Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výstava ukázala také dobové vizualizace architekta Vrány

Expozice s názvem František Vrána – nábytek, interiéry, volná tvorba představila v září na bystřickém zámku dílo akademického architekta, publicisty a pedagoga, který měl profesně i osobně blízko k městu. Reprízu výstavy k nedožitým osmdesátým narozeninám Františka Vrány připravilo Národní centrum nábytkového designu, které si klade za cíl propagovat nábytkářskou tradice města Bystřice pod Hostýnem doma i v zahraničí.


„Retrospektivní výstava Františka Vrány se snaží o komplexní představení autorovy tvorby, důraz je však kladen na originální kresby tužkou a tuší, pastely, akvarely a koláže, od nejstarších scénografických a interiérových studií, které Vránovi žáci s respektem označují za „dobové vizualizace“, až po kresby dokumentující přípravu dlouhodobých úkolů v 70. a 80. letech. Tyto veřejnosti neznámé materiály, uchovávané ve sbírkách Muzea města Brna, představují svého tvůrce jako osobnost nadanou mimořádnými výtvarnými schopnostmi,“ sdělila autorka výstavy Dagmar Koudelková.


 Vránův nábytek získal řadu ocenění, přestože se nevyráběl sériově a byl určen zejména pro export. Podle jeho návrhů byly vybaveny veřejné prostory jako hotely, kanceláře, knihovny či mateřské školy. Respekt k historii i tradici je znám z jeho návrhů pro tehdejší n. p. TON i z návrhů čalouněného nábytku, kterému se systematicky věnoval od 70. let. Některé z cenných prototypů se na výstavě objevily.
Na Františka Vránu zavzpomínali také jeho studenti, kteří vyzdvihli učitelovu vlídnost, ochotu a umění motivovat.
Eva Mikešková



Design By Macik