něčemu věnujete intenzivně tak dlouho, tak na to nejde zapomenout. Mám řadu pěkných pracovních i osobních vzpomínek a nechci zapomenout ani na své skvělé kolegy. Má nová práce pro naše město je plná výzev a budu se jí snažit zhostit co nejlépe.
Jaké bude pole vaší působnosti na bystřické radnici – jsou oblasti, kterým se chcete věnovat přednostně?
Práce nás čeká samozřejmě hodně, je řada projektů, které běží, ale také jsou připraveny nové. Podle charakteru a potřeby si rozdělujeme úkoly s panem starostou Pánkem a kolegou Malénkem. Já mám mimo jiné na starost sociální oblast a školství, což jsou v dnešní době oblasti velmi důležité. Je potřeba se jim věnovat hlavně co se týká financování, ale také kvality, dostupnosti a udržitelnosti. Spadá sem také spolupráce s osadními výbory našich místních částí. Věřím, že naše práce bude ve městě vidět.
Kde a kdy vás občané mohou na radnici zastihnout?
V kanceláři místostarostů, dv. č. 19, v prvním patře hlavní radniční budovy na Masarykově náměstí, v pondělí a ve středu. A pokud mne povinnosti nezavedou mimo úřad či město, pak budu k dispozici také ostatní dny v týdnu.
Jaký by podle vás měl být ideální místostarosta města?
Měl by mít zájem pracovat tak, aby se nemusel za svou práci, kterou vykonává pro občany a město, nikdy stydět. A mít radost, že jdou věci dopředu a daří se je prosazovat a realizovat ku prospěchu nás všech.
Přeji všem občanům klidné a pohodové vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví, hodně štěstí a osobních i pracovních úspěchů.
Děkujeme za rozhovor.


Mgr. Pavel Malének (za KDU-ČSL)
neuvolněný místostarosta města Bystřice pod Hostýnem

 

Jaká je Vaše původní profese? Vystudoval jsem speciální pedagogiku na Palackého univerzitě v Olomouci. Do Bystřice pod Hostýnem jsem se přistěhoval v roce 1978 a začal jsem pracovat v oboru.
Jak dlouho jste pracoval pro město a na jakých pozicích?
V roce 1989 jsem přišel na tehdejší městský národní výbor jako vedoucí odboru školství, kultury, sociálních věcí a zdravotnictví. Po listopadu 1989, v době velkých změn, jsem zhruba od dubna 1990 do listopadových prvních komunálních voleb zastával funkci městského tajemníka. Pak jsem odešel pracovat do SOS dětské vesničky ve Chvalčově. I tady jsem se angažoval v samosprávě a po dvě volební období jsem byl členem obecní rady. V roce 1998 jsem se vrátil na Městský úřad v Bystřici po Hostýnem do funkce vedoucího odboru vnitřní správy a setrval jsem zde až do svého důchodu.
Nakolik jste zatím užil zaslouženého důchodového klidu? Nebude pro  vás těžké se ho na čtyři roky vzdát? 
Důchodu jsem si užíval necelého tři čtvrtě roku. Na dohodu jsem ještě městu pomáhal při zajišťování výstav a kulturních akcí. Po letošních komunálních volbách jsem se stal členem zastupitelstva za KDÚ-ČSL a byl jsem zvolen neuvolněným místostarostou. Tím jsem se dobrodiní důchodového klidu vzdal. Po odchodu ze zaměstnání jsem shodil nějaká kila, tělesného klidu jsem moc neužil, ale ten duševní byl fajn. Ten mi bude chybět. Dobře mi tak…
Čemu se budete na radnici věnovat? Máte už konkrétní cíle, které byste chtěl naplnit?
Měl bych mít, mimo jiné, na starosti kulturu a všechno s ní spojené. Chtěl bych, aby se podařilo rozšířit spektrum nabízených kulturních pořadů pro veřejnost, získat dostatek prostředků na vybudování prostor pro výstavní a společenské aktivity v zámku. Byl bych rád, kdyby se například podařilo vytvořit prostor v tzv. konírně na pořádání klubových pořadů (folk, jazz, poezie, besedy i tradiční Alternativa). V souvislosti s tím by se ale muselo dobudovat potřebné zázemí v zámku a nejsem si jist, zda na to bude v rámci tohoto volebního období dost času. Byl bych však rád, kdyby se podařilo tuto moji vizi připravit alespoň do té míry, aby mohla být realizována třeba v dalším volebním období. Chci ale být realistou a nestavět vzdušné zámky…
Jako další velkou výzvu vidím vydání nové knihy o Bystřici v roce 2018, kdy si připomeneme 650 let první zmínky o existenci našeho města. Měla by to být kniha odborně fundovaná, měla by obsahovat nejnovější poznatky o  historii města a výtvarná úroveň by měla být vskutku reprezentativní. Nahradila by době poplatnou a v mnohém zastaralou knihu Ladislava Hosáka a Marie Dolákové Dějiny města Bystřice pod Hostýnem z roku 1980.
Kdy budete na radnici k zastižení? 
Moje pracovní doba, jako neuvolněného místostarosty, nenaplňuje celý úvazek. Na radnici se mohu s občany setkat v úřední dny, tj. v pondělí a středu, a také ve čtvrtek. V sobotu budu oddávat a samozřejmě se budu zúčastňovat dalších akcí. Nad tuto dobu budu pracovat po vzájemné dohodě a podle potřeby.
Jaký by měl být ideální místostarosta?
Na to je těžká odpověď. Jaký by měl být
ideální manžel? Jaký by měl být ideální prezident? Jsme jen lidé. Mám své chyby, ale i přednosti. Doufám, že mé přednosti přesvědčí občany o mé snaze naplnit toto volební období usilovnou prací. Chtěl bych dovést svá předsevzetí k realizaci. Pracovitost, upřímnost a pravdomluvnost by měly být základními vlastnostmi každého slušného člověka. 
Pokud se plnovousu týká,  zůstane vám nová image, nebo plánujete návrat starých časů?
Inu, můj plnovous byl pro mě do jisté míry charakteristický. Nosil jsem jej od svých 22 let a v posledních 32 letech nepřetržitě. Když na mne po oholení lidé na chodníku reagovali se zpožděním,  byly to docela úsměvné situace. Možná se zdám mladší, ale datum v občance mi kolegyně změnit nechtějí. Zapomněl jsem už, jaké to je se denně holit, a navíc, je mi stále zima na bradu. Naposledy se mne doslova lekl městský architekt, a to tak nefalšovaně, až jsem si řekl, že vous musím nechat opět narůst. Takže se omlouvám těm, kteří mne chválili, jak mi to bez vousů sluší…

Děkujeme za rozhovor.
msch



Design By Macik