Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Podhostýnská mše – premiéra!

Již deset let organizuje Českobratrská církev evangelická sbormistrovské kurzy pro své zpěváky, varhaníky, teology a všechny hudbymilovné lidi. Kurzy  probíhají  ve středisku Sola Gratia, které poskytuje účastníkům ubytování, stravování, a především, v místní kapli, výborné podmínky pro nácvik hudebních děl.


Letošní setkání, které se uskuteční ve dnech 16.–18. listopadu, bude zvláštní tím, že objektem odborného zájmu frekventantů kurzu se stane nová kompozice organizátora těchto kurzů, celocírkevního kantora Českobratrské církve evangelické Ladislava Moravetze.


Ladislav Moravetz se narodil v Rumunsku a od roku 1991 studoval nejprve na Církevní konzervatoři v Kroměříži, později studoval hudbu v Německu. Trvale zakotvil ve Chvalčově, kde již několik let žije a pracuje. Náš kraj jej ovlivnil natolik, že se  stal inspirací k vytvoření několika hudebních děl. Poslední z nich je očekávaná Missa subhostinensis (Podhostýnská mše), kterou účastníci jubilejního kurzu nacvičí a  provedou v bystřickém kostele sv. Jiljí v neděli 18. listopadu 2012 ve 14 hodin.

Autor Missy subhostinensis L. Moravetz v komentáři ke svému dílu uvádí: „Liturgické mešní zpěvy mají svou specifickou znějící hodnotu. Jejich tématická nadčasovost v  dlouholeté křesťanské tradici jim dodává vysoký kredit a garanci v celém ekumenickém světě. Tím se mše stává centrální hudbou  křesťanských bohoslužeb, ať už zaznívá při katolické, evangelické či jiné liturgii nebo při koncertu.“


V přihlášce ke kurzu L. Moravetz hodnotí svou skladbu jako „skladbu z hlediska pěvecké techniky nepříliš náročnou, vyžadující však jistou standardní sbormistrovskou a muzikantskou výbavu. Každá část má své specifikum, které souvisí s charakterem textu. Z hlediska hudebního je to kříženec, mísí se zde západoevropské hudební myšlení s melodikou východomoravského koloritu.“


Mše je koncipována jako dílo pro tříhlasý sbor  (soprán, alt, bas)  s varhanním doprovodem. Jako sólisté vystoupí při premiéře Marta Ženatá (soprán), prof. Ester Moravetzová (varhany), Jiří Pavlica, studenti Semináře církevní hudby Evangelické akademie a pěvecký sbor ČCE ve Zlíně.


Dílo Missa subhostinensis vydalo nakladatelství Kalich v roce 2012. Partitura bude k dispozici při premiéře díla v bystřickém kostele. Vzniklo za podpory německých hudebních evangelických spolků.
Ladislav Moravetz u příležitosti dvacátého setkání sbormistrů ČCE uvedl, že skladba chce vyjádřit Pánu Bohu vděčnost za všechna dosavadní setkání.


Popřejme novému dílu, aby se dostalo mezi chrámové sbory jak katolické, tak i evangelické a stalo se vpravdě skladbou ekumenickou. Ať zní často k větší cti a slávě Boží.                                                                                                 
PaM



Design By Macik