Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Chceme bruslit!

Letošní zima ochotně nahrává bruslařům – auta posouvá po zamrzlých komunikacích nahodile jako biliárové koule, chodce, jimž chybí na botách krasobruslařské zoubky skládá na hromádky. Omrzlé větvičky cinkají  a kostlivě chřestí, ledové balení přírody je důkladné. Kdyby byl zapomnětlivcům bez čepic při bruslení do práce takhle obalen každý vlásek na hlavě, zněla by jim jako zvon. Je to o zdraví.

Ale vpodstatě bruslit chceme, i když trochu jinak, bruslíme rádi, v Chomýži mají dávno nastříkané kluziště, tak proč ne u nás? A kdy se bude bruslit na hřišti u školy? Kde se vlastně bude bruslit?

Bývávalo, bruslilo se na bělidelských rybnících – dnes už je k dispozici pouze požární nádrž, hlubší, a proto bezpečná jen za silnějších mrazů. (Led jsme osobně testovali v půli ledna  a byl velmi dobrý). Bruslívalo se v Dubíčku. Na rybníku v Zahájeném to nikdy nebylo nic moc, led hrbolatý a plný spadaných větviček, ačkoliv člověk mohl stanout vlastní bruslí na jindy nedostupném ostrůvku. Na hřišti u sokolovny dokonce do škrabotání bruslařských nožů hrávala hudba. Teď je tu zaoblený tartanový povrch, a přestože je speciálně upraven pro míčové sporty, kluziště se na něm udělat dá. Problém je ovšem v tom, že led na něm řídne a propadlé brusle by gumovitý povrch pořezaly a znehodnotily – takže nic. Jednou byla úžasně tuhá zima a dalo se s bruslemi zajít i na  tenisové kurty a občas otevřelo mantinely i kluziště „u domova“ v Zahájeném. Podle slov ředitele DVÚ Mgr. Jiřího Vodáka si tu Bystřičané mohou zabruslit i letos. Rozměrné nové hřiště s vysokým hrazením je ovšem neprůchodné pro techniku, a tak musel být sníh odklízen ručně a vyvážen na kolečkách, což je velmi pracné a pomalé. Město v tomto ohledu přislíbilo pomoc. Kluziště je přístupné veřejnosti vždy o víkendech od 12.00 do 14.00, případně i ve všední dny vždy od 18.00 do 19.00 hodin. Plocha je v závětří, osvětlená, k dispozici jsou lavičky a led je tam skvělý. Vyzkoušejte to.

Docela dobré, i když ne každý rok, to pro nás bruslící děti sídlištní bývalo na hřišti u nové školy. O zdejší ledové ploše hovoří Mgr. Pavel Koláček.
Je renovované hřiště u Bratrství opravdu určeno pro bruslení?
Ano je. Má hladký asfaltový povrch a je opatřeno novými mantinely. Jako kluziště je vhodné.
Je třeba plochu před stříkáním nějak speciálně ošetřit?
Nic takového neděláme. Pravda je, že asfalt pohlcuje teplo, takže led na něm snáz taje. Také těsně po odklizení sněhu je plocha teplejší, proto první vrstva postřiku nebývá hned trvalá. Chce to trpělivost a za mrazu stříkat každou hodinu. Dopoledne o přestávkách a pak dál celé odpoledne až do večera. Vše záleží na počasí.
Odkud berete vodu a kolik jí v průměru na jedno kluziště spotřebujete?
Voda je ze školního hydrantu. Propojit se musí asi 80 m požárních hadic, což ale není problém, protože mezi žáky je spousta mladých hasičů a těm to jde dobře. Na jedno kluziště vždy padlo odhadem 100–120 m 3 vody.
Loni se tu ale nebruslilo…
Pravda, stříkat kluziště jsme přestali před třemi lety… pak už nebyly tak mrazivé zimy a taky se nám tenkrát stala jistá nepříjemnost a dětem už se do přípravy kluziště nechtělo. Tehdy jsme ještě neměli k dispozici techniku (letos nám sníh odklidily technické služby), půlku hřiště si žáci vlastnoručně odházeli lopatami. Nastříkali jsme, ale celkem podařený led nám přes noc někdo posolil a zasypal odpadky.
Z jakého důvodu?!
Údajně proto, že se některým obyvatelům domu v Topolové nechtělo kluziště obcházet. Chápu, že starším lidem může každý metr navíc zkomplikovat cestu, všichni budeme staří… Byli zkrátka zvyklí chodit do obchodu přes hřiště… Na druhou stranu vím, že spousta starších si na náš led chodila potmě tajně zabruslit – a bruslili dobře. Všem zřejmě kluziště nevadilo. Tak to letos zkusíme znovu.
Kdo kluziště financuje?
Úklid sněhu a vodu hradí město.
Co by se dalo vylepšit na bystřickém bruslení?
Pro hřiště u školy by se mohla brát voda ze školní studny, a ne z hydrantu. Studna je dost hluboká a šachta směrem k hřišti existuje. A až bude umělá tráva na menších volejbalových hřištích vedle, mohla by tam paralelně vzniknout další dvě minikluziště. Plánuje se i osvětlení. No a hudbou budoucnosti je pro mě nové kluziště u Včelína, střediska volného času. Je to ale samozřejmě otázka peněz.
Připadá vám taky někdy, že je stále víc přihlížejících kritiků? Kdyby tak někdo přišel na úřad a řekl – chceme bruslit, udělejme, mohl bych….
J Ani dětem se už tolik nechce. Až bude kluziště hotové, (budou tam mít i ocelové branky na hokej vyrobené z vyřazeného nábytku) necháme jim lopaty a shrnovače a uvidíme, jestli se žáci dokáží o led sami postarat. Lidi jsou různí. Jedni pořád v létě v zimě něco dělají – a druzí zas stojí za záclonou v patře, koukají na to jejich kluziště a říkají si: Máte to hrbolatý! 
…………………………………………………………………………………………………                    
Letošní led u nové školy se i přes všechnu snahu nakonec nepovedl – první vrstva roztála, a než se škola stačila vrátit z lyžařského kurzu, hřiště bylo opět pokryté sněhem. Stříkat vodou z hydrantu je příliš nákladné, a proto se škola i město rozhodly odložit kluziště na příští zimu. To už se bude bruslit na levnější vodě vedené ze školní studny.
msch


Fotografie


Design By Macik