Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Chcete je? Ukliďte po nich…

Problém s psími výkaly přetrvávající v našem městě již roky se stává neúnosným. S přibývajícím počtem registrovaných i neregistrovaných psů přibývá také nepořádku, který po sobě zanechají při vycházkách v centru i v okrajových částech města. V těchto zimních měsících, kdy leží souvislá sněhová pokrývka, je problém ještě zřetelnější. Nejde ani tak o psy, kteří pouze vykonávají svou potřebu, ale spíše o jejich majitele, kteří v mnoha případech odcházejí z „místa činu“, jako by se nic nestalo, a tváří se, že tam ani nikdy nebyli.

Město vynaložilo a stále vynakládá nemalé prostředky na zásobníky s papírovými pytlíky určenými právě pro tento druh úklidu. Jsou poměrně hustě rozmístěny ve všech částech města, neustále doplňovány (pokud je nebojácný vandal nevytrhne a nerozhází) a jsou majitelům psů k dispozici. Existuje jistě velká skupina majitelů psů, kteří na vycházky se svými psy vyrážejí vyzbrojeni vlastními ochrannými pomůckami a svědomitě po svých psech uklízejí. Těm můžeme jen poděkovat. Je tu ale také skupina těch, kteří, jak bylo zmíněno v úvodu, ignorují základní pravidla slušnosti a ke vzniklému nepořádku na veřejném prostranství přistupují tak, že se jich to netýká – vždyť to není na jejich pozemku nebo zahradě. Veřejné prostranství, jak ví každé malé dítě, patří ale nám všem a to, jak to na takovém prostranství vypadá, není jedno většině obyvatel našeho města. Je jasné, že nejde o specifický problém Bystřice pod Hostýnem a jsou města, kde je situace ještě horší. Ale proč tento nedobrý stav nezměnit?
Dohled nad dodržováním veřejného pořádku spadá do kompetencí městské policie, která má na tyto nedostatky upozorňovat a také je řešit. Z praxe však vím, že zachycení přestupce při spáchání tohoto typu přestupku je spíše náhodné, protože každý takový majitel  při spatření strážníků nějaký ten sáček najde a  raději uklidí. V případě, že by majitel psa z místa odcházel a výkaly svého psa neuklidil, dopouští se přestupku proti veřejnému pořádku dle § 47 odst. 1 písm. d) přestupkového zákona a strážník mu může na místě uložit blokovou pokutu do výše 1.000 Kč.
Nemůžeme chtít, aby všímaví občané, kteří jsou náhodou svědky takové události, zasáhli a upozornili majitele psa, aby po něm uklidil. Jde spíš o snahu probudit v každém pocit zodpovědnosti za vlastní jednání, protože paradoxně i dítě nebo vnouče nevšímavého chovatele si může po procházce v parku přinést nechtěný dárek až domů – a to není jistě nic příjemného. Věřím, že ti majitelé psů, kterých se tato výzva týká, přehodnotí své návyky a začnou se chovat lépe. Myslím, že tím udělají radost všem, kteří v našem městě bydlí nebo jen přijeli na návštěvu. Abychom všichni nebyli nepříjemně překvapeni, až letošní sníh roztaje.

          
                                                                                                                                                          str. Radek Sigmund
                                                                                                                                                                 městská policie



Design By Macik