Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Městské stromy – dosavadní péče a budoucí plány

S blížícím se koncem vegetačního období je čas na rekapitulaci hotových prací a další plánování. Vedle průběžné a pravidelné péče o stromy na teritoriu města probíhají od roku 2013 také práce v rámci projektu Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem. Předmětem projektu je regenerace významné části zeleně v zastavěném území města, ošetření vzrostlých stromů, které pomůže zajistit jejich dlouhodobou existenci na stanovišti, a oddálení nutnosti kácet staré stromy, které jsou ve městě důležitým a nenahraditelným prvkem zlepšujícím životní prostředí. Péče o městskou zeleň také významně zvyšuje provozní bezpečnost v jednotlivých frekventovaných lokalitách. Při ošetření jsou prováděny zdravotní či bezpečnostní řezy v kombinací s redukčními řezy, obvodové redukce koruny a dále instalace a kontroly bezpečnostních vazeb. Součástí projektu není kácení dřevin, které je a bude uskutečňováno vždy v rámci běžné údržby.


V letošní, IV. etapě projektu bylo již ošetřeno 70 stromů, zásahy u zbývajících asi 40 stromů budou provedeny do konce roku. Čtvrtá etapa zahrnuje tři dílčí plochy v městském parku Zahájené – plochu u dětského hřiště, která vyplňuje prostor mezi minigolfem a restaurací, střed zahrnující prostor od vstupní části parku u rybníka až po koupaliště, a lokalitu u dětského hřiště pod minigolfem (jižním směrem). V této lokalitě bylo dokončeno ošetření stromů zbývajících po III. etapě uskutečněné v loňském roce, kdy byla ošetřena alej u hřbitova, stromy v ulici Vsetínská a v Zahájeném u cyklostezky – celkem 118 stromů.


V roce 2014 bylo v rámci projektu (II. etapa) ošetřeno pouze vybraných 40 stromů (z plánovaných 173) s nejvyšším stupněm naléhavosti. Příčinou bylo zrušení veřejné zakázky a časové omezení (některé druhy zásahů je nutné provést v určitou dobu). Jednalo se o lokality ulice Soudní, alej u hřbitova, nábřeží Bystřičky – jasany vedle parkoviště u kostela, Vsetínská a park Zahájené.


Naopak v roce 2013 byla kromě 85 stromů na nábřeží Bystřičky – pravý a levý břeh (50+27 stromů), v ulici Na Domově a Pod platany (8 stromů) v I. etapě ošetřena i skupina památných stromů „Platanová alej u zámku“ (jejíž součástí jsou mimo 20 platanů javorolistých i 4 lípy srdčité a 5 jírovců maďalů) s finančním přispěním ministerstva životního prostředí. Celkem bude tedy po dokončení letošní etapy v rámci projektu ošetřeno již na 353 stromů.


V příští, V. etapě je plánováno ošetření všech zbývajících stromů v parku Zahájené (část svah před restaurací a zadní část kolem nového dětského hřiště) a v poslední VI. etapě pak ostatní maloplošné lokality v různých částech města (např. park Na Samostatnosti). Ošetřování dřevin provádí v rámci projektu certifikovaní arboristé v souladu s arboristickými standardy. Dosud se na něm dle výsledků výběrového řízení podílely zejména firmy Radovan Kučera (Holešov) a Zábojník – contractors, s. r. o. (Bystřice pod Hostýnem). 


Mimo výše uvedené ošetření stromů v rámci projektu probíhá i průběžné ošetřování dalších dřevin. V letošním roce byla řada stromů ošetřena pro napadení poloparazitickým jmelím, které při masivnějším výskytu může způsobit i úhyn stromu. Jmelí je rozšířeno především na lípách, jasanech, ale je i nevítaným hostem ovocných stromů v zahradách. Ošetřili jsme celkem 40 stromů, např. v parčíku Dukelská naproti areálu TONu 9 ks, v okolí SŠNO na Holešovské 7 ks, v areálu dílen  SŠNO na Lipnické 13 ks, tři lípy nejmasivněji napadené ve stromořadí podél hřbitovní zdi v Kroužkách, jednu lípu v ulici Pod Zábřehem, jednu vrbu na rybníku v Zahájeném, jednu lípu na návsi v Sovadině a další.


K opětovnému rozšiřování jmelí na již ošetřené nebo i další stromy přispívá zejména nečinnost vlastníků napadených stromů, kteří by je měli v souladu s příslušnými zákony také odstraňovat. Mimo několika větších zdrojů šíření se stromy napadené jmelím nachází v zahradách soukromých vlastníků.


Z pravidelných řezů nebyl přehlédnutelný ořez čtyř dominantních lip na náměstí před budovou radnice, který zvýšil stabilitu stromů a zamezil vylamování silnějších větví sekundární koruny. Obdobný typ řezu byl proveden také na třech lípách v Havlíčkově ulici. V předjaří byly v pravidelném cyklu provedeny ořezy kulovitých javorů.
O běžnou údržbu dřevin se starají pracovníci Technických služeb Bystřice pod Hostýnem, s. r. o., a místní arboristé. Plánování a ošetřování dřevin ve městě probíhá především na základě inventarizace stromů, kterou město pravidelně aktualizuje a doplňuje. V současné době registruje 1 476 stromů. Inventarizace je vedena i v elektronické formě, která umožňuje pružnou evidenci provedených zásahů. U několika stromů byly pro stanovení způsobu ošetření provedeny přístrojové testy (tahové zkoušky, ultrazvuk).


I přes péči poskytovanou stromům muselo město přistoupit po pečlivém posouzení každého případu ke kácení. Počet skácených stromů byl z důvodu významného srážkového deficitu (např. suché břízy a jeřáby na Bělidlech) a napadení kůrovcem (smrky v Zahájeném) zvýšený. Místo skácených smrků v parku Zahájené je plánována do příštího jara výsadba šesti nových stromů a cca 30 keřů. Další odumírající stromy budou muset být pokáceny v době vegetačního klidu. Minimum stromů muselo být vykáceno kvůli stavebním akcím města (např. keře a menší stromy bránící rekonstrukci zámecké zdi, smrk a cypřišek v Palackého ulici (rekonstrukce chodníků).


Srážkově podprůměrný loňský a letošní rok není také příznivý pro nové výsadby stromů. Díky pečlivě prováděné zálivce však zatím nedošlo k úhynu většího počtu stromků.  V roce 2016 byla uskutečněna ve třech lokalitách města (Topolová, U Hřiště a 6. května) náhradní výsadba za skácené stromy, kterou realizovala firma FUERTES DEVELOPMENT, s. r. o. prostřednictvím Zahradnictví STELLA (celkem 45 ks). Nové výsadby se také objevily v Hlinsku pod Hostýnem, kde technické služby města v rámci rekonstrukce zeleně na návsi vysadily 30 listnatých a 8 jehličnatých stromů. Další výsadbu město plánuje v Dolní ulici a v již zmíněné části parku Zahájené.

Ing. T. Svačina, Ing. T. Holcová, odbor životního prostředí



Design By Macik