Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Květinový ráj ve Společenském domě Sušil

Plesová sezona je v plném proudu. V Bystřici pod Hostýnem není o tento typ kulturních akcí nouze. Ale jak si vybrat? Květinový ples, tradičně konaný ve Společenském domě Sušil, mě lákal vždycky. Musím se přiznat, že až letos, dne 30. ledna, jsem ho konečně navštívila. A jak jsem předpokládala, neudělala jsem chybu.

 

Hned při vstupu si nemůžete nevšimnout nádherné, originální květinové výzdoby, která vás obklopuje, kam se jen hnete. Do rukou dostanete voňavou růži a můžete obdivovat další výzdobu, na které prý pracovalo 88 zahradníků, aranžérů, pořadatelů. Smrky s kvetoucími vánočními hvězdami, které připomínají nedávné Vánoce, střídají rozkvétající primulky a zelený trávník s kvetoucími narcisy evokujícími očekávané jaro. Ale to není zdaleka vše. Nad vašimi hlavami visí květinové lustry plné slunečnic, po zábradlí se pnou vkusně a nápaditě naaranžované květiny.
Občanské sdružení Podhostýnští zahradníci, o. s., které ples pořádá, zodpovědně navazuje na tradici prvorepublikového Okrašlovacího spolku v B. p. H. a naplňuje cíl prosazovat přírodní a kulturní hodnoty regionu, propagaci města, zeleně a návrat člověka k přírodě vůbec… V dnešní uspěchané a zmodernizované době je velice příjemné zastavit se a pokochat se krásou kolem nás.

Atmosféra plesu je velice příjemná nejen díky neopakovatelné výzdobě, dobré organizaci, ale i hudbě, která samozřejmě nemůže chybět. Stejně jako loni hrála k tanci v hlavním sále kapela BigPapa Tábor (retro muzika z 60–70 let). Věčně plný parket, myslím, mluví za vše. Kdo  přece jen chtěl jiný hudební žánr, mohlo sejít do foyeru, kde zpříjemňoval atmosféru klasický cimbál v podání CM Babica Hluk. A nemyslete si, i zde se tancovalo. Případně jste tady mohli využít bohaté nabídky pohoštění.

Výzdoba, tanec, občerstvení, to není vše, co nabídl osmý Květinový ples. Programem provázela příjemná konferenciérka, herečka Eva Krupařová. Po úvodních slovech ohlásila vystoupení TK GRADACE se vstupem Hello Dolly. Jejich rytmický tanec v krásných šatech nenechal mnoho hostů po jejich vystoupení sedět. A pokud někoho nepřesvědčili prvním vystoupením, jistě se tak stalo po ukázce soutěžních standardních tanců latinsko-amerických. Nebyli jediní, kteří program zpestřili a obohatili. Celkem 250 hostů (o sto méně než loni zřejmě z důvodu nové požární normy) mělo možnost zhlédnout originální a netradiční vystoupení břišních tanečnic Faridah. Toto vystoupení bylo výborným lékem proti případné únavě, ladné pohyby zaručeně zvedly přítomné ze židlí a parket se následovně opět zaplnil.

Do půlnoci mohli návštěvníci zakoupit losy od pořadatelů – mladých zahradníků ve stylovém oblečení. Bylo škoda této nabídky nevyužít, na své majitele totiž čekalo víc než 1000 cen, většinou okrasných květin a stromků. Po losování cen velké tomboly, ze které si výherci odváželi např. sekačku na trávu, následovala závěrečná taneční série a každý si ji pořádně užíval!
Dovolte na závěr moudrá slova Honoré de Blazaca: „Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb“. Patřím mezi tyto lidi a musím říci, že Květinový ples splnil má očekávání. A další, již 9. v pořadí, který se bude konat 22. 1. 2011, si nenechám ujít.
         
                                                                                                                                                                     Petra Kristová



Design By Macik