Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rok s družinkami

Čas letí jako bláznivý a my si ani neuvědomujeme, že již pátý rok připravujeme pro děti ze školních družin pravidelné měsíční návštěvy knihovny.


V roce 2009 se na těchto návštěvách postupně vystřídalo celkem 774 dětí. Některé návštěvy jsou již tradiční, jako např. knihovnická lekce na začátku roku nebo vánoční zvyky.


Co bylo ovšem v tom uplynulém roce jiné? Tak například v říjnu jsme si hráli s pohádkami při černé hodince. V únoru nás čekalo masopustní dovádění a v březnu už jsme vítali jaro. Ale v květnu nás navštívila ježibaba z Lexikonu ohrožených druhů strašidel od Vítězslavy Klimtové a zatáhla nás do říše strašidel. Povídali jsme si o strachu, jestli se někdy bojíme a čeho. Potom jsme plnili úkoly, které pro nás nachystala strašidla Zášupšák, Čertova babička, Spižník, Sklípkan smrdutý a Skřítek hospodáříček.


Za zmínku v tom uplynulém roce určitě stojí také odpoledne nazvané „Mraveniště v knihovně“, kdy jsme si připomněli 110. výroční narození spisovatele a ilustrátora Ondřeje Sekory. Příběh „O jednom hochu, který šel lesem“ nás zavedl přímo do mraveniště, kde jsme si vyzkoušeli přenášení mravenčích děťátek v  soutěži s přenášením lentilek pomocí brčka a také jsme si povídali, jak se rodí mravenčí miminka, a vytvořili jsme „mravenčí kuklínky“ pomocí živých postav a toaletního papíru.


Děti ze školní družiny se na návštěvy knihovny vždy těší. Příjemně strávený společný čas určitě přispívá k tomu, aby se děti v knihovně cítily dobře, aby se s knihovnou důvěrně seznámily a rády sem chodily i v době, kdy už odrostou dětským hrátkám. A to je určitě základ pro čtenáře, kteří se nám budou v budoucnu do knihovny rádi vracet.
                                                        J. Rolincová



Design By Macik