Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Krajská rada zasedala v Bystřici pod Hostýnem

Rada Zlínského kraje se v pondělí 22. března 2010 sešla v Bystřici pod Hostýnem na svém výjezdním zasedání, třetím v našem městě. Hejtman Stanislav Mišák zrovna vítal na letišti v Kunovicích prince Charlese, takže jednání v prostorách bystřické radnice řídil náměstek hejtmana Libor Lukáš. Kromě krajských radních byli části programu přítomni i někteří bystřičtí zastupitelé, vedení města a vedoucí odborů. „Nemáme ambice všechny problémy tady na místě vyřešit, ale pokusíme se společně dohodnout na postupném plnění našich společných vizí,“ uvedl při zahájení výjezdního zasedání L. Lukáš


Hlavním tématem z dopolední části jednání, které bylo věnováno problematice Bystřice pod Hostýnem a regionu Podhostýnsko, byla doprava a rekonstrukce komunikací. Záměr propojení komunikací II/150 směrem na Valašské Meziříčí a II/438 směrem na Hranice, takzvaný by-pass, představil vedoucí odboru regionálního rozvoje Zdeněk Šrom. Odklonění kamionové dopravy z centra města, kterým projíždějí těžká vozidla, zejména cisterny z loukovského Čepra, by výrazně ulevilo obyvatelům domů kolem cesty, chodcům i samotným řidičům. Podle náměstka Lukáše počítá kraj s touto akcí jako s prioritou, stavba by se v případně úspěšného projektu z ROP realizovala v letech 2011–2012.

 

Oprava komunikace II/437 směrem na Lipník nad Bečvou naopak není v popředí plánovaných investic. Doprava zde není tak hustá jako na jiných výpadovkách. Bronislav Malý, ředitel Silnic Zlínského kraje, ale potvrdil, že rozbitý úsek silnice je veden jako havarijní a po jarní diagnostice bude patrně vyspraven. Dalším bodem z problematiky dopravy byl návrh na vybudování kruhového objezdu v lokalitě U Benetkového (foto). Objezd by vyřešil složité dopravní situace na této křižovatce, v níž se protínají tři krajské komunikace s dvěma místními. Na výstavbě kruhového objezdu by se muselo v budoucnosti finančně podílet i samotné město, a to v částce 5 až 10 mil. Kč.

 
Výstavba přestupního terminálu je novým projektem, který připravuje město ve spolupráci se Zlínským krajem. Situaci popsala projektová manažerka města Gabriela Mikešková. „Jde o propojení vlakové a autobusové dopravy vybudováním zastřešené přestupní hrany přímo             u vlakového nádraží a další informační prvky“, uvedla Mikešková. Podle krajského náměstka Jaroslava Drozda také České dráhy připravují do budoucna rekonstrukci bystřického nádraží, nejen budovy, ale i kolejiště. Jak upozornil Libor Lukáš, na přestupní terminály je pro Olomoucký i Zlínský kraj vymezeno jen 90 mil. Kč, takže uspějí jen některé podané žádosti.


Druhým bodem zasedání byla problematika nevyhovujících prostor ZŠ speciální a ZŠ praktické v Bystřici  p. H. O nutnosti dostavby výukových prostor promluvila bystřická místostarostka Vladislava Bělíková. Nedostatečná konstrukční světlost objektu tzv. tělocvičny a celková zchátralost likusáku ve dvoře přesvědčila krajské radní o nutnosti vytvořit společný tým pro řešení této problematiky.


O problematice financování údržby běžeckých lyžařských tratí ve Zlínském kraji hovořila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Barbora Janečková. Navrhla  možnost zřízení krajského dotačního titulu, který by provozovatelům nezpoplatněných běžeckých lyžařských tratí v celém Zlínském kraji (celkem asi 250 km tratí) umožnil čerpat prostředky na nákup pohonných hmot pro rolbu, úpravu značení cest či personální náklady. Radní návrh podpořili a slíbili hledání prostředků ve výši cca 2 mil. Kč v rozpočtu příštího roku.


Na závěr společného jednání starosta města Zdeněk Pánek poděkoval za dosavadní úspěšnou spolupráci a připomněl některé společné projekty, např. rekonstrukci Přerovské ulice, plánovanou výstavbu záchranné služby či domova pro seniory.
-jan-



Design By Macik