Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Odešla výtvarnice Eva Sodomová

Dne 17. března 2016 zemřela ve věku 80 let paní Eva Sodomová. Byla to dáma, které nechyběl úsměv ve tváři. Byla upřímná a přímá.
V roce 1979 začala vyučovat na Lidové škole umění v Bystřici pod Hostýnem výtvarný obor. Spolu s tehdejší ředitelkou Martou Kučerovou vybudovaly pro mladé výtvarníky pod střechou bývalé fary, dnes budovy ZUŠ, nové ateliéry, kde probíhá výuka dodnes.
Vedla děti k pozorování přírody a světa, který je obklopuje. Učila je, jak prostřednictvím barev, linií a tvarů zaznamenávat zážitky, pocity, příběhy, pohádky, ale i realitu. Rozuměla dětské duši.
Pod záštitou Bystřického kulturního nadačního fondu připravila v roce 1995 se svou kolegyní Helenou Hladkou v prostorách bystřického zámku první úžasnou výstavu dětských prací na téma Stvoření světa a člověka. Sály zámku se rozjasnily barvami – díly mladých výtvarníků. Tenkrát vznikla nová tradice každoročních projektových výstav výtvarných prací žáků ZUŠ, která trvá.
Za 20 let jejího pedagogického působení prošly ateliéry výtvarky řady žáků, kteří do ZUŠ dnes vodí své děti. Talentované žáky připravovala ke studiu na střední a vysoké školy s uměleckým zaměřením. Dnes jsou z nich architekti, designéři, sochaři, malíři a učitelé.
Eva Sodomová zanechala v Bystřici i v našich srdcích trvalou stopu.
Čest její památce.

Jiřina Vrbecká

Narodila se ve Zlíně 14. února 1936 učiteli a hudebníkovi Hynku Novotnému a Marii Macfeldové. Celé dětství prožila uprostřed rodiny v Bystřici pod Hostýnem ve velkém domě svého dědečka, starosty města a továrníka Františka Macfeldy. Již od dětství projevovala talent pro umění i hudbu, studovala hru na klavír v hudební škole u místních řádových sester. Milovala ale i sport, hrála tenis, lyžovala, jezdila na vodu. Po roce 1948, když chtěla studovat na umělecké škole, musela coby dítě z buržoazní rodiny, rok pracovat v gobelínce ve Valašském Meziříčí. Teprve pak mohla nastoupit na Umělecko-průmyslovou školu v Brně, kde studovala kresbu a grafické techniky. Jako absolventka byla přijata do filmového ateliéru Hermíny Týrlové, později pracovala např. pro Brněnské výstavy a veletrhy. Tam potkala svého pozdějšího manžela, pražského malíře a grafika Jiřího Sodomu, za kterého se v roce 1963 provdala. Téměř deset let žila v Praze, kde vychovávala dva syny. Později se s dětmi vrátila do Bystřice a pečovala o rodinu, aby umožnila svému muži naplno se věnovat práci umělce. Pracovala jako výtvarnice ve Společenském domě Sušil a později začala učit výtvarný obor na bystřické LŠU, kde pomohla vybudovat výtvarné ateliéry v podkroví.
Přes vážnou nemoc, kterou trpěla v posledních dvanácti letech, i tragické události, které ji potkaly, si do pozdního věku uchovala smysl pro humor, radost ze života, společenského ducha a živá přátelství, která ji provázela od mládí, přes léta studií až do konce.
Zemřela ve svém milovaném domě v Bystřici pod Hostýnem.

Michal Sodoma



Design By Macik