Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny Bystřice a světa v zápiscích (léta 1898–1900)

1898

Krumpholc

* Dr. T. G. Masaryk bydlil t. r. ve Chvalčově Lhotě u Skálových č. 1 i s rodinou a nejraději prý chodíval do Dubíčka.

Galuška
* Roku 1898 velká jubilejní výstava ve Vídni.
* Roku 1898 a 1899 myši zničily bezmála polní úrodu a mnohý nesklidil ani tolik, kolik dvakráte, ba i třikráte po sobě vysel. Nastávala v rolnictvu bída, pachtéři vraceli pozemky a mnoho zůstalo ležeti neoseto.
* Dne 24. 2. 1898 vydané prozatímní jazykové nařízení pro Čechy a Moravu vyvolalo u Němců na říšské radě v sněmovně poslanců obstrukci, zastavení jej v r. 1899 obstrukci českou, říšská rada byla rozpuštěna a vypukly v několika městech židovské nepokoje.
* Dne 10. září 1898 byla císařovna Alžběta Spanilomyslná padouchem a vyvrhelem z člověčenstva v Ženevě úkladně zavražděna.

Krumpholc
* Dne 10. 9. zavražděna v Ženevě císařovna Alžběta. (Manželka císaře Františka Josefa I. Alžběta, známá jako Sissi, trávila hodně času cestováním. Na podzim roku 1898 se ubytovala v hotelu u Ženevského jezera. Z Ženevy se měla plavit lodí a vrátit se zpět do Rakouska. V přístavu do ní ovšem vrazil neznámý kolemjdoucí a srazil ji k zemi. Císařovna byla sice polekaná, ale vstala a pokračovala v cestě k lodi. Teprve na palubě se zhroutila a její společnice po odhalení císařovnina oděvu zjistila, že Sissi utrpěla smrtelné zranění. Italský anarchista Luigi Lucheni bodl Sissi pilníkem do srdce, aniž by si toho kdokoliv všiml. Atentátník chtěl údajně původně zabít prince Orleánského, ten ale do Ženevy nepřijel. Cílem útoku se proto stala jiná osoba z královského rodu. Pozn. red.)

1899

Krumpholc

* Městečko Napajedla povýšeno na město.
* 18. 9. 1899 zřízena česká technika v Brně
* Otevřeno první kino světa v Americe (kočovné)

Galuška
* Roku 1899 vypukly protižidovské nepokoje, roztloukaly zde Židům více oken, ba i mezi dvěmi židovskými domy byl oheň založen, avšak záhy udušen.

Krumpholc
* Bouře pro jazykové nařízení Badeniho. Vlivem demagogů se některé zvrhly v protižidovské bouře, až i pogromy jako v Holešově, ale i o hodně mírnější – ve Valašském Meziříčí. Ve Valašském Meziříčí se při pokusu o demolování obchodů v Krásně ozývaly dokonce i výkřiky: „Hanba Masarykovi!“ a rány... I v Bystřici vytlučena Židům okna a mezi dvěma domy židovskými byl i oheň založen, ale včas udušen. (Hrabě Kasimir Badeni byl haličským místodržitelem. Zrušil stanné právo nad Prahou, uklidnil mladočechy a prosadil volební reformy. Mimo to přišel i s reformou jazykovou, která zrovnoprávnila češtinu s němčinou i na úřadech. Do čtyř let měli úředníci prokázat dobrou znalost obou jazyků. Vídeň na to reagovala povstáním a císař byl nucen Badeniho odvolat. Reforma ale vyvolala bouřlivou reakci, která přerůstala do násilných protestů a ostrých protiněmeckých demonstrací, které byly často namířeny proti domům vlastněným Židy. Ačkoliv byla později reforma odvolána, nacionální situaci už se uklidnit nepodařilo... V Holešově vyvrcholily národnostní konflikty proti Židům v říjnu 1899 poté, co byl  přepaden a zbit majitel místní tiskárny Lambert Klabusay. Tento pro Holešov v pořadí třetí pogrom si vyžádal čtyři oběti. Ve Valašském Meziříčí byly židovské nepokoje rovněž v říjnu 1899 –  poničeny byly nejen obytné domy, ale i čerstvě opravená synagoga. Pozn red.)

Galuška
* Vlasatice Běla měla dle novinářských zpráv dne 12. 11. 1899 spadnouti, mnoho se o tom zbytečného poplachu natropilo, moc propilo, avšak „Honzo, stávé, sódný deň bode – hož tróbele“ se nevyplnilo.
* Dlouhotrvající zima 1899/1900 připustila jarní práce až v květnu a červnu. Sklizeň byla špatná a ve více místech povodní a krupobitím zničená. 

1900

Krumpholc
* Vzlétl první Zeppelín.
* Postavena dívčí škola na náměstí.
* Milostivé léto a heslo „Pryč od Říma“ svedlo mnoho poutníků na Hostýn i do Říma (Hnutí „Pryč od Říma“ – Los von Rom – reagovalo na nacionalistické boje. Obracelo se zády k vyhrocenému nacionalismu katolickému, ale horovalo pro árijskou rasu a starogermánské pohanství. Pozn. red.)
* Roku 1900 se proměnily zlatky v koruny a krejcary v haléře. Rohlík byl za 4 haléře, pecen chleba za 80 haléřů.

Galuška
* Roku 1900 nastalo v úřadu povinné účtování v korunové měně a vydané papírové 10 a 20 K. (Kupodivu v tomto místě dělají oba kronikáři chybu. Korunou se v Rakousku-Uhersku platilo už od roku 1892, nová měna byla vyhlášena 18. srpna 1892. V roce 1900 se začaly ve Vídni tisknout papírové bankovky. Pozn. red.)
* Roku 1900 vypuklé povstání v Číně přinutilo i Rakousko některé válečné lodě odeslat do Číny. (Zvýšený tlak zámořských mocností, které dostávaly pomalu pod kontrolu čínské přístavy, vedl v Číně k obnovení různých tajných spolků a společenství. V roce 1899 postihly Čínu hlad a neúroda, což jen urychlilo situaci. Povstalci z řad členů tajných spolků dorazili před Peking v květnu 1900, byli vpuštěni do císařského paláce a Čína vyhlásila válku cizincům. Dokonce byl zavražděn i německý vyslanec. Mocnosti reagovaly rychle. Británie, Francie, Německo, Rusko, Rakousko-Uhersko, Itálie, Japonsko i USA vyslaly do Číny vojenskou výpravu. Číně ovšem chyběly moderní zbraně, Peking byl dobyt už v srpnu 1900 a v roce 1901 byla podepsán mír. Pozn. red.)
* Velká procesí poutnická každou neděli na Hostýn putovala, a nejčetnější dne 26. 8. 1900.   

* V tentýž den byla odbývána i velká slavnost založení městských hasičů při jejich prvním veřejném cvičení dne 23. 9. 1900. Když se již v průvodu hudby do hotelu Občanská beseda rozešli, jeden nádeník k lepšímu cvičení i dvě stodoly zapálil.

                 

Připravila -eda-



Design By Macik