Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úlehlova, Urubova – nové pražské ulice

Od poloviny července letošního roku mají v Praze 9 – Letňanech z rozhodnutí Rady Hlavního města Prahy několik nových ulic – a mezi nimi také Úlehlovu a Urubovu. Že jsou vám ta jména povědomá? Jistě, plk. JUDr. Lubomír Úlehla, čestný občan městské části Praha 18, pocházel z Bystřice pod Hostýnem a plk. Petr Uruba, také čestný občan městské části Praha 18, se narodil na Rusavě. V roce 2005, když vyšla v Edici Zpravodaje knížka Libora Režňáka Občané podhostýnského regionu v zahraničním odboji, navštívili oba Bystřici, aby během autogramiády zavzpomínali na své společné působení u 311. čs. bombardovací perutě RAF v Anglii a na trpké  časy po roce 1948 doma.


Petr Uruba (1916–2009) se od mládí věnoval létání. Odešel v červnu 1939 do Polska, odtud do Francie a po její kapitulaci do Anglie. Při jedné z leteckých bojových akcí byl nucen nouzově přistát, padl do zajetí a byl pak do konce války vězněn.
Lubomír Úlehla (1915–2006) před válkou sloužil u 3. leteckého pluku v Košicích, odešel přes Polsko do Francie a v roce 1940 se dostal do Anglie. Později sloužil u letectva Svobodných Francouzů v severní Africe. Do vlasti se vrátil v roce 1946.
„S upřímnou radostí jsem přijal informaci o tom, že životní činy a postoje mého tchána Lubomíra Úlehly byly oceněny zastupitelskými orgány Hlavního města Prahy a že jedna z pražských ulic byla nazvána jeho jménem,“ napsal starostovi města Zdeňku Pánkovi JUDr. Jan Hrdlička z Prahy a připojil několik vzpomínek. „S tchánem jsem o jeho životní pouti, zkouškách a postojích, ale i citových vazbách zejména k Bystřici pod Hostýnem velmi často hovořil. Prakticky celý svůj pobyt v zahraničí v době druhé světové války se vzpomínkami upínal k Bystřici pod Hostýnem, k domu, kde žila jeho maminka. K Bystřici se vždy hrdě hlásil, vždy se za Bystřičana považoval, i když měl v rodném listě uvedeno jako místo narození Brno-Židenice. Právě tato skutečnost myslím zachránila život celé jeho rodině, neboť ostatní dva jeho bratři se narodili právě v Bystřici, a byrokratický nacistický režim tak skutečnost existence třetího syna manželů Úlehlových nedohledal. Nikdo z Bystřice pod Hostýnem přitom neprozradil nacistům nic o vstupu Lubomíra Úlehly do zahraniční armády, i když to řada lidí věděla. Po návratu domů měl nesmírnou radost ze shledání s maminkou a bratry. Radost však byla zkalena skutečností, že jeho otec František Úlehla byl krátce před koncem války na sklonku roku 1944 za odbojovou činnost zatčen a krátce na to, zřejmě v dubnu 1945, usmrcen v koncentračním táboře Mauthausen. (…) Svého tchána jsem si osobně velmi vážil,“ píše v závěru svého dopisu Jan Hrdlička.

Bystřice pod Hostýnem také hluboce ctí památku svých vzácných rodáků, významných osobností, které se zapsaly do historie. Budoucí ulice či náměstí tak rozhodně nezůstanou beze jména.

msch



Design By Macik