Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Musíme usilovat o legislativní změnu

Musíme usilovat o legislativní změnu,
vidí řešení kauzy Podhoran starosta města Zdeněk Pánek

Loni touto dobou zel hotel Podhoran prázdnotou. Město vyjednávalo s majitelem o možnosti odkoupení objektu a zvažovalo plány na jeho využití. Zastupitelstvo města však v září 2012 při emocionálně vypjatém jednání těsným rozdílem hlasů  koupi hotelu neschválilo – ani za navrhovaných 23 mil. Kč, ani za cenu 19 mil. Kč. A na Vánoce už byl kdysi proslulý hotel plný sociálně nepřizpůsobivých občanů. Dnes žije v samém centru města, mezi radnicí a kostelem, více než 140 osob převážně romské národnosti. A obyvatelé města se ptají: Co bude dál?


„Problém nám jednoznačně způsobuje stát svým přístupem k vyplácení sociálních příspěvků na bydlení. Musíme usilovat o legislativní změnu, aby se podobný problém nemohl v budoucnosti opakovat,“ vidí situaci starosta města Zdeněk Pánek. Úřady práce totiž ubytovaným lidem vyplácejí dávky v průměrné výši 4 tis. Kč na osobu. Hlavní problém je v tom, že peníze putují přímo na účet pronajímatele, který do jednoho pokoje umístí 3 až 4 osoby včetně dětí, a měsíčně tak inkasuje 10 až 15 tis. Kč za jednu rodinu. Měsíčně si tak na konto připíše statisíce korun. „Ubytovaní mají trvalá bydliště v různých městech ČR a dávky uplatňují tam. Proto je výše příspěvků nejednotná a někdy jsou dávky téměř bezbřehé, protože cizí pracoviště nemají o konkrétní situaci dostatek informací,“ domnívá se starosta Pánek. Řešením by byla změna zákona, která by přímé vyplácení dávek na účty pronajímatelů znemožnila. „Jednáme se zástupci kraje, poslanci, senátory, aby se podařilo tuto změnu zákona prosadit,“ potvrdil Pánek.


Než se však situace začne skutečně řešit na státní úrovni, musí se Bystřice pod Hostýnem o bezpečí svých občanů i podnikatelů postarat. „Posílili jsme činnost městské policie, která má nonstop provoz. Příslužby strážníků nás budou stát ročně statisíce korun,“ vyčíslil základní opatření radnice starosta. Prostor před hotelem bude monitorovat nová kamera za 200 tis. Kč. Občané dostali v posledním městském Zpravodaji zdarma samolepky s čísly na policejní linky, kam se mají obrátit v případě potřeby. A v neposlední řadě ubytovnu monitorují a kontrolují další státní instituce, státní a cizinecká policie, stavební úřad, hasiči, živnostenský úřad nebo hygiena. „Je téměř nepochopitelné, jak se 140 osob stravuje ve dvou malých kuchyňkách. Polovina z ubytovaných jsou navíc děti,“ kroutí hlavou Pánek. Zářijové zastupitelstvo, kde se rozhodovalo o budoucnosti Podhoranu, schválilo vyhlášku o poplatku za ubytování. Za každou osobu a noc jsou provozovatelé ubytovacích zařízení povinni zaplatit městu 5 Kč. „Pokud vím, od majitele Podhoranu zatím žádná platba nepřišla,“ upozornil na další problém Z. Pánek.


Některá média se snažila vykreslit situaci kolem Podhoranu jako naprosto bezproblémovou, téměř charitativní službu. I když nejsou všichni obyvatelé hotelu stejní a řada z nich žije slušným životem, koncentrace tolika cizích osob s sebou vždycky přináší negativní dopady. V případě samotného centra města jde o bezprecedentní případ i v rámci ČR. Obchodníci musí být stále ve střehu, přesto jsou drobné krádeže téměř na denním pořádku. Lidem se nelíbí ani hlasité a často vulgární projevy na náměstí, ložní prádlo v oknech a hlavně agresivní chování některých skupin. „Necítíme se bezpečně, nemůžeme problém ani pojmenovat bez obvinění z rasové nesnášenlivosti, cítíme se bezmocní,“ tak by se daly shrnout nejčastější stížnosti obyvatel malebného města pod Sv. Hostýnem. Jestli na veřejném jednání o koupi Podhoranu, které bylo nejnavštívenějším zastupitelstvem od roku 1989 a zúčastnilo se ho asi 400 osob, byly tábory pro a proti koupi asi stejně velké, nyní už řada odpůrců koupě svůj pohled přehodnotila. „Věřím, že se situaci podaří vyřešit a zvládnout,“ slibuje starosta Zdeněk Pánek. Nevylučuje ani další jednání o koupi objektu.

-jan-



Design By Macik