Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



RC Adventure Obřany 2014

Na konci října se konal na Tesáku druhý ročník RC Adventure  Obřany 2014. Na startu se sjelo 14 osádek z Čech, Moravy a také jeden účastník ze Slovenska. Úkolem těchto posádek bylo urazit se svými rádiem řízenými modely celkovou vzdálenost 11,81 km s převýšením 451 m a stoupáním 48 %. Šlo o závod dálkově ovládaných maket terénních speciálů v měřítku 1:8 nebo 1:10.


Byť v údolí panovalo počasí, že by psa nevyhnal, na nedalekém Tesáku byla situace o poznání lepší. Na startu panovalo mírné napětí, přestože všichni věděli, že na ně čekají čtyři hodiny dobré zábavy a plno zážitků. Ať už díky pestře oděné podzimní valašské krajině, kterou nadevše milují, nebo adrenalinovým obavám, zda jejich speciál danou trať zvládne.
Za tým Bystřice pod Hostýnem jely  vozy  Mexy-Jeep Yj Maxpro Offroad Limited edition 2013 prototype a Ford F-350 Tortuga Expeditions Campers vlastní konstrukce s nápravami Axial. Oba vozy celou trať urazily v čase 3 hodiny 37 minut bez poruch a na tři battery-packy 2800 mAh.


Vzhledem k tomu, že tento sport je poměrně mladou záležitostí, která sem dorazila asi před osmi lety z USA (v Bystřici začalo expediční ježdění drap již v roce 2010), ne každému tento mladý koníček sedne, jelikož je zapotřebí zručnost, čas, a hlavně chuť chtít stavět a vylepšovat. Ani jeden ze speciálů není provozován tak, jak jej člověk koupí. Naprosto každý sebelepší nebo sebedražší podvozek chce poopravit a doladit na ruce svého jezdce.


Celá akce dopadla velmi úspěšně. Dojelo 13 osádek a pouze osádka z Litoměřicka spálila regulátor a klukům od Uherského Hradiště došly baterie. Vzhledem k tomu, že se jednalo o málo používaný typ konektorů, nešlo jim vypomoci. Po ukončení akce všichni uvítali možnost dát si teplý čaj a guláš s domácím chlebem v místní zapůjčené chatě, kde všichni účastníci závodu setrvali dlouhé hodiny v družné debatě, aby probrali, co je nového v tomto sportovním odvětví.
Již teď se začíná připravovat další ročník RC Adventure Obřany 2015, a pokud čas dovolí,  příští rok začneme jezdit i RC Trial.

Chcete-li se k nám přidat, případně nás jakkoli podpořit, můžete nás kontaktovat na  rc-adventure@seznam.cz, nebo si nás najděte na další akci.

J. Volek



Design By Macik