Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Z redakční pošty

V minulém čísle 1-2/2016 na str. 4 jsme psali o chystané revitalizaci zámeckých interiérů a obnově dřevěných prvků. Svůj názor na průběh rekonstrukce zámku zaslal Zpravodaji Jan Žákovský, člen Kulturního nadačního fondu Bystřice pod Hostýnem.


„V článku je uvedeno, že se v roce 2016 počítá s obnovou uměleckořemeslných dřevěných prvků a obnovou parketových podlah ve dvou místnostech severovýchodní části zámku. Ve schváleném městském rozpočtu je na tuto akci pod položkou 3321/1 uveden výdaj ve výši 400.000 Kč.
V minulosti byly také obnovovány zámecké interiéry, a to v rámci běžné údržby zajišťované stavebním odborem městského úřadu či činností Kulturního nadačního fondu Bystřice pod Hostýnem (úpravy podlah, doplnění obložení stěn, nátěry dveří aj.) za mnohem nižších nákladů. Byli přitom zapojeni studenti odborné místní průmyslovky a členové KNF. Tento postup umožňuje i to, že interiéry neobsahují žádné vysoce hodnotné umělecké dřevořezby. Pracovníci památkové péče nepovažovali za nutné zasahovat do úprav, pouze rozhodli, že nátěry dveří mají být tmavé.
Mám za to, že v současnosti by jen mělo dojít konečně k sjednocení nátěrů dveří v chodbě u využívaného 1. poschodí severního zámeckého křídla. Dále pak postupovat k rozšiřování možností využívání zámeckých prostor, např. kaple ve východním křídle, klubovny a přízemí severního křídla, nádvoří, informačního střediska v jižním křídle, salla terrena ve východním křídle, venkovní prostor východního křídla. K tomuto využít výše uvedenou částku 400.000 Kč.“

Vyjádření zástupkyně NPÚ, Územní odborné pracoviště v Kroměříži

Obnovu části interiéru zámku v Bystřici pod Hostýnem, jmenovitě dřevěných prvků ve výstavních prostorách 2. NP, naše pracoviště posuzovalo písemným vyjádřením ze dne 3. 11. 2015 pod čj. NPu-373/86358/2015. Předmětem posouzení byla dokumentace „Zámek Bystřice pod Hostýnem – restaurátorský průzkum původních dřevěných prvků, restaurátorský záměr na jejich postupnou obnovu včetně technologických postupů, adat. 28. 10. 2015“, kterou zpracovala f. TABERNÁKL, p. Libor Urbánek, spol. s. r. o., Husovická 17, 614 00 Brno.


Zámek v Bystřici pod Hostýnem je kulturní památkou evidovanou v ústředním seznamu kulturních památek ČR již od roku 1958. Výše uvedené dřevěné vybavení interiéru, které bylo předmětem předloženého záměru a posouzení, (tj. dřevěné obložení stěn – táflování, dveře, vnitřní okenní konstrukce a křídla, včetně parket), bylo naším odborným posouzením i doloženým restaurátorským průzkumem zhodnoceno jako autentické historické vybavení interiéru zámku z počátku 2. pol. 18 století s pozdějšími úpravami v 19. století. Jedná se tedy o autentickou, památkově hodnotnou část interiéru z doby slohově čisté pozdně barokní a klasicistní přestavby zámku. Toto vybavení je dokladem kvalitní uměleckořemeslné tradice, a to včetně dochovaných povrchových úprav těchto prvků. Přináší poznání o interiéru a životě na zámku v minulých dobách. Jako stavební součást interiéru i uměleckého a architektonického vývoje objektu spoluvytváří památkovou a kulturně historickou hodnotu zámku, která by měla být zachována a obnovena s ohledem na své uměleckořemeslné a historické kvality. Jako součást stavby tyto prvky podléhají památkové ochraně v souladu s platným zákonem č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči. S přihlédnutím k jejich potvrzené uměleckořemeslné kvalitě považujeme jejich obnovu v režimu restaurování za nezbytnou, protože nevhodnou řemeslnou opravou by mohly být zničeny.


