Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Noc s pohádkou

V pátek 26. 3. 2010 proběhla na 720 místech České republiky akce na podporu dětského čtení „Noc s Andersenem“. Naše školní družinka při ZŠ T. G. Masaryka měla to štěstí, že byla vyzvána bystřickou Městskou knihovnou k účasti na této celostátní akci. Třicet dětí tak mělo tu jedinečnou možnost zúčastnit se úžasné noci s pohádkou. Celou akci připravila paní Jana Rolincová za spolupráce svých kolegyň Světly Tronečkové, Magdy Grohové a členů Turistického oddílu mládeže PAWNEE.


Pro děti byl připraven bohatý program, který byl zaměřen na život a dílo dánského spisovatele H. Ch. Andersena. Ten za námi (v podání pana Petra Šímy) opravdu do knihovny přišel a prožil s námi celé odpoledne i večer.
Společné odpoledne bylo zahájeno loutkovým představením „Kašpárek vaří živou vodu…“, které nám zahráli herci divadélka „NA GALERII“. Pohádkově naladěni jsme se po představení přesunuli do knihovny, kde nás po velké svačince čekalo překvapení v podobě soutěže v hádání osobností – Hádej, kdo jsem. Čtveřice soutěžících ve složení paní učitelka Martina Ryšková, paní vychovatelky Olga Michlíčková a Hana Kukačková a paní Eva Marušáková si vedla bravurně, v krátké době se jim podařilo odhalit pozvané hosty. Tím prvním byla místostarostka MěÚ Vladislava Bělíková a tím druhým již zmíněný pan Andersen. V černém plášti a slušivém klobouku jako by tomu pravému z oka vypadl. Jeho příchodem byla zahájena další část odpoledne, a to vědomostní soutěž dětských družstev. Znalosti dětí ze života dánského spisovatele nás opravdu potěšily.


Velké napětí nastalo příchodem děvčátka Gerdy z pohádky Sněhová královna, které nás požádalo o pomoc při osvobozování svého kamaráda Káje, jehož má ve své moci již zmíněná královna. Bez váhání jsme se všichni vypravili do ledového království, abychom Gerdě pomohli. Slovy nelze popsat, jak kouzelnou atmosféru jsme v ledovém království – na bystřickém zámku – prožili. V přítomnosti pohádkových postav jsme plnili úkoly z pohádek H. Ch. Andersena, získávali jsme sluneční paprsky a ty nám měly pomoci rozehřát Kájovo srdce a tím ho osvobodit. Přitom jsme se ale museli mít stále napozoru, Sněhová královna se nám totiž snažila vše překazit. Vymrzlí jsme konečně dorazili do ledového lesa (sklepení zámku) a osvobodili  Káje z královniny moci. Vše se muselo patřičně oslavit a tím nejlepším pro nás v tuto chvíli byla teplá polévka „ze špejle od klobásy“, která byla podávána přímo v sále bystřického zámku.

 
Cestou zpět do knihovny jsme ještě na chvíli pocítili zlobu královny, když na nás pouštěla ledový silný vítr, který dětem sfoukával z hlaviček kšiltovky. Teplo knihovny však nadobro vládu zlé královny ukončilo, děti se zavrtaly do svých teplých spacáků a vedle svých kamarádů z pohádkových knížek pomalu unaveny usínaly. Na dobrou noc jim ještě pan Zdeněk Rolinc zahrál na kytaru a zazpíval několik ukolébavek.


Knihovna utichla a postavičky z pohádek H. Ch. Andersena se vrátily zpět do svých knížek. Ráno po bohaté snídani jsme vyhodnotili soutěže, čas zbyl i na malování zážitků, hádání hádanek a psaní přáníček, které jsme pak pověsili před knihovnu na strom přání. POHÁDKOVNÍK ANDERSENŮV tam děti zasadily před pěti lety, kdy se Noc s Andersenem konala v naší knihovně poprvé.


Noc s Andersem 2010 skončila, děti se rozešly do svých domovů, ale společné zážitky v nás ještě dlouho zůstanou. Za to vše ještě jednou děkujeme organizátorům celé akce. Nesmíme zapomenout ani na Tomáše Horáka, který celou akci zdokumentoval. Pokud budete mít zájem, podívejte se na jeho fotky z akce  na www.pawnee.cz.
              

Hana Kukačková



Design By Macik