Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Registrační značky na přání, třetí na nosič jízdních kol

O registrační značku na přání pro osobní automobil či motocykl si můžete zažádat od ledna letošního roku také na Městském úřadě v Bystřici pod Hostýnem, odboru dopravně správním, registru vozidel. Jak postupovat?


Vlastník nebo provozovatel vozidla se souhlasem vlastníka se dostaví na registr vozidel a sepíše žádost. K podání žádosti je nutné mít platný doklad totožnosti, u nového vozidla velký technický průkaz, u staršího vozidla i malý technický průkaz. Registrační značka na přání je tvořena kombinací arabských číslic a velkých číslic latinské abecedy s  výjimkou  písmen G, CH, O, Q, W, která jsou zaměnitelná. Písmena musí být bez diakritiky a nápis musí vždy obsahovat minimálně jednu číslici. Pro malé mopedy se šlapadly je kombinace tvořena z pěti znaků, pro motocykly ze sedmi a pro osobní automobily z osmi znaků. Značka na přání nesmí obsahovat hanlivá slova, slova podněcující k rasismu, xenofobii a k nenávisti vůči jakékoliv skupině obyvatel. Není také možné použít znaky jako vykřičník či otazník, zkratky odkazující k názvům orgánů státní správy, zastupitelského sboru nebo krajských úřadů.  Značka na přání je vázána na konkrétní osobu, není přenosná. Konečné posouzení a schválení textu značky na přání bude v kompetenci pracovníků registru vozidel. Majitel ji může použít vždy na jedno své auto nebo motorku. Tabulku s přidělenou registrační značkou na přání vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností žadateli do 15 dnů ode dne uhrazení správního poplatku, který činí 10.000 Kč za 2 ks registračních značek.  Rezervace značky na přání po jejím schválení platí po dobu 3 měsíců a je třeba uhradit správní poplatek 500 Kč. Pokud si chce vlastník nebo provozovatel rezervovat registrační značku na přání na jiné vozidlo, činí správní poplatek 300 Kč.  V případě ztráty či odcizení značky na přání si musí řidič pořídit běžnou registrační značku nebo si zaplatit novou registrační značku na přání s jiným zněním.
Do dnešního byla na registru vozidel MÚ Bystřice pod Hostýnem podána jediná žádost o značku na přání.
Další novinkou platnou od tohoto roku je možnost přidělení třetí registrační značky na nosiče kol. Dosud si museli řidiči registrační značku na nosič kol přemístit z vozidla nebo ji nechat vyrobit, což není v souladu se zákonem. Správní poplatek za třetí registrační značku činí 600 Kč. Při podání žádosti je nutno předložit platný doklad totožnosti, velký technický průkaz a malý technický průkaz. Obecní úřad obce s rozšířenou působností vydá uvedenou registrační značku do 10 dnů ode dne zaplacení správního poplatku.  Do dnešního dne této možnosti využilo osm řidičů.

Jaroslav Šenkyřík
vedoucí odboru dopravně správního



Design By Macik