Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Noc s Andersenem

Již 3. rokem byla naše družinka při Základní škole T. G. Masaryka pozvána Městskou knihovnou v Bystřici pod Hostýnem na akci „Noc s Andersenem“.

Touto akcí se snaží paní knihovnice zvýšit zájem dětí o knihy a dětskou četbu, zajímavým programem také chtějí dětem ukázat, že i knihovna může být místem pro velké dobrodružství. O jaké dobrodružství půjde letos, to paní knihovnice tajily do poslední minuty. Dalo se jen předpokládat, že se mohou zaměřit na nedožité 100. výročí narození malíře Jiřího Trnky.
Celkem 30 vybraných dětí se sešlo v pátek 30. března v budově knihovny se spacáky,  karimatkami, a hlavně velkou spoustou jídla. Našly se i takové maminky, které nám napekly bábovky a koláče.
   Noc s Andersenem zahájila paní Jana Rolincová povídáním o holčičce Leonardě, která velmi ráda maluje. I děti z naší družinky rády kreslí, a proto se s chutí zapojily do školy malých ilustrátorů. Jejich práci přerušil příchod zvláštní osoby v černém obleku a velkým kufrem v ruce. Po krátkém rozhovoru jsme přišli na to, že je to sám pan Jiří Trnka a potřebuje pomoci s hledáním svých devíti zmizelých obrazů. Naše pátrání se odehrávalo ve „Světě pohádek“, v prostorách bystřického zámku, kam nás zavedly značky – sněhové vločky.

Abychom získali devět ztracených obrazů, museli jsme splnit úkoly z pohádek, které pan Jiří Trnka ilustroval.
Nejprve jsme museli namalovat veselé zrcadlo. Ještě že je mezi dětmi tolik malířů. Úkol jsme zvládli na jedničku. Ze spárů babky Zimice jsme v další místnosti vysvobodili Květušku a její ptáčky. Pomohly nám k tomu koule, které jsme si vytvořili z papíru. V další pohádce spala zamrzlá panenka Malenka, té jsme zazpívali pěknou písničku o sluníčku, při které roztálo její zamrzlé srdíčko. Velmi nebezpečná byla cesta do perníkové chaloupky, kde nás ohrožovala strašlivá Ježibaba. Naštěstí se všem podařilo získat její perníček. V pohádce u Sindibáda námořníka jsme luštili hádanky, dvojice se však musely nosit na zádech a o to byl tento úkol těžší. V poslední pohádce jsme soutěžili s broučky, vybarvili jsme jejich obrázky a za odměnu jsme k 9 nalezeným obrazům získali ještě lucerničky, se kterými jsme se pak společně vrátili zpět do knihovny.

Jako poděkování za nalezení obrazů nám pan Trnka přečetl na dobrou noc pohádku o Sindibádovi, při které jsme spokojeně usnuli.
Ráno nás po vydatné snídani čekalo překvapení v podobě návštěvy opravdového malíře pana Karla Bubílka z Chvalčova, který nám přišel povyprávět o své práci.
Setkání v knihovně se blížilo ke konci. Pro děti si pomalu přicházeli rodiče, až zůstala knihovna prázdná. Zbyla tu jen dobrodružství ukrytá do knížek, do kterých můžeme nahlédnout při dalších návštěvách knihovny.
Všem knihovnicím a členům turistického oddílu PAWNEE, kteří pomohli s přípravou večera, děkujeme za krásné zážitky.

 


 KUK



Design By Macik