Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kostel sv. Jiljí se připravuje na II. etapu rekonstrukce

V letošním roce 2010 budou práce na kostele sv. Jiljí pokračovat II. etapou, která obsahuje dva stavební objekty:

1. Rekonstrukce střechy nad sakristií
Jedná se o odstranění havarijního stavu krovu podle zpracované projektové dokumentace. Rekonstrukce  spočívá ve výměně poddimenzovaných a napadených dřevěných prvků pultové konstrukce střechy (dřevomorka a dřevokazný hmyz)  vč. nahrazení stávající pozinkované plechové krytiny falcovaným měděným plechem. Přibližnou výši nákladů na výměnu krovu nad bočním vstupem už také známe, ale o této skutečnosti bude rozhodnuto až po rozkrytí konstrukce. Bočním vstupem bude nově pokryt přírodní břidlicí. Práce provede firma TESLICE CZ Vsetín, která byla vybrána v rámci nabídkového řízení za vysoutěženou cenu 346 880 Kč v termínech: zahájení 05/2010, dokončení 09/2010.

2. Stabilizace základů

Dle zpracované projektové dokumentace budou stávající základy celého objektu kostela sv. Jiljí  podchyceny vrtanými mikropilotami délky 6–8 m. Jedná se o podchycení klesajících a nejvíce zatížených partií pod pilíři objektu. Při provádění inženýrsko-geologického průzkumu bylo zjištěno, že základové konstrukce jsou založeny  zčásti na dřevěných roštech a zčásti na dřevěných pilotách, které jsou zteřelé. Součástí stabilizace základů je také nahrazení stávajících betonových chodníků po obou stranách kostela kamennou dlažbou do kamenných obrub, včetně kontroly přípojek od střešních svodů a sakristie na kanalizaci a jejich případné rekonstrukce. Tyto statické poruchy jsou, po statických poruchách krovů, další příčinou svislých prasklin obvodového zdiva a drobných trhlin kleneb. Po stabilizaci základových konstrukcí budou provedeny na trhlinách sádrové terče a budeme sledovat jejich stav. Přibližně za rok a půl provedeme jejich vyhodnocení.
Pokud  po provedených pracích v I. a II. etapě nebude zdivo a základové konstrukce dále pracovat, upustíme od III. etapy, jíž může být  stažení kostela lany ve dvou úrovních. Práce provede firma HS-Pozemní stavitelství, s. r. o. Brno, která byla vybrána v rámci nabídkového řízení za vysoutěženou cenu ve výši 2 429 715  Kč. Zahájení – 05/2010, dokončení – 09/2010.

Cena obou stavebních objektů bude 2 776 595 Kč. Z výše této částky je zřejmé, že duchovní správa bystřické farnosti na uhrazení nákladů sama stačit nebude. Pravděpodobně budeme nuceni stabilizaci základů rozdělit na dvě části a realizovat je v letech 2010 a 2011. Proto prosíme farníky, podnikatele, ale i ostatní občany o finanční pomoc. Věříme, že s pomocí Boží a Vaší, zachováme „Náš“ kostel sv. Jiljí v dobrém technickém stavu a v plné kráse  pro další generace.
Za každý Váš dar upřímné Pán Bůh zaplať.
                                     

Zd. Šrom


Fotografie


Design By Macik