Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



K dražbě Podhoranu nedošlo

Připravovaná dražba budovy bývalého hotelu Podhoran na Masarykově náměstí přitáhla na podzim pozornost občanů Bystřice pod Hostýnem. Měla se konat na začátku listopadu a město bylo připraveno se jí zúčastnit. Vyvolávací cena objektu činila 4,3 mil. korun. Dražba však byla nakonec zrušena, protože provozovatel ubytovny v poslední chvíli dluh uhradil. 


„Příprava na účast v dražbě je poměrně komplikovaná,“ říká starosta města Zdeněk Pánek. O účasti v dražbě nemůže rozhodnout vedení nebo rada města, je třeba, aby ji schválilo zastupitelstvo. Zastupitelé se musí sejít, dohodnout se na společném postupu, na tom, do jaké částky je město v případě draženého objektu ochotno jít, a musí jmenovat osobu, která bude dražit. Je třeba s předstihem správně provést všechny formální kroky, přihlásit se se všemi náležitostmi, složit dražební jistinu. V tomto konkrétním případě šlo o částku 250.000 korun, která měla být do určitého termínu dodána do exekutorské kanceláře. V tomto roce už šlo o druhou možnost dražby. Podhoran se měl dražit na konci června vzhledem k neuhrazeným pohledávkám provozovatele za spotřebu plynu u společnosti RWE ve výši 130.000 Kč. Byli jsme připraveni se dražby zúčastnit. Pan Křemeček však polovinu částky uhradil a získal tak další čtyři měsíce. Podobný postup a následné zrušení listopadové dražby jsme očekávali, ale chtěli jsme být samozřejmě připraveni na každou alternativu. V případě prodeje objektu bez naší účasti by město čelilo velkému riziku. Město bude ve věci Podhoranu nadále využívat všech svých možností, aby dosáhlo postupného řešení trvale neuspokojivé situace. Získání objektu je pro město prioritou,“ dodává Zdeněk Pánek.


Podhoran od roku 2012 slouží jako ubytovna pro sociálně slabé. Budova je aktuálně obsazena z 60 procent, žijí zde převážně Romové s trvalým bydlištěm v jiných městech. Podle novely zákona o sociálních dávkách, která loni vstoupila v platnost, má město možnost samo rozhodnout, komu by úřad práce měl vyplatit příspěvek na bydlení. Přes zamítavé stanovisko města ve všech případech týkajících se ubytování v Podhoranu však stát dávky nadále vyplácí.


Je otázkou, jestli budova Podhoranu v případě dalších dluhů provozovatele znovu půjde do exekuce. Na listu vlastnickém váznou pohledávky jak fyzických, tak právnických osob i České správy sociálního zabezpečení.

-red-



Design By Macik