Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Lípa spadla do řeky

Lípa stará přibližně 80 let se vyvrátila z kořenů a dopadla do koryta řeky během vytrvalého deště v pondělí 15. října 2012. K pádu došlo kolem poledne na břehu Bystřičky ve frekventované části města blízko parkoviště mezi ulicemi Obchodní, Dolní a Pod Platany. Nikdo nebyl zraněn a v blízkosti stromu, kde jsou vyznačena místa pro podélné parkování, naštěstí nestály žádné automobily. Strom rostl na pozemku ve správě Povodí Moravy, s. p., jehož spolupráce s městem je na velmi dobré úrovni. Padlý strom byl touto organizací operativně odklizen, tak aby v říčním korytě nevytvořil hráz bránící odtoku vody.


Příčinou jeho pádu byl nejen podmáčený terén, ale především nedostatečný  kořenový systém poškozený před několika desítkami let při rozšíření silnice. Kořenový systém stromu, který by se při vnější prohlídce jevil jako zdravý, byl napaden agresivní dřevokaznou houbou dřevomorem kořenovým. Jedním z příznaků napadení jsou černé linie, které byly pozorovatelné po vývratu stromu v kořenovém systému.


Lípy a další stromy, které mohou vykazovat stejnou míru poškození, jsou také v majetku města. Město v letošním zimním období na základě zpracovaného posudku provede kácení cca 20 ks vzrostlých dřevin (např. na obou březích Bystřičky a v parku Zahájené). V uvedených lokalitách jsou také plánovány nové výsadby.
                                

msch



Design By Macik