Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projekt meziobecní spolupráce funguje už rok

Svaz měst a obcí ČR zahájil realizaci tohoto projektu v partnerství s obcí Loukov v prosinci 2013. Projekt zpracovává data za celý správní obvod obce s rozšířenou působností Bystřice pod Hostýnem. Účastní se ho 13 obcí. Projekt se věnuje školství, sociální oblasti, místnímu odpadovému hospodářství, cestovnímu ruchu. Jeho hlavním cílem je posílit spolupráci mezi obcemi. Měl by pomoci obcím společně řešit například dostupnost základních škol nebo sociálních služeb, hledat společné možnosti zajištění dopravní obslužnosti, zadávat výběrová řízení, řešit problémy odpadového hospodářství, společně nakupovat energie či jiné služby apod. Projekt je financován v rámci dotace EU z Evropského sociálního fondu, operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Exkurze do svazkových škol Údolí Desné


V srpnu letošního roku uspořádal realizační tým Projektu meziobecní spolupráce pod finanční záštitou Podhostýnského mikroregionu exkurzi za příklady dobré praxe nesoucí název „Exkurze do MŠ a ZŠ Údolí Desné – Svazkové školy“. Exkurze byla uspořádána pro pedagogické pracovníky z mateřských a základních škol lokalizovaných na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Bystřice pod Hostýnem a zřizovatele těchto škol, tedy starosty obcí. Celkem se semináře zúčastnilo 34 osob. První zastávkou byla lesní mateřská školka Slunečné údolí v Lošově, kde nás paní učitelka Mgr. Šárka Zdařilová srdečně přivítala a seznámila s prostředím a edukační formou alternativního předškolního vzdělávání, kterou lesní mateřské školy nabízejí.


Město Loštice, konkrétně vyhlášené muzeum olomouckých tvarůžků, to byl další cíl naší cesty. Zastavili jsme se také v obci Rapotín, kde nám paní ředitelka svazkové školy Údolí Desné Mgr. Eva Bicanová společně s panem starostou obce Rapotín Ing. Pavlem Žerníčkem představila inovativní pojetí školství – zřizovatelem MŠ a ZŠ je svazek obcí. Přítomné pedagogy a zástupce obcí podrobně informovala o výhodách svazkového školství, které tkví zejména v možnosti efektivního nakládání s financemi (rozpočet a dotace), zaměstnaneckými úvazky a stabilně vysokým počtem dětí a žáků. Po teoretickém výkladu jsme měli možnost prohlédnout si celý areál zrekonstruované MŠ a ZŠ Rapotín. Do svazkových škol Údolí Desné spadají také mateřské a základní školy z okolních obcí – Sobotína a Petrova.


Poslední naší zastávkou byla Horka nad Moravou, kde je sídlo Sluňákova – Centra ekologických aktivit města Olomouce. I tato zastávka byla svým zaměřením pro většinu pedagogů inspirativní.  Ochotná paní průvodkyně Markéta Dvořáková nás zaujala přednáškou o činnosti Sluňákova, poskytla nám spoustu zajímavých studijních i propagačních materiálů a představila nám areál, který nabízí širokou škálu možností, jak prohlubovat vztah člověka k přírodě i sobě samému.
Věříme, že se nám v budoucnu podaří zorganizovat obdobné akce poznávacího charakteru, které obohatí účastníky v rovině inspirativní i kontaktní.

Ing. Kateřina Buzková        
koordinátor Projektu meziobecní spolupráce

Putování po projektech PRV (Program rozvoje venkova)
Krajská agentura pro zemědělství a venkov Zlínský kraj ve spolupráci s MAS Podhostýnska a realizačním týmem meziobecní spolupráce společně uspořádaly v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov odbornou exkurzi za příklady dobré praxe nazvanou Putování po projektech PRV. Exkurze se konala letos v září za účasti starostů obcí, zástupců Ministerstva zemědělství ČR – krajské agentury pro zemědělství a venkov Zlín a agentury pro zemědělství a venkov Kroměříž, zemědělských podnikatelů působících na Kroměřížsku a zástupců Místní akční skupiny Podhostýnska.


Hlavním cílem exkurze bylo představení činnosti Místních akčních skupin (MAS) Horňácko a Ostrožsko a MAS Strážnicko. Poukázat na jejich vliv v rámci podpory a rozvoje venkova a prezentovat zrealizované projekty podpořené prostřednictvím programu LEADER 2007–2013. Charakter projektů byl zaměřen především na to, aby oslovil cílovou skupinu účastníků exkurze.


