Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kostel sv. Jiljí – odvodnění a archeologické nálezy

Odvodnění kostela

Dotace na závěrečnou fázi oprav kostela sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem se prozatím místní římskokatolické farnosti nepodařilo získat, proto v letošním roce přistoupila k provedení pouze malé části připraveného projektu – k odvodnění objektu kostela. Od konce září 2012 zajišťuje odborná firma oddrenážování stavby, vyměněny byly stávající svody dešťových vod kolem kostela a nově propojeny s vývodem do řeky Bystřičky. Staré svody byly neprůchodné a nefunkční. V rámci oprav se počítalo i s odstraněním nevzhledné betonové plochy v bezprostředním okolí chrámové lodi. Nahradila ji  kamenná dlažba položená podle vzoru dlažby původní, která se objevila po odkryvu betonových bloků. Provedena byla  také nová zemnicí soustava. Celková cena prací se pohybuje ve výši 1.010.000 Kč.


Projekt generální opravy kostela sv. Jiljí vznikl z iniciativy Římskokatolické farnosti Bystřice pod Hostýnem už v roce 2008. Na základě projektu byly v následujících letech opraveny krovy nad chrámovou lodí a provedena rekonstrukce dostupné části věžního krovu. Následovala mikropilotáž  kostela i sakristie a sepnutí objektu sakristie. Aby byly opravy kostela kompletní, předpokládá nový projekt další investice v celkové výši 14.000.000 Kč z prostředků farnosti a s podporou dotací. Zajištěna by měla být statika kostela, sanováno zdivo,  obnoveny fasády a kompletně vyměněna krytina nad chrámovou lodí a kostelní věží.

Kosti ze středověku?

Jak informoval Mgr. Tomáš Zeman, PhD., ze společnosti Archaia Olomouc, o. p. s., ve dnech 10.–12. 10. 2012 proběhl v souvislosti se zemními pracemi při odvodnění kostela sv. Jiljí záchranný archeologický výzkum vyvolaný nálezem lidských kostí v hloubce pouhých 60 cm od povrchu. V místě výkopu pro kanalizaci na severní straně kostela byla prozkoumána jáma o rozměrech 120x220 cm vyplněná destrukční vrstvou malty, zlomků cihel, kamenů a množstvím druhotně přemístěných lidských kostí (celkem bylo z jámy vyjmuto 58 lebek a 2 velké pytle dlouhých kostí z končetin). Přitom nebyly nalezeny žádné milodary z hrobů (např. křížky, medajlonky, mince, růžence aj.). Podle jeho slov se vzhledem k charakteru nálezu pravděpodobně jednalo o druhotné uložení lidských kostí ze zrušeného středověkého hřbitova, který se nacházel kolem kostela ve 14.–16. století. Kosti mohly být uloženy někdy v průběhu 20. nebo 50. let 20. století během stavebních úprav v kostele a bezprostředně kolem něj.


Nález od kostela sv. Jiljí začnou pracovníci společnosti Archaia Olomouc podrobněji zkoumat v průběhu prosince letošního roku. Jakmile proběhnou laboratorní zkoušky a expertízy, což může trval několik měsíců, jistě se z průzkumové zprávy dozvíme více.
          

Zdeněk Šrom, msch



Design By Macik