Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny české (národní) házené Bystřice pod Hostýnem ve fotografiích

Foto 1:

Družstvo mužů české házené SK Bystřice pod Hostýnem v jarní sezoně 1943. Horní řada zleva: František Flašar, Dušan Goldmann, Oldřich Bačák. Uprostřed: Jaroslav Režňák. Dolní řada zleva: Zdeněk Doležal, Zdeněk Žůrek, Vladimír Grosmann. Z těchto sedmi hráčů je mezi námi už jen Ing. D. Goldmann.
Bystřický tým byl v sezoně 1942–1943 v rámci Hanácké župy Svazu házené účastníkem mistrovství Zlínského okrsku a obsadil 4. místo.

Fotografii dodal Rudolf Vrbecký.

Foto 2:

Družstvo mužů české házené Závodní sokolské jednoty Bystřice pod Hostýnem v roce 1951. Horní řada zleva: Karel Kurečky, Karel Matuška, Hugo Maťa, František Čech. Uprostřed zleva: František Vaculík, Lubomír Doležel. Dolní řada zleva: Lubomír Nevřala, Václav Vantuch, Vlastimil Chaloupka.
Zůstali už jen dva hráči z této sestavy. L. Doležel žije v Písku, V. Chaloupka ve Chvalčově.
Bystřický tým byl v roce 1951 velmi omlazen. Dokazuje to skutečnost, že osm hráčů z této sestavy (až na L. Doležela) patřili v roce 1951 ještě do kategorie dorostenců. Narodili se totiž v roce 1932 nebo 1933. Šest z nich patřilo v roce 1951 také do družstva dorostenců ZSJ Bystřice pod Hostýnem. Družstvo bylo v tomto roce účastníkem finálového turnaje v Liberci, v němž dvanáct nejlepších týmů republiky bojovalo o titul dorosteneckého mistra Československa. Do této šestice patřili: Kurečka, Matuška, Maťa, Čech, Vaculík a Nevřala. Brankář V. Vantuch, bratr Pavla Vantucha, známého televizního režiséra, byl také výborným leteckým modelářem. Zemřel v roce 2006 v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí.

Foto: Kronika oddílu české házené ZSJ Bystřice pod Hostýnem.

Vlastimil Doležel



Design By Macik