Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Paprsky naděje v Bystřici

V termínu od 20. dubna 2009 do března 2012 se rozhodlo břeclavské občanské sdružení Paprsky naděje zorganizovat veřejnou sbírku na pomoc tělesně postiženému Jaroslavu Vrúbelovi z Břeclavi (25) a třináctiletému Lukášovi z Hradce Králové. Sbírka se počátkem března konala také v Bystřici pod Hostýnem.

 

Jaroslav Vrúbel bydlí společně s přítelkyní a její dcerkou ve 2. patře běžného bariérového domu bez výtahu v Břeclavi.  Po úraze v roce 2006 ochrnul, je odkázán na invalidní vozík, dolní polovina jeho těla je nepohyblivá, ochrnuté má i prsty. Pomoc potřebuje při jídle a veškeré sebeobsluze. Lukáš z Hradce Králové v roce 2005 přišel o obě nohy při vlakovém neštěstí. S těžkým úrazem statečně bojuje, pohybuje se na protézách, začal i sportovat.

Zprostředků sbírky hodlá občanské sdružení hradit veškeré výdaje a náklady spojené s rehabilitací a cvičením obou postižených, provést úpravu nevyhovujícího bydlení v Břeclavi, zajistit nákup zdravotnických, sportovních či jiných pomůcek a vybavení. Rovněž chce pomoci ve financování sportovních aktivit (zejména Lukášovi, který hraje sledge hokej), zálib, vzdělání a kultury. Všechny aktivity sdružení jsou motivovány snahou alespoň trochu zpříjemnit a usnadnit oběma mladým mužům jejich nelehký životní úděl.

 

Sbírka, kterou sdružení provádí, už probíhá téměř rok – podařilo se zatím financovat jen drobnější potřeby. Denní výnosy sbírky mnohdy nepokryjí ani výdaje na dopravu a dosud se nepodařila ani rekonstrukce tolik potřebného bezbariérového bytu v Břeclavi. „Lidé jsou nedůvěřiví,“ říká Jaroslav Vrúbel, „mnozí nás považují za podvodníky… Snažíme se oslovovat i sponzory a různé nadace. Občas máme štěstí.“
Jaroslav i Lukáš měli štěstí, že svá vážná zranění přežili. Jejich život je ale nepředstavitelně těžký a bez pomoci druhých by pro ně štěstím nebyl. Bystřičané věnovali sdružení Paprsky naděje celkem 9.297 Kč.


Občanské sdružení Paprsky naděje – kontakt: www.paprskynadeje.cz



Design By Macik