Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Záložkou to začalo

Záložka do knihy. Někomu se vybaví třeba malý proužek papíru na založení čtené stránky v knize, ale pro nás, tedy pro žáky a pedagogy ze ZŠ T. G. M.,  je to něco mnohem víc.
Naše škola se totiž v měsíci září přihlásila do mezinárodního projektu vyhlášeného Národní pedagogickou knihovnou v Praze a Slovenskou pedagogickou knihovnou v Bratislavě pod názvem „Záložka do knihy spojuje školy“. Cílem projektu bylo navázání kontaktů mezi českými a slovenskými školami a podpora čtenářství prostřednictvím výměny záložek do knih.


Do tohoto projektu se z naší školy zapojilo všech 11 tříd z I. stupně a 4 oddělení školní družiny. Celkem mělo být tedy vyrobeno 332 záložek.V průběhu měsíce října se u nás na škole stříhalo, lepilo, vyšívalo, malovalo, používaly se nejrůznější techniky k tomu, aby vznikly zajímavé záložky do knih pro kamarády někde na Slovensku. Některé měly podobu žiraf, medvídků a žabiček, jiné vypadaly jako sluníčka a měsíčky, zajímavé byly obšívané záložky z pohlednic.
Netrpělivě jsme při tom očekávali přidělení partnerské školy. Stala se jí Základní škola Rázusova ve městě Čadca, Žilinský kraj. Dětem jsme tuto školu představili, prohlédli jsme si i jejich webové stránky. Velkou radost nám udělal i náš II. stupeň, který se k nám při výrobě záložek neplánovaně přidal. Žáci 6.–9. tříd přispěli 170 vyrobenými záložkami.
Koncem měsíce října jsme tak poslali slovenským kamarádům do Čadce přes 500 různých záložek do knih. Přibalili jsme i pohledy a brožury o našem městě, vlaječky a pexeso, které nám ochotně poskytl pan starosta Pánek, jehož jsme o propagační materiály požádali.


Asi týden na to jsme obdrželi zásilku ze Slovenska s fotografiemi školy, letáky o městě Čadca, Kysuckými pohádkami, a především s jejich záložkami do knih. Ihned jsme je rozdělili mezi naše nedočkavé děti. Záložky pro děti z 5. tříd měly na zadní straně i e-mailové adresy. Budeme rádi, když na ně budou naše děti reagovat a se slovenskými dětmi se spojí. Tím bychom alespoň prozatím navázali malou spolupráci, kterou se v budoucnu budeme snažit rozšířit o jiné aktivity.

Fotografie z projektu můžete najít na webových stránkách naší školy www.zsmasa1stup.estranky.cz


                        KUK



Design By Macik