Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bratrství na zimu v novém kabátě

Práce na zateplení pláště budovy ZŠ Bratrství Čechů a Slováků začaly v červenci a skončily v listopadu letošního roku. Provedla je firma StaniOn, s. r. o., Bystřice pod Hostýnem. Městu se podařilo získat dotaci z programu Ministerstva životního prostředí ČR Zelená úsporám pro budovy veřejného sektoru. Celkové výdaje na zateplení budovy dosáhly částky 15,4 mil. korun, dotace pokryla zhruba 50 procent nákladů.
-red-


Rozhovor, který nebyl rozhovorem
…ale příjemným povídáním pana architekta Pastrnka o barvách naší opravené školy a nejen o nich.

Projekt budovy ZŠ Bratrství v Bystřici pod Hostýnem byl navržen akademickým architektem Antonínem Flašarem a stavba probíhala v letech 1957–1959. Navrhnout nový kabát pro starší dámu byl jistě náročný úkol. Co všechno předcházelo letošním stavebním úpravám naší školy?

Pan Flašar byl několik let mým kolegou ve zlínském Stavoprojektu. Byl to architekt, který převážnou část svého profesního života zasvětil projektování škol. Říkali jsme mu „Otec škol“. Bystřická škola byla v době svého vzniku jednou z nejmodernějších na Moravě, úspěšný prototyp, který byl pak ještě několikrát použit.

Kvalitní domy z jakéhokoliv období si zaslouží, aby se k nim přistupovalo citlivě a s respektem. Celoživotní praxe a podíl na rekonstrukcích řady významných staveb mě naučily vážit si práce svých předchůdců. Proto, když jsem byl požádán o spolupráci na projektu zateplení školy, bylo mi od počátku jasné, že se musím pokusit o zachování původního výrazu hlavní budovy, který byl dán architektonickým členěním fasád a monochromní barevností. Když se objekty zateplují, tak se bohužel velmi často stává, že zmizí původní reliéfy fasád. Bylo proto důležité, aby se pří projednávání konceptu projektu podařilo prosadit zachování horizontálních říms charakteristicky členících fasády hlavní budovy. Protože bylo jasné, že hlavní budova zůstane jednobarevná, rozhodl jsem se vnést větší barevnost do areálu školy odlišením jednotlivých pavilonů. Základ barevné kompozice byl dán barvou fasád objektů 1. stupně a šaten, které měly původně zůstat bez nových povrchových úprav. Přiléhající hlavní budovu jsem chtěl rozjasnit a současně zvýraznit vstupní portál školy. Pavilony tělesné výchovy a stravování jsem pak barevně dokomponoval tak, aby spolu s objekty, v nichž jsou umístěny učebny, vytvářely harmonický celek  Sám jsem postupně dospěl k názoru, že volba barev je správná, ale bylo nutné o tom ještě přesvědčit městskou radu. I když je známo, že tři lidé se na stejné barvě neshodnou, že každý máme trochu jiné barevné vnímání, byl můj návrh nakonec přijat.

(Úryvek z rozhovoru pro školní časopis Click, který vyjde před Vánocemi a najdete ho na webu školy.)
Ptali se Adéla Zmrzlíková a Václav Heryán, žáci 9. ročníku ZŠ Bratrství.



Design By Macik