Ke sdělení, že byly interiéry zámku obnovovány v rámci běžné údržby, učni apod., popřípadě které části a jakým způsobem, nemáme žádné poznatky a nemůžeme se k němu vyjádřit. Lze konstatovat, že nátěr dřevěných prvků, u nichž byla potvrzena jiná historická povrchová úprava, krycí barvou je důsledkem nevhodné údržby a necitlivého přístupu k interiéru, v němž by se v současné době nemělo pokračovat.


Předmětem památkové ochrany na objektech s památkovou hodnotou jsou nejen umělecké dřevořezby, ale i běžné původní vybavení interiéru dokládající stavební tradici a zvyklosti. Jedná se například o dveřní a okenní výplně, podlahy, obložení stěn i stropů apod.


Záměr obnovy dochovaného historického vybavení interiéru zámku v Bystřici pod Hostýnem formou restaurování vybraných prvků hodnotíme velmi pozitivně jako záměr, který přispěje ke kvalitní obnově, prezentaci a zachování historické památkové hodnoty zámku.

Ing. Nelly Komendová, vedoucí odboru péče o památkový fond
NPÚ, Územní odborné pracoviště v Kroměříži

Dřevěné prvky v zámeckých interiérech mají historickou hodnotu

Záměrem města je obnovit a restaurovat dřevěné prvky v současných výstavních prostorách zámku, které v minulosti sloužily jako soukromé a reprezentační místnosti bývalých majitelů. Tyto dřevěné prvky se nacházejí v místnostech ve 2. NP (orientovaných na severozápad a severovýchod), včetně přístupových a komunikačních prostor od vstupní haly (spojovací chodba). Posuzovanými konstrukcemi byly dveře, dveřní obložky, kazetové obložení stěn (tzv. táflování), okna, podlahy, v některých místnostech také kazetové stropy.


Zpracování záměru probíhalo v souladu s ustanovením zákona č. 20/1987 Sb., památkový zákon, v platném znění, a jeho prováděcí vyhlášky č. 66/1988 Sb., v platném znění.  Předcházela mu řada konzultací (již od r. 2014) na místě samém za účasti zástupce odborné organizace (NPÚ, ÚOP v Kroměříži) a správního orgánu památkové péče (MěÚ Bystřice pod Hostýnem, OŽP) a představitelů města.


Nejprve byl proveden průzkum povrchových vrstev dřevěných prvků. Na základě těchto zjištění se dále vycházelo při stanovení konečné podoby a koncepce finální úpravy dřevěných prvků v předem stanoveném rozsahu místností. Dále byl zpracován návrh obnovy s ohledem na  požadavky vlastníka (budoucí využití prostor) a v souladu se zákonem a prováděcí vyhláškou. Byl správnímu orgánu předložen pod názvem: „Restaurátorský záměr na opravu původních dřevěných prvků ve výstavních prostorách ve 2. NP (místnost 1–10) včetně všech přístupových a komunikačních prostor (vstupní a spojovací chodba v  1. patře) zámku v Bystřici pod Hostýnem“, obsahoval velmi podrobné vyhodnocení stávajícího stavu jednotlivých prvků, jejich popis, vyhodnocení průzkumu, návrh koncepce restaurátorského zásahu, technologický postup prací, včetně použitých materiálů.


Na základě těchto podkladů správní orgán ve spolupráci s odbornou organizací rozhodl o přípustnosti navrhovaného záměru. Byl ucelený a postupy na restaurování byly standardní, tedy takové, aby při nich nedošlo k poškození předmětného vybavení, které je součástí nemovité kulturní památky.


Odborným zásahem dojde k výraznému zlepšení stavu těchto dřevěných interiérových prvků a oživení konstrukcí, které jsou velmi významným historickým dokladem tvorby a umělecky zaměřeného řemesla. Vedle své tradiční materiálové podstaty jsou také dokladem technologických postupů a provedení, včetně dodnes dochovaných detailů zpracování, povrchových úprav i původních doplňků.

