Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Knižní novinky v městské knihovně

Český název měsíce PROSINEC pochází od slova „prosiněti“ = prosvítati, což značí, že se jedná o měsíc, kdy Slunce už jen občas prosvitne mezi mraky. Dne 21. prosince nebo 22. prosince je zimní slunovrat. Slunce stojí nad obratníkem Kozoroha a na severní polokouli je nejkratší den v roce. Noc je nejdelší. A to je právě ten správný čas otevřít knížku…
Možná vám bude inspirací některá z nových knih ve fondu naší knihovny.

Beletrie
Baker, J.: Longbourn. Utajené osudy a lásky hrdinů románu Pýcha a předsudek. Kniha je holdem spisovatelce Jane Austenové a ocení ji nejen ti, kdo si oblíbili hrdiny jejích duchaplných románů.
Formánek, J.: Úsměvy smutných mužů. Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny.
Harding, P.: Enon. Román je hlubokou a intimní meditací nad smyslem či koncem života – má neobyčejnou filmovou atmosféru a temnou vnitřní sílu.
Palahniuk. Ch.: Zatracení. Třináctiletá Madison vidí a slyší vše, co si zamane, vše, co se na světě šustne. Tímhle způsobem se vrací do vlastní minulosti. Jenže to má háček: pro živé je neviditelná.
Tichá, J.: Rozchod s Evropou. Kniha zachycuje dnešní život tohoto světadílu realisticky a bez příkras. Zároveň je to vyznání lásce k vlasti, která emigranta k domovině navždy poutá.
Zusak, M.: Roky pod psa. Příběh patnáctiletého australského kluka s širokým srdcem a praštěnými nápady je dojemný a zábavný zároveň.

Naučná literatura
Hejtmánek, P.: Východní Afrika. Zkušení cestovatelé popisují safari trasy ve vyhlášených národních parcích východní Afriky, ale i méně známá místa Keni, Tanzanie, Ugandy a Etiopie.
Richter, K: Hranice placená krví. Sovětsko-finské války. Zajímavý a velice dramatický pohled na osudy malého národa ve vztahu k Rusku, ale i k další velmoci – Německu.
Stingl, M.: Vúdú, zombie, karnevaly. Autor líčí poutavým a zároveň přehledným způsobem fascinující dějiny a kulturu Afroameričanů.
Stoklasa, R.: Valašsko ve starých fotografiích. Kniha obsahuje kromě dobových pohlednic také žánrové historické fotografie z každodenního života na valašském venkově od počátku 20. století.
Větvička, V.: Cestou necestou českou krajinou. O čem vyprávějí památné stromy, rozpadající se nebo opravené kostelíky, statky, hrady? Nechte se vést trpělivým průvodcem.
Vítková, M.: Výtvarné hrátky z pohádky do pohádky. Kniha obsahuje 36 pohádkových příběhů, na něž navazují krok za krokem popsané výtvarné postupy.

Knihy pro děti
Braunová, P.: Ema a kouzelná kniha. Pohádkový příběh o dívce Emě je tajuplný, napínavý a dojímavý zároveň. Je pro děti, ale osloví i ty dospělé, kteří rádi utíkají do nádherné říše snů.
Braunová, P.: Kuba nechce prohrávat. Nové humorné příběhy neposedného Kuby, tentokrát o tom, jak nerad prohrává.
Erne, A.: Kombajny, traktory a nakladače. Další kniha z populární edice „Už vím proč?“ zavede nejmenší dětské čtenáře na venkov a do problematiky zemědělské výroby.
Guiness World Records 2015: Jedna z nejznámějších a nejprodávanějších knih na světě přináší v letošním vydání opět nejednu kuriozitu.
Radoměřská, T.: Vánoce pro kočku. V době adventu, kdy děti sestavují společně s tatínkem betlém, vypráví jim betlémská Kočka každý prosincový den jeden pohádkový příběh.
Reider, K.: Medvídek Míša a cesta kolem světa. Okouzlující příběh o opravdovém přátelství a úžasné představivosti, kterou děti mají.

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz .
JaRo 



Design By Macik