Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Duben – měsíc rekonstrukcí

První jarní den i velikonoční svátky jsou za námi a s příznivějším počasím se do města vrací stavební a rekonstrukční ruch. Chceme mít lépe a úsporněji osvětlené ulice, pohybovat se po upravených komunikacích, lépe parkovat, v létě umožnit menším dětem hrátky v novém bazénu s vodními atrakcemi a vlastním systémem čištění vody. Pracovat na tom všem, realizovat větší investiční akce připravené pro letošní rok, začalo město už v březnu. V dubnu se práce rozběhnou na plné obrátky.


Rekonstrukce ulic a veřejného osvětlení spolu úzce souvisí. Letos bude druhou etapou dokončena generální rekonstrukce veřejného osvětlení, již město zahájilo v roce 2013. Náklady na tuto akci se podařilo udržet ve výši 4.700.000 Kč, vč. DPH. V rámci akce jsou postupně modernizována pouliční světla ve vybraných částech města. Bylo už vyměněno, a do poloviny letošního roku ještě bude, celkem 500 zastaralých pouličních lamp. Na nové sloupy jsou instalována moderní LED světla s regulovatelným výkonem, nižší spotřebou energie a menšími nároky na celoroční údržbu. Jsou-li původní sloupy v pořádku, instaluje olomoucká firma Energy Solutions and Savings, která je zhotovitelem zakázky, pouze nová osvětlovací tělesa. Letos se bude od března do června vyměňovat v ulicích Vsetínské a Sportovní, na Bělidlech, v ulicích Za Příhonem, U Mlékárny, Pod Dubíčkem, v Hostýnské a v Lázních, ale také v Rusavské, Slavkovské a v ulici Palackého, kterou letos čekají další velké změny k lepšímu. 


Problémem ulice Palackého s množstvím obytných domů, ale také sídly firem a zadními trakty provozoven, je už delší dobu poškozený silniční povrch a nevyhovující chodníky. A hlavně chybí dostatečné množství vhodných parkovacích míst. Rekonstrukce, která začne v tomto měsíci a měla by pokračovat do pozdního léta, jistě všechny tyto potíže vyřeší. Po celé délce ulice Palackého bude na silnici po nezbytných úpravách povrchu položen nový asfaltový kryt. Dosavadní místní komunikace se rozšíří na 6 metrů, bude mít dva jízdní pruhy, a přibude ještě dva metry široký odstavný pruh pro podélné parkování. Na úpravu vozovky pak naváže postupná rekonstrukce chodníků – letos v úseku od křižovatky s Rusavskou po ulici 6. května, tedy v délce asi 400 metrů. Položena bude kvalitní zámková dlažba a osazeny nové silniční obruby. Opravy provede firma Hlava – STAVBY, s. r. o., z Hlinska pod Hostýnem za příznivou vysoutěženou cenu 4.537.000 Kč, vč. DPH. Opravy ulice Palackého samozřejmě zasáhnout do běžného provozu v tomto prostoru, musíme se připravit na to, že mimořádná situace potrvá několik měsíců. Uživatelům domů bude přístup i příjezd umožněn a ulice zůstane i po dobu oprav vždy zčásti průchozí, nebude však průjezdná. Žádáme proto občany, aby se po ulici, která se stane na čas staveništěm, pohybovali se zvýšenou opatrností, prosíme o trpělivost a pochopení. Malé nezbytné nepříjemnosti pak jistě už ve druhé polovině letošního roku vyváží radost z výsledku.


V červnu by měly skončit práce na obnově parkoviště v centru města za kostelem sv. Jiljí. Podrobně jsme o plánované rekonstrukci psali v minulém čísle.


Ti, kteří často chodí na procházky parkem Zahájené kolem plotu koupaliště, si už jistě všimli, že je v jeho areálu nezvykle živo. Od 14. března se pracuje na demontáži starého dětského bazénu – kruhového brodítka pro nejmenší, které sloužilo obyvatelům a návštěvníkům města od roku 1952, tedy úctyhodných 64 let, a za dobu své existence prošlo několika úpravami. Dnes už plně nevyhovuje hygienickým požadavkům stanoveným pro provoz dětských bazénů, proto ho nahradí nový dvouúrovňový bazén obdélníkového tvaru, který však nezůstane na stejném místě. Plochu před šatnami a toaletami pokryje tráva a do dětského bazénu budou rodiče s dětmi od letošního léta chodit na druhou stranu areálu, blíže k houpačkám, do prostoru mezi objektem strojovny a dřevěným koupalištním bufetem. Tam bude před letními prázdninami instalován nový nerezový bazén 7x13 metrů s hloubkami 20 a 40 cm, se skluzavkou mezi oběma úrovněmi a čtyřmi herními prvky. Součástí dodávky je také instalace vlastní technologie čištění vody, která dosud na bystřickém koupališti chyběla. Okolí nového bazénu obklopí hladké zpevněné plochy ze zámkové dlažby a propojí se s chodníkem kolem bazénu velkého. Výdaje za nový bazén a terénní úpravy koupaliště dosáhnou částky 4.760.000 Kč. Zhotovitelem zakázky je v tomto případě společnost Pozemní stavitelství Zlín.


Doufám, že se všechny větší i menší investiční akce plánované na letošní rok podaří dokončit úspěšně a bez větších komplikací a že přinesou městu i jeho občanům dlouhodobý prospěch.
 
Zdeněk Pánek, starosta města



Design By Macik