Ing. Dagmar Navrátilová
referent památkové péče, MěÚ Bystřice pod Hostýnem, odbor životního prostředí

Město věnuje zámku soustavnou péči

Zámek Bystřice pod Hostýnem je významným historickým a kulturním prvkem města Bystřice pod Hostýnem a dnes již neodmyslitelnou součástí společenského života jeho obyvatel a návštěvníků. Od nabytí objektu do vlastnictví města započaly postupné opravy a stavební úpravy zámecké budovy, tak aby tato architektonická dominanta získala zpět svou reprezentativní podobu a její prostory mohly být po částech zpřístupňovány široké veřejnosti a plnohodnotně využívány pro společenské, kulturní a turistické účely. Podstatným faktorem, který vstupuje do všech zásahů obnovy zámeckého komplexu, je fakt, že je zámek Bystřice pod Hostýnem nemovitou kulturní památkou evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek Ministerstva kultury ČR. Tato skutečnost zásadně ovlivňuje postupy při obnově, charakter realizovaných oprav a má podstatný vliv i na cenu prováděných odborných stavebních zásahů.


Nastartované akce obnovy se nejprve zaměřily na nejhavarijnější části objektu, tedy na obnovu vnějšího pláště hlavní zámecké budovy a předzámčí, vč. krovů, výměnu střešní krytiny a obnovu fasád na jednotlivých křídlech. Souběžně pak bylo prováděno statické zabezpečení, odvlhčení zdiva a výměna, příp. repase výplní otvorů. Tyto stavební úpravy si vyžádaly nemalé finanční prostředky z rozpočtu města. Snahou vlastníka však bylo a stále je hledat dostupné dotační tituly, které by přispěly k úspoře vlastních nákladů na realizaci obnovy objektu. Příležitostí se stal především státní Program záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR, z něhož byly dotace na obnovu každoročně čerpány cca od roku 1996 až do roku 2010. V roce 2011 se pak díky dotaci z Programu revitalizace bývalých vojenských areálů Ministerstva pro místní rozvoj ČR podařilo definitivně dokončit obnovu fasád hlavní zámecké budovy. Stavební obnova objektu pokračovala v roce 2012 opravou vstupního mostu do zámku.


Přestože hlavní investice směřovaly zejména do vnějších prvků, stranou nezůstaly ani interiéry. Dokladem toho je rozsáhlá rekonstrukce elektroinstalace ve výstavních a společenských prostorách v nejvyužívanějším prvním patře hlavní zámecké budovy, která proběhla v roce 2013. V roce 2014 pak prošla kompletní rekonstrukcí i dosud nevyužívaná kaple v předzámčí, kde je nyní umístěna stálá expozice napoleonských vojáků. Jedna z nejvýznamnějších investic na zámku byla dokončena v loňském roce, kdy se za dotační podpory EU, konkrétně z Regionálního operačního programu Střední Morava, podařilo zrekonstruovat zámecké prostory v prvním patře východního křídla, kde byla instalována trvalá expozice ohýbaného sedacího nábytku. V témže roce se uskutečnilo také restaurování přízemních maleb ve svátečním oválném sále a oprava dešťové kanalizace u části severní a u západní fasády zámku.


Z výše uvedeného je zřejmé, že obnova zámku je kontinuální záležitostí a město jako vlastník objektu každoročně vkládá významné finanční prostředky do jednotlivých akcí obnovy. Také pro aktuální rok 2016 byla v rozpočtu města vyčleněna částka na pokračování potřebných oprav. V letošním roce se tak předpokládá realizace opravy zdí zámeckého příkopu, který ohraničuje zámecký komplex na straně obrácené k centru města. Tato akce obnovy byla zvolena především proto, že bylo snahou města pokusit se opětovně zařadit do státního Programu záchrany architektonického dědictví, jehož zásady však jasně a pevně vymezují charakter akce obnovy, která by měla mít povahu záchrany těch částí objektu, které tvoří jeho památkovou podstatu. Dalším aspektem, který ovlivnil volbu akce obnovy zaměřenou na opravu zámecké zdi, je uvažované otevření alespoň části zámeckého příkopu pro veřejnost, což by havarijní stav ohradního zdiva prakticky nedovoloval. Při celkovém pohledu na zámecký objekt je to pak jeden z posledních článků, který nepůsobí reprezentativním dojmem a zaslouží si komplexní opravu.


