Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Pro pět zlatých do Los Angeles

Letos o prázdninách v Los Angeles na Letních světových hrách speciálních olympiád získala pět zlatých medailí. Má ráda moderní gymnastiku, cvičí s obručí, míčem, stuhou, švihadlem a soutěží ve víceboji. Kdo to je? Marie Balážová, členka gymnastického sportovního klubu Horalky Chvalčov.

Marii je 40 let a žije v Domově pro osoby se zdravotním postižením Javorník ve Chvalčově. V roce 2002 se stala členkou místního sportovního klubu a začala pilně trénovat pod vedením paní Renaty Pritz. „Gymnastický klub v Javorníku navštěvuje pět cvičenek,“ říká vedoucí ústavu Mgr. Tomáš Šťastný. „Žádnou z nich nenutíme, cvičí jen ty, které opravdu chtějí soutěžit, bojovat o medaile, vystoupit někdy na stupínek vítězů. Každým rokem se naše klientky utkávají v národních soutěžích s gymnastkami z celé České republiky, které rovněž celoročně trénují ve sportovních klubech Českého hnutí speciálních olympiád. Světové olympiády se konají pravidelně každé čtyři roky a Horalky z Chvalčova se jich účastní. Díky své píli, zápalu, ale také štěstí úspěšně reprezentovaly Českou republiku v zahraničí už dříve. Přivezly medaile ze světových speciálních sportovních her v Shanghai či Athénách. Těchto úspěchů by ale nebylo možné dosáhnout bez obětavé práce vedoucí sportovního klubu, trenérky Renaty Pritz, bez podpory vedení DZP Javorník, Sociálních služeb Uherské Hradiště, všech sponzorů a Nadačního fondu Gemáček a Javorníček.“


Na konci června 2014 se v Brně konaly hry 11. české speciální olympiády. Tady ve velké konkurenci a navzdory přísné porotě Marie Balážová několikrát zvítězila a byla nominována k účasti na světových hrách v Los Angeles.


„Naše výprava odletěla do Los Angeles 21. července 2015. Letní světové hry speciálních olympiád se tam konaly až do 4. srpna,“ říká Mariina trenérka Renata Pritz. „Bydleli jsme v malém hotelu The Garland v Hollywoodu. Den po příjezdu jsme podnikli výlet do filmových studií Universal a třetí den se přesunuli do olympijské vesnice. Byly vlastně dvě – UCLA (kopaná, volejbal, cyklistika, gymnastika) a  USC  (atletika, plavání, bocca, bowling, stolní tenis). Zahajovací ceremoniál se konal 25. července na historickém stadionu Memorial Coliseum a zúčastnilo se ho všech 67 členů naší reprezentace Tento stadion hostil už olympijské hry v roce 1932 a 1984. Ceremoniál přilákal skoro 80 000 diváků. Nad hrami převzali záštitu prezident Barack Obama a první dáma Michelle Obamová, starosta Los Angeles Eric Garcetti a kalifornský guvernér Jerry Brown. Při slavnostním zahájení se na pódiu vystřídalo množství známých osobností. Při oficiální písni, kterou zazpívala Avril Lavinge, byla do arény přinesena olympijská pochodeň a zapálen olympijský oheň. Hry pak slavnostně zahájila první dáma USA Michelle Obamová. Naše výprava nastoupila na plochu, jako 34. v pořadí a pro všechny zúčastněné to byl nezapomenutelný zážitek. Pak se naši sportovci vrhli do bojů o medaile. Bylo to neuvěřitelné – Maruška získala v moderní gymnastice pět zlatých (švihadlo, míč, stuha, obruč a víceboj) a byla z české výpravy nejúspěšnější. U Marušky obdivuji hlavně to, jak před tolika lidmi dokáže vystoupit, a ještě precizně zacvičit sestavy. Přeji každé trenérce zažít moment, kdy její svěřenkyně stojí na stupni vítězů, bylo to úžasné… slzy štěstí, radostí a dojetí.“


Konečné výsledky české reprezentace na Letních světových hrách speciálních olympiád v Los Angeles:  atletika – 2 zlaté, 4 stříbrné, 3 bronzové medaile, plavání – 1 zlatá, 2 bronzové, bocce (hra podobná pétanque) – 3 stříbrné, bowling – 1 stříbrná, cyklistika – 2 bronzové, gymnastika – 5 zlatých, 3 stříbrné, 1 bronzová, stolní tenis – 1 zlatá, 2 stříbrné, 1 bronzová, sjednocená kopaná – 1 stříbrná, sjednocený volejbal – 1 zlatá.


Gymnastice se chce Marie věnovat dál. Začíná spolu se svým klubem a trenérkou zkoušet nové povinné sestavy na období 2015–2023 a těší se na další olympiádu. Její velkou zálibou kromě sportu jsou ale také foukací harmoniky. Už jich má celou sbírku.
msch



Design By Macik