Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Proměny Sušila – fotogalerie

Dvaačtyřicátý ročník Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem, který se tímto číslem právě uzavírá, se nesl ve znamení 80. výročí položení základního kamene Spolkového, dnes Společenského domu Sušil. Celoroční sérii textů a rozhovorů na téma Sušil a lidé kolem něj dnes zkusíme završit malou fotogalerií oprav, přestaveb a proměn Sušila od 50. let 20. století až po první léta století jedenadvacátého. Společenskému domu Sušil, bystřickému centru všeho dění, přejeme šťastnou budoucnost.

Foto: 1 a 2

Budovy Spolkového domu Sušil ve Fryčajově ulici několik let poté, co se staly budovami Sdruženého závodního klubu n. p. TON. Původní majitel Vzdělávací spolek Sušil o ně přišel v roce 1951, kdy byla jeho činnost mocensky přerušena.


Foto: 3–6

Objekt prošel několika rekonstrukcemi. Fasády se podle dat na dochovaných fotografiích začaly opravovat už v roce 1958. Přistavovalo se ve dvoře. První generální oprava interiérů byla zahájena v roce 1965. Další rekonstrukce probíhaly v letech 1978–1979.

Foto: 7–8
Z Fryčajovy ulice postupně zmizely tři domy stojící blízko křižovatky s ulicí Sušilovou a sousedící s budovami sdruženého závodního klubu. Na jejich místě vyrostl bytový dům, v rohu zůstala zahrádka. 


Foto: 9
V roce 1985 vypracovala katedra betonových konstrukcí a mostů brněnské VUT posudek stavu nosných konstrukcí objektu Sdruženého závodního klubu ROH Bystřice pod Hostýnem a vydala tato doporučení: „V době konání společenských akcí vyloučit provoz ve druhém patře. Společenský sál nepoužívat jako tančírnu po dobu, dokud nebude vyřešeno větrání, zajištěno odpružení podlahy a provedena rekonstrukce stropu. Zrušit kancelářský provoz v administrativní části, kde může být pouze provoz srovnatelný s běžným bytem (zatížení max. 1,5 kN na metr čtvereční). Ukončit hromadnou výuku v učebnách dvorního traktu – možná je ale například individuální výuka hry na klavír. Staticky zajistit dvorní přístavek společenského sálu, kde jsou porušeny svislé nosné konstrukce nerovnoměrným sedáním základů. Omezit provoz v šatně, aby nedocházelo ke shlukování lidí…“

Foto: 10–13

Počátkem 90. let 20. století, po změně politické situace v zemi, požádal Vzdělávací spolek Sušil o navrácení objektu. To vyvolalo soudní spor mezi spolkem a odborovou organizací TON, a. s. Spolek se nakonec zachoval velkoryse a převedl svůj majetkový nárok bezplatně na město Bystřice pod Hostýnem, což učinila za finanční náhradu i odborová organizace. Město tak získalo poprvé ve své historii vlastní kulturní dům.


Foto: 14

V roce 2001 začala ve dvorním traktu, v prostoru bývalého letního kina, výstavba nové sportovní haly. Ta byla později propojena s hlavní budovou Sušila a celý objekt prošel do začátku roku 2006 postupnou generální rekonstrukcí. Město získalo dokonalý areál pro kulturu i sport.

msch



Design By Macik