Na základě žádosti o dotaci byla z Programu záchrany architektonického dědictví na tuto akci obnovy přiznána pro rok 2016 finanční podpora ve výši max. 800.000 Kč. Předmětem oprav by měla být tzv. západní část ohradní zdi, která ohraničuje příkop předzámčí západně od vstupu do zámku, tj. směrem k SD Sušil, po hranici s vojenským útvarem (cca 60 m). Zde je zeď v nejhavarijnějším stavu, je narušena její statika a dochází k vychýlení směrem do příkopu. Dále se stavební práce budou týkat tzv. jižní části zdi, která ohraničuje předzámčí od vstupního mostu směrem k parkovišti u pošty (cca 78 m, po záchytné kotce), kde by mělo navíc dojít k částečnému snížení zdi, což odkryje celkový pohled na zámek.

Obnova se v letošním roce bude týkat i zámeckých interiérů. Dojde k postupné obnově dřevěných prvků ve výstavních a společenských prostorách v prvním patře zámku. Restaurátorské zásahy a renovace budou koncipovány v souladu se zpracovaným restaurátorským záměrem. Stejně jako u všech ostatních akcí obnovy jednotlivých částí zámeckého objektu, i zde si vlastník památky vyžádal odborné stanovisko příslušného správního orgánu, tak jak mu ukládá § 14 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. V závazném stanovisku, vydaném oddělením památkové péče Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem jsou zachované dřevěné prvky vyhodnoceny jako kvalitní uměleckořemeslná práce, která dotváří autentický charakter zámeckých interiérů a je významným dokladem historických technologických postupů. Dále byl tímto dokumentem stanoven závazný postup obnovy, vč. nezbytnosti realizovat odborné restaurátorské práce na uměleckořemeslných prvcích prostřednictvím restaurátora s odpovídající licencí. Tyto povinnosti musí vlastník památky respektovat a v souladu s tímto také při záměrech obnovy postupovat. Specifičnost a náročnost restaurátorských zásahů se však zásadně odráží také do rozpočtu plánované akce obnovy. S ohledem na finanční náročnost je tedy nezbytné celou akci etapizovat. V roce 2016 by se restaurátorské práce měly týkat dvou místností ve 2. NP severního křídla zámku. Odborným restaurátorským zásahem zde bude řešeno obložení stěn (dřevěný sokl), kazetové obložení okenních výklenků, vnitřní rovina oken a 3 ks dvoukřídlých dveří, vč. obložení. Kromě výše uvedené se obnova bude týkat také 6 ks oken na přístupové chodbě před oválným sálem. V rámci zadávacího řízení, jehož jediným kritériem byla celková nabídková cena, byla vybrána odborná firma TABERNÁKL, spol. s  r. o., z Brna, která podala nejlevnější nabídku. Celkové náklady výše popsaných restaurátorských prací plánovaných pro rok 2016 by měly činit 497.199 Kč. Město podalo na realizaci této první etapy akce obnovy dřevěných prvků žádost o dotaci do Programu na podporu stavební obnovy a restaurování kulturních památek a památek místního významu Zlínského kraje, kde by mohla výše příspěvku činit až 50 % z celkových způsobilých výdajů. Revitalizace zámeckého komplexu jako historicky, architektonicky a kulturně cenného objektu je během na dlouhou trať. Od nabytí do vlastnictví města doznal zámecký objekt výrazných změn a snahou zástupců města je i nadále v tomto trendu pokračovat a prostřednictvím postupných a plnohodnotných záměrů obnovy uchovat jeho historickou hodnotu a zvýšit jeho využitelnost pro občany a návštěvníky města i celého regionu.

Mgr. Kateřina Škarpichová 
vedoucí Oddělení strategického plánování a projektového řízení
MěÚ Bystřice pod Hostýnem

 



Design By Macik