Během celodenního programu zúčastnění navštívili řadu míst. V rámci formálních i neformálních diskuzí získali mnoho kontaktů a možnost srovnání zkušeností úspěšných žadatelů. Harmonogram nabízel zastavení v Archeoskanzenu v obci Modrá s ukázkou expozice Živá voda. Následovalo zastavení v Ostrožské Nové Vsi, kde  si účastníci exkurze prohlédli  prostory objektu památkového domu č. p. 377, jehož rekonstrukce byla podpořena z projektu spolupráce Oživujeme venkovská stavení na Moravě a Myjavě. Poté všichni zavítali do Vinařství Hruška v Blatnici pod Svatým Antonínkem, kde je čekala zajímavá přednáška o technologii zpracování zdejšího vína v barrique sudech, které žadatel získal z projektů PRV. Po obědě účastníky čekala exkurze do Tvarožné Lhoty, konkrétně na farmu Petra Říhy a na salaš Travičná. Závěr odpoledne s sebou přinesl možnost pohledu do krajiny ze Strážní věže ve Strážnici a návštěvu areálu Zahrady u sv. Martina, hned vedle věže. Postřehy, srovnání, shrnutí a poděkování byla pronesena v útulném prostředí významného vinařského areálu Petrov. 


Exkurze podpořené Celostátní sítí pro venkov umožňují cílovým skupinám získávat nové zkušenosti, kontakty a motivaci od úspěšných žadatelů, kteří se podílejí na rozvoji venkova.

Za realizační tým Projektu meziobecní spolupráce
Ing. Kateřina Buzková

Extreme Nordic Walking Maraton 2014

V sobotu 20. září se v Hostýnských vrších uskutečnil 2. ročník závodu v severské chůzi Extreme Nordic Walking Maraton 2014 pořádaný v rámci Projektu národní spolupráce „S nordic walking holí vydej se do okolí“.


Na start 50 kilometrů dlouhého závodu s extrémním převýšením se ráno vydaly z areálu Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem tři odvážné závodnice. Ke startu kratšího půlmaratónského okruhu dorazilo nakonec 38 účastníků. Mezitím v areálu Welness hotelu Sola Gratia probíhal doprovodný program zaměřený především na propagaci nordic walkingu, zdravý životní styl a pohybové aktivity. Pro nejmenší návštěvníky bylo připraveno množství her a soutěží. Všichni z přítomných měli také možnost zakoupit si produkty regionálních výrobců.


Nejlepší účastníci závodu v půlmaratonu začali přicházet do cíle po 12 hodině odpolední. Závodnice na maratonské trati zdolávaly extrémní trať výrazně delší dobu a do cíle dorazily těsně před setměním.
Nejúspěšnější v mužské kategorii na trati půlmaratonu byl Jiří Hajda s časem 3 hodiny 8 minut, v ženské kategorii zvítězila Monika Havlová (3 hodiny 9 minut).


Závodníci na prvních třech místech v jednotlivých kategoriích byli oceněni hodnotnými cenami od početných sponzorů a partnerů akce, jimž patří velké poděkování.


Věříme, že nordic walking si v hostýnských horách najde své příznivce a pomyslné zakončení letní turistické sezony prostřednictvím Nordic Walking Maratonu bude představovat příjemnou sportovně-společenskou událost také v následujících letech.

 

Učíme děti hospodařit s odpadem

Koncem října se v Základní škole Chvalčov uskutečnil plánovaný projektový den zaměřený na odpadové hospodářství. Akce vycházela z projektu Podpora meziobecní spolupráce, její hlavní náplní bylo správné třídění odpadů. Společnost  EKO-KOM, a. s., zajistila dva lektory, kteří prostřednictvím interaktivních pomůcek školili děti ve třídách.  Akce se zúčastnily děti 1. stupně čtyř základních škol – ZŠ Chvalčov, ZŠ Loukov, ZŠ Rajnochovice, ZŠ Rusava v celkovém počtu 198 dětí.


Do akce se zapojila firma .A.S.A. skládka Bystřice, s. r. o., která zdarma uvolnila na dopoledne kuka-vůz a dva zaměstnance pro praktickou ukázku. Obec Chvalčov zajistila dětem návštěvu ve sběrném dvoře, kde zaměstnanci obce vysvětlili, jak sběrný dvůr funguje a jaký je jeho význam. Děti se mohly podívat i na štěpkování větví.
V závěru mohly děti pobesedovat o hospodaření s odpady a na další témata se zástupci svých obcí – zahrály si na reportéry při tiskové konferenci.


Celá akce byla vedena realizačním týmem meziobecní spolupráce obce Loukov a řízena plánovaným rozvrhem. Financování bylo řešeno z vlastních zdrojů. Obce Loukov, Rusava a Rajnochovice zaplatily svým školám dopravu. Akce měla velký ohlas a školy projevily zájem zapojit se do dalších projektů. Také starostové a zástupci obcí hodnotili akci pozitivně. Celou fotogalerii najdete: http://loukovsmocr.rajce.idnes.cz/Tonda_Obal_na_cestach_-_Chvalcov/.

Za realizační tým Projektu meziobecní spolupráce
Ing. Lucie Zlámalová



Design By Macik