Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Česká mše vánoční „Hej, mistře“ opět na scéně

Půvabná mše pastorálního charakteru spojená se jménem Jakuba Jana Simona Ryby patří neodmyslitelně k vánoční náladě. Pastýř sděluje svému mistrovi: „Slyš, mistře, slyš dudlování, líbezné hraní, jak to zvučí, krásně hučí. Honem vstaň, mistře, prohlédni bystře!“ Pastýři zpívají: „Radujme se, veselme se, že jsme viděli Ježíše, který se dnes narodil, celý svět vysvobodil.“

Kantor, regenschori a hudební skladatel Jakub Jan Ryba prožil většinu svého života v klínu jižních Brd, na poklidném Rožmitálsku. Podbrdský kraj mu učaroval. Narodil se v Přešticích 26. 10. 1765. Dětství prožil v Nepomuku, kde chodil do školy a svým otcem byl veden k hudbě. Svou učitelskou dráhu začal v Mníšku pod Brdy. Po dvou letech se ocitl v Rožmitále, kde se nejen věnoval hudbě, ale také usiloval o reformu tehdejšího školského systému. Byl jistě jedním z nejvzdělanějších učitelů u nás – nebylo běžné, aby venkovský učitel kromě němčiny a latiny znal též řečtinu, francouzštinu a italštinu. Po Rybovi zůstalo 1.374 skladeb církevních a světských. Napsal i jiné latinsko-české, jen ta „Hej, mistře!“ proslula. Zemřel tragicky v dubnu 1815.
V Rožmitále pod Třemšínem působí od začátku 90. let Společnost Jakuba Jana Ryby. Její členové se soustřeďují nejen na Rybovu hudbu, ale na celou jeho kulturní i pedagogickou působnost v kraji, pátrají po jeho předcích i potomcích.

O Vánocích 2010 se bude Rybova Česká mše vánoční „Hej, mistře“ zpívat a hrát dne 25. 12. v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově, dne 26. 12. v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem a 27. 12. v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Na těchto koncertech společně vystoupí pěvecké sbory z Bystřice pod Hostýnem a Holešova.
                         

Jaroslav Sklenář



Design By Macik