Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rok Daniela Slobody

V roce 2010 jsme začali přemýšlet nad písňovými sběry Daniela Slobody. Již dříve jsme se setkávali s písničkami, které zapsal tento evangelický kněz na Rusavě. Rozhodli jsme se vrátit jej do povědomí širší veřejnosti, a to nejen v našem nejbližším okolí. Sloboda působil na Rusavě dlouhá léta a jeho záznamy jsou tajuplné a částečně odlišné od ostatních rusavských sběrů. Byl jistě ovlivněn svým slovenským původem a dnes již těžko zjistíme, které písně mu zpívali přímo Rusavjané, a které si pamatoval z dob dřívějších.


První akcí věnovanou Slobodovi byla letošní květnová beseda cimbálové muziky Bukovinka pod názvem Ruky aj nohy notujú – právě zde jsme zahráli písně z jeho sběrů v nových úpravách Kateřiny Kovaříkové. Akce byla natáčena Českou televizí do pořadu Folklorika. Pro nás to byla jistá předpremiéra před účastí na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice 2010. Pod názvem Rusava, Rusava... Povídání o rusavském kazateli Danielu Slobodovi  jsme uvedli pořad plný nových písní a úprav. A právě zde nás přesvědčila podpora publika, že má cenu objevovat nové písně, vrátit je do života a udělat z nich, slovy Vladimíra Úlehly, písně živé.  Celým rokem se pro nás vine pomyslná nit, která spojuje jednotlivé akce. Námět zůstává neustále stejný – písně Daniela Slobody. A ani prestižní strážnický festival nebyl vyvrcholením naší letošní činnosti. Od léta jsme pilně pracovali na přepisu Slobodových originálů, které jsou uloženy v Moravském zemském archivu v Brně.


V červenci a říjnu jsme natáčeli nové CD v Tonstudiu Rajchman v Dolních Bojanovicích. Zde jsme částečně zúročili všechny předchozí zkušenosti z živých programů. Za účasti ženského sboru Jaderničky, mužského pěveckého sboru VSPT Rusava a sólistů Kláry Blažkové, Štěpána Gomoly a nejmenšího Káji Loučky se vše úspěšně natočilo a věřte mi, je na co se těšit! Na začátku roku 2011 CD pod názvem Sloboda, sloboda vyjde a co nejdříve se dostane i k vám. Rádi bychom poděkovali všem našim sponzorům za pomoc a podporu.
Další prezentací bylo opět televizní natáčení. V listopadu jsme byli pozváni k Jožkovi Šmukařovi a zde jsme natočili pořad Putování za písničkou.  Česká televize jej bude vysílat na začátku roku 2011. Také zde zazní písničky Daniela Slobody, jak jistě tušíte.


Další televizní natáčení nás ještě čeká. Pozvání jsme dostali od Televize NOE, kde budeme zpívat a hrát 2. prosince živě v pořadu U nás  aneb Od cimbálu o lidové kultuře Magdaleny Múčkové. Tak si nás nalaďte, budeme rádi.
Rok ve jménu Daniela Slobody se pro nás pomalu blíží ke konci, snad bude naše letošní aktivita vidět i slyšet, snad se donese až k vám a bude se vám líbit.
Markéta Müllerová



Design By Macik