Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Film Jano Koehler v Bystřici pod Hostýnem!

V dubnu, hned po premiéře, jsme slibovali, v říjnu plníme. Zveme vás do bystřického Kina Klub Sušil na projekci magického dokumentu Ondřeje Sovíka Jano Koehler. Práci akademických sochařů Vojtěcha a Passionarie Paříkových na tvorbě repliky keramického mozaikového obrazu Jano Koehlera Pilátův soud jsme po šest let bedlivě sledovali. V současné době vzniká replika dalšího z obrazů, které spoluvytvářejí jedinečnou Jurkovičovu-Koehlerovu křížovou cestu na Sv. Hostýně. Přikládáme proto k pozvání už jen oficiální informaci od autorů filmového snímku, který vypráví příběh znovuzrození jednoho, nám blízkého, uměleckého díla.

Keramická mozaika Pilátův soud od Jano Koehlera představuje světový unikát. Uměleckým výrazem a kvalitami snese srovnání s Picassovou Guernicou anebo dílem Andyho Warhola. Film mapuje proces restaurování 597 mozaikových kachlů, který trval několik let. Před zraky diváků je mozaika rozkládána na základní prvky, aby pak tvary, linie a barvy byly znovu propojovány s vjemy, které ovlivňovaly Koehlerovu tvorbu. Nabízí se tak meditativní pohled na řemeslo, osobnost a mysl mimořádného, dnes znovu objevovaného umělce, který dokázal vytvořit dílo předbíhající dobu. Dnes mozaika promlouvá v plné síle i prostřednictvím filmu.”

Jano Koehler (ČR, 2016, 72 min.)
Tvůrci filmu: námět a režie – Ondřej Sovík, scénář – Ondřej Sovík, Sandra Procházková, kamera – Jakub Kýr, střih – Linda Jandejsková, hudba – Hanz Sedlář, zvuk – Matěj Novák, dramaturgie – Sandra Procházková, grafické podklady – Jan Maget, produkce – Milan Kýr.
 Ve filmu účinkují: akad. soch. Vojtěch Pařík, akad. soch. Passionaria Parik, arch. Marek Houska, Ludmila Koehlerová-Starostová, Jana Koehlerová, Ing. Ivana Kubíčková, Irena Šedová, Petr Žák, David Ritschel, Ing. Jan Dušek, P. Ing. Jiří Šolc.

 

Projekce a beseda s tvůrci filmu i oběma restaurátory se uskuteční v pondělí 24. října 2016 v 18 hodin v Kině Klub Sušil Bystřice pod Hostýnem.    



Design